GAMBAR: Kredit IG mfmirafilzah

Berlibur bersama girl gang travel dan keluarga memang sesuatu yang menyenangkan. Apalagi jika staycation di hotel sambil melepas penat bersama teman atau keluarga. Namun, menginap di hotel dengan membawa banyak tetamu harus mematuhi aturan yang sudah ditetapkan. Sebab, hotel telah menetapkan jumlah maskima tetamu yang akan menempati satu bilik.

Jika anda merancang menginap di hotel, berikut tips menginap di hotel ramai-ramai di hotel:

1. Tambah bilik

Pihak hotel telah menetapkan aturan, jika bilik hotel hanya boleh ditempati oleh dua orang dewasa. Hal tersebut biasanya yang dilanggar oleh para tetamu, terutama kalangan muda-mudi. Untuk menghindari hal tersebut, tetamu boleh memesan satu bilik lagi agar sesuai dengan kapasiti bilik.

Elak Dikenakan Bayaran Tambahan. Jangan Sumbat Bilik Macam Sardin. Peringatan Untuk Gang Travel!
GAMBAR: Airbnb Malaysia

Jika bilik diisi dengan lebih dari dua tetamu, maka akan ditegur dan dikenakan bayaran tambahan. Tetamu yang berumur 18 tahun ke atas dikenakan bayaran tambahan. Namun, terkadang tetamu sering melanggar peraturan bilik dengan mengisi jumlah yang melebihi kapasiti.

IKLAN

2. Tambahan extra bed

Untuk lebih praktis dan tetap ingin berkumpul dalam satu bilik, tetamu boleh menambahkan extra bed. Setiap hotel memiliki aturan maksima, penambahan extra bed di bilik masing-masing. Paling maksima tiga orang satu bilik.

Elak Dikenakan Bayaran Tambahan. Jangan Sumbat Bilik Macam Sardin. Peringatan Untuk Gang Travel!
GAMBAR: Tripadvisor

Dengan extra bed, tetamu tetap boleh berkumpul dengan girl gang travel atau keluarga. Namun menambahkan extra bed boleh bilik agak padat. Hal ini tidak jadi masalah bagi gang travel yang mempunyai bajet utntuk penginapan.

Jika menambah extra bed, tetamu juga akan mendapat fasilita breakfast untuk seorang. Namun bergantung pada syarat yang hotel tetapkan. Hotel hanya akan meminta bayaran tambahan breakfast bagi tetamu yang tidur dengan extra bed.

IKLAN

3. Connecting room

Bagi keluarga yang menginap dengan jumlah yang ramai, boleh mengunakan fasiliti connecting room. Connecting room merupakan dua bilik hotel berbeza, namun dilengkapi dengan pintu penghubung.

Elak Dikenakan Bayaran Tambahan. Jangan Sumbat Bilik Macam Sardin. Peringatan Untuk Gang Travel!
GAMBAR: The Lime Tree Hotel

Fasiliti ini biasanya sering digunakan oleh para keluarga yang membawa banyak anak. Jika dengan connecting room ibu bapa boleh mengawasi anak-anak yang berada di bilik sebelah. Jika berada di connecting room seperti menginap di dalam satu bilik.

IKLAN

4. Terus terang terhadap staf hotel

Jika membawa tetamu yang ramai, lebih baik jujur dengan pihak hotel. Tetamu sebaiknya tidak masuk diam-diam ke dalam hotel. Hal tersebut merupakan pelanggaran dan tetamu dapat dikenai denda.

Sebagai contoh, ketika tetamu mengaku menginap hanya dua orang, namun ada dua atau empat orang lainnya, maka pihak hotel berhak memberi teguran hingga ada bayaran tambahan. Pihak hotel juga wajib menyimpan data semua tetamu yang tinggal dalam hotel.

Jika tetamu merasa kurang informasi mengenai bilik yang akan ditempatkan, staf hotel akan menunjukan secara langsung kepada para tetamu. Hal ini bertujuan agar tetamu boleh mengukur sendiri adakah bilik tersebut cukup untuk mereka. Lalu adakah mereka harus menambah bilik atau extra bed. “Pihak hotel boleh menunjukan bilik yang sesuai mengikut kapasiti tetamu.