Coli yang longgar tidak dapat disokong, tetapi coli yang terlalu ketat boleh luntur dengan cepat, mengehadkan pergerakan anda dan mengakibatkan kesakitan yang nyata. Tali pengikat dan tali bawah boleh menyebabkan rasa sesak dan sakit di bahu dan badan atas.

Sekiranya coli anda menyebabkan anda tidak selesa, anda mungkin mengesyaki ia tidak sesuai dengan betul. Tetapi bagaimana anda tahu jika coli anda benar-benar terlalu ketat? Berikut adalah beberapa cara untuk mengetahui apakah masalah muat anda kerana coli anda ketat, dan cara menyesuaikan atau menggantinya agar lebih sesuai.

Tanda-tanda coli anda terlalu ketat

Percaya atau tidak, memakai coli yang terlalu ketat boleh memberi kesan negatif kepada pemakainya dengan pelbagai cara. Sebahagiannya hanyalah gangguan, dan ada yang lebih serius.

Kulit jengkel atau gatal

Coli yang ketat boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit, termasuk folikulitis, dermatitis, ruam panas dan gatal-gatal. Apabila pakaian yang ketat menggosok kulit, ia boleh menyebabkan peluh berlebihan serta kerengsaan dan keradangan folikel rambut, menurut ahli dermatologi. Bukan hanya itu, bakteria dan jamur di permukaan kulit lebih mudah masuk ke dalam folikel rambut, menyebabkan jangkitan. Ruam panas berlaku apabila saluran peluh tersumbat, dan gatal-gatal boleh terbentuk melalui tekanan fizikal pada kulit.

Sentiasa menyesuaikannya

Anda mungkin mendapati diri anda sentiasa menyesuaikan tali atau tali semasa coli beralih dengan pergerakan anda.

Mengalami refluks asid atau semakin teruk

Pakaian ketat, seperti Spanx, di perut dapat meningkatkan tekanan intra-perut sehingga seseorang dapat mengalami refluks asid dari asid yang ditolak dari perut ke esofagus bawah.

Terkeluar dari cawan coli

Kadang-kadang coli kelihatan baik di ruang ganti, tetapi semasa anda bergerak sepanjang hari, payudara anda mula tergelincir keluar dari cawan di bahagian depan atau di sisi. Cawan yang terlalu kecil boleh menyakitkan untuk dipakai, terutama jika ada kabel bawah.

Payudara anda tidak selesa di cawan atau underwire yang terletak di payudara itu sendiri juga boleh menjadi tanda bahawa coli anda terlalu kecil. Kawat bawah yang dipasang dengan betul harus menelusuri akar payudara anda dengan tepat, dan harus terletak rata di tulang rusuk.

Badan atas sakit

Sumber gambar: Good Housekeeping

Masalah coli fit yang paling biasa adalah cawan yang terlalu kecil dan yang terlalu longgar. Ini menghasilkan coli yang tidak menyokong, tidak selesa dan membawa kepada masalah seperti sakit bahu dan belakang. Anda sering mengimbangi tali yang terlalu longgar dengan mengetatkan tali terlalu banyak, yang memberi tekanan pada bahu.

Masalah kulit yang semakin teruk melalui tali yang terlalu ketat, tali coli yang ketat yang menggosok luka kulit seperti keratosis seborrheic dan tahi lalat. Lesi ini kemudian boleh membengkak atau berdarah dan terasa sakit.

IKLAN

Mencari ukuran coli yang tepat

Tidak ada ukuran coli yang “baik” atau “buruk”. Sekiranya anda menangguhkan membeli-belah coli kerana takut anda mungkin sesuai dengan ukuran yang dianggap oleh masyarakat “terlalu besar” atau “terlalu kecil”, buang garis pemikiran itu. Ukuran coli yang sesuai untuk anda adalah yang paling sesuai untuk anda.

Asas-asas coli yang sesuai adalah:

Tahap jalur

Jalur itu harus rata sepanjang masa, tetap dan selsa tetapi tidak terlalu ketat atau terlalu longgar. Leher (bahagian di tengah-tengah antara cawan), dalam coli berwayar, hendaklah rata dengan sternum anda. Ia tidak boleh tunduk atau masuk.

Cawan yang selesa.

IKLAN

Cawan harus menyelimuti dan mengangkat tisu payudara sepenuhnya. Tidak boleh ada tumpahan di bahagian atas atau sisi atau celah. Kawat harus mengesan garis besar payudara. Sekiranya wayar terlalu sempit, ia akan memotong dan jika terlalu lebar, akan ada ruang kosong di dalam cawan.

Melakukan “scoop and swoop.”

Bersandar ke depan, letakkan tangan lawan di dalam cawan ke arah sisi dan belakang dan tarik tisu ke atas dan ke depan dengan perlahan. Memasukkan semua tisu payudara anda ke dalam cawan dan pastikan muat yang betul.

Kaedah klasik

Inilah formula yang sering disebut sebagai cara untuk menentukan ukuran coli.

Ukur underbust

IKLAN

Cari pita pengukur dan bungkus di sekitar ruang di bawah payudara. Pastikan tidak membungkusnya lebih ketat daripada yang anda mahukan. Sekiranya ukuran anda bukan nombor bulat, bulatkan.

Tambah empat inci

Menambah empat inci untuk pengukuran underbust anda memberi ukuran band anda. Sekiranya pengukuran underbust adalah nombor ganjil, bulatkan jumlah anda. Sebagai contoh, ukuran underbust 31.5 menukar ke ukuran band 36. Ukuran underbust 29 inci menukar 34 band.

Ukur payudara

Pakai coli paling nipis yang anda miliki atau tidak sama sekali. Ukur sepanjang belakang dan bahagian payudara anda sepenuhnya sekali lagi, pastikan pita pengukur tidak lebih ketat daripada yang anda selesa pakai. Sekiranya payudara anda “dangkal” (yang bermaksud bahagian penuh dari berada di bahagian bawah), anda mungkin perlu sedikit condong ke depan untuk mendapatkan ukuran yang tepat.

Pengiraan

Kurangkan nombor yang lebih kecil dari nombor yang lebih besar. Perbezaan memberi anda ukuran cawan anda: Perbezaan 1 inci adalah A, perbezaan 2 inci adalah B dan seterusnya.

Coli yang ketat boleh menjadi tidak selesa dan yang paling teruk boleh menyebabkan kesakitan yang nyata. Mencari ukuran coli yang betul boleh menjadi tugas yang memakan masa, tetapi sangat sesuai untuk coli yang tidak akan menyebabkan anda jengkel atau kesal.

SUMBER GAMBAR: PEXEL.COM

https://youtu.be/10bv8TQ_mq4

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI