Risau? Tak perlu, kami tidak akan memberitahu anda untuk berhenti makan selepas jam 5 petang. Walau bagaimanapun, anda mungkin melakukan beberapa perkara ketika anda sehabis keluar kerja.

Walaupun defisit kalori yang kecil dan baik diperlukan untuk penurunan berat badan, penyelidikan baru, masa makan dan puasa sekejap menunjukkan bahawa masa anda makan mungkin sama pentingnya dengan apa yang anda makan.

Daripada makan tanpa fikiran hingga berjaga terlalu lewat, berikut ialah lima perkara yang anda tidak boleh lakukan selepas jam 5 petang. jika anda cuba menurunkan berat badan, menurut pakar diet.

1. Makan berlebihan pada penghujung hari

Adakah anda sentiasa kelaparan pada waktu malam yang membawa kepada makan segala yang dilihat? Mungkin kepingan keju atau secawan aiskrim cukup mengembirakan anda sebelum tidur. Pertama sekali, anda tidak bersendirian. Kedua, menghapuskan tabiat ini lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Berdiet telah membuatkan anda “kurangkan makan.” Oleh itu, anda mungkin tidak cukup makan pada siang hari, yang menjadi ‘boomerang’ pada waktu malam iaitu makan berlebihan.

Untuk mengelakkan makan berlebihan pada waktu malam, pastikan anda meluangkan masa untuk makan secukupnya untuk memenuhi keperluan anda sepanjang hari. Dengan cara ini anda tidak berasa lapar. Apabila anda membiarkan diri terlalu lapar, anda lebih cenderung untuk makan berlebihan sebelum badan tahu anda sudah kenyang.

Ia mungkin kelihatan berlawanan dengan perasaan untuk makan lebih banyak sepanjang hari apabila cuba menurunkan berat badan, tetapi makan makanan seimbang dengan protein, serat dan lemak setiap tiga hingga empat jam akan menghalang makan berlebihan pada waktu malam dan membantu anda mengakhiri hari dengan defisit kalori dan bukannya kalori lebihan. Tambahkan snek tengah hari dengan serat dan protein, seperti epal dengan mentega kacang, supaya anda tidak muncul ke dapur dalam keadaan kelaparan pada pukul 5 petang.

2. Makan terus dari beg

Pastikan ada beg Doreamon! Snek terus keluar dari beg. Anda berisiko kehilangan jejak berapa banyak yang anda telah makan. Ukur satu bahagian untuk diri sendiri (mungkin dua) dan letakkan beg itu dan biarkan sahaja.

IKLAN

Makan kerepek terus keluar dari beg membawa kepada makan tanpa fikiran, terutamanya jika anda melakukannya sambil melihat telefon atau menonton TV. Sebelum anda sedar, anda boleh mengambil kalori makanan. Daripada snek tanpa berfikir, buat rancangan untuk memasukkan makanan ringan malam anda (fikirkan hasil dan protein untuk mengenyangkan dan pastikan anda berpuas hati dengan nikmatinya. Matikan TV dan telefon tumpukan pada makanan anda sahaja.

3. Berjaga terlalu lewat

Makan lewat malam dengan usaha penurunan berat badan yang terjejas dan meningkatkan trigliserida. Lebih lewat anda berjaga, lebih banyak masa ada untuk makan. Selain itu, kebanyakan individu tidak mencapai snek paling sihat pada lewat malam. Sudah tentu jika anda berasa lapar, anda perlu makan. Tetapi menetapkan waktu tidur boleh membantu mengelakkan kelaparan pada waktu malam yang mungkin menghalang skala daripada berganjak.

Apabila anda tidak mempunyai struktur dalam rutin waktu tidur anda atau berjaga terlalu lewat pada waktu malam, itu meninggalkan lebih banyak masa untuk snek, sama ada kerana bosan atau sekadar tabiat biasa. Sebaliknya, tetapkan pemasa setiap malam untuk mengingatkan diri anda untuk berehat. Tidak mendapat tidur yang cukup juga boleh menyebabkan makan lebih banyak pada keesokan harinya, menurut satu kajian (sumber dipercayai). Penyelidik mendapati bahawa individu yang tidur kurang daripada tujuh jam setiap malam makan lebih banyak makanan ringan pada keesokan harinya.

IKLAN

4. Melangkau karbohidrat semasa makan malam

Melangkau karbohidrat (atau kumpulan makanan lain) semasa makan malam, tetapi jika makan malam anda tidak mengenyangkan, anda akan mendapati diri anda membelek-belek kabinet makanan beberapa jam kemudian. Apabila anda tidak makan malam yang seimbang, anda mungkin akan mengambil lebih banyak kalori yang bukan jenis berkhasiat.

Karbohidrat menyediakan bahan api untuk otak dan sistem saraf pusat dan lemak membantu menyerap nutrien tertentu, mengurangkan kesan glisemik dan juga menyumbang kepada rasa kenyang. Protein adalah bahan binaan untuk otot dan mempunyai keupayaan untuk meningkatkan metabolisme dan membuatkan anda berasa kenyang dan kenyang lebih lama. Menghapuskan keseluruhan kumpulan makanan boleh memupuk perasaan kekurangan dan ini boleh menyebabkan anda makan berlebihan pada lewat malam.

5. Membuka peti ais tanpa rancangan

Kelaparan fizikal bukan satu-satunya sebab anda makan. Makan adalah menyeronokkan dan menenangkan, itulah sebabnya anda makan apabila tertekan, bosan atau mengidam sesuatu yang khusus. Tiada satu pun daripada sebab-sebab makan ini salah, tetapi mempunyai rancangan untuk setiap senario boleh memastikan anda berada di landasan yang betul ke arah matlamat penurunan berat badan anda.

IKLAN

Mula-mula, sediakan diri anda untuk berjaya dengan mendapatkan makanan terproses tinggi yang menggoda seperti kerepek kentang, gula-gula dan makanan ringan keluar dari rumah dan mengisi peti sejuk, peti sejuk beku dan almari anda dengan alternatif yang lebih berkhasiat, seperti kacang, buah, bijirin penuh dan tanpa lemak protein.

Rancang pencuci mulut anda supaya anda tidak selalu mendapatkan gula-gula berkalori tinggi yang mungkin tidak mempunyai banyak nutrien. Pertimbangkan untuk mempunyai buah, granola tanpa lemak dan yogurt Yunani biasa di dalam peti sejuk.

Tidak perlu rasa bersalah atau malu jika perkara tidak berjalan seperti yang dirancang. Perkara yang anda lakukan pada kebanyakan masa adalah lebih penting daripada apa yang anda lakukan sekali-sekala, tetapi mempunyai pelan yang fleksibel boleh membantu.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa. Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI