Jika anda merasakan bahawa warna kulit tangan, kaki dan muka anda tidak sekata, anda mungkin perlu memberi lebih perhatian kepada kebersihan diri. Lebih-lebih lagi bila perasan kulit muka nampak cerah tapi kulit badan nampak lebih kusam. 

Jadi apa yang boleh dilakukan untuk menegangkan kulit seluruh badan dan menjadikan wajah lebih sekata? Bagi anda yang masih keliru, berikut adalah 4 petua untuk meratakan tona kulit anda!

Gunakan Sunscreen Pada Badan

Dambakan Kulit Cerah, Tona Sekata? Ini Cara Mendapatkanya Sis!

Seperti yang kita sedia maklum, pelindung matahari adalah produk yang harus digunakan untuk melindungi kulit wajah. Tetapi jangan lupa bahawa anda juga perlu menggunakan pelindung matahari untuk badan anda, terutamanya bagi anda yang suka berjemur, sering melakukan aktiviti luar, atau menunggang motosikal anda setiap hari.

Untuk mengelakkan kemunculan belang dan mencapai warna kulit yang lebih sekata, gunakan pelindung matahari untuk badan, terutamanya antara 10 dan 14 jam.00 di mana matahari biasanya menjadi panas dan boleh menyebabkan masalah kulit yang lain.

Kerap Scrub Dan Lakukan Lulur Badan

Dambakan Kulit Cerah, Tona Sekata? Ini Cara Mendapatkanya Sis!

IKLAN

Sama seperti kulit muka, kulit badan juga memerlukan pengelupasan yang kerap. Untuk mengekalkan tona kulit anda sekata dan bebas coretan, gunakan lulur badan pemutih dua kali seminggu untuk menanggalkan sel-sel mati dan kotoran yang terkumpul serta merangsang pertumbuhan semula sel kulit untuk memastikan ia kelihatan lebih cerah dan cerah.

Artikel Berkaitan : Buang Sel Kulit Mati Dengan Skrub ini, Dapatkan Kulit Yang Cerah Dan Lembap.

Guna Sabun Khusus Putihkan Kulit

Dambakan Kulit Cerah, Tona Sekata? Ini Cara Mendapatkanya Sis!

IKLAN

Kalau nak kulit licin dan bersih, jangan malas nak mandi okay? Mandi dua kali sehari bukan sahaja membersihkan badan, tetapi juga melegakannya. Untuk mendapatkan kulit wajah yang lebih sekata, anda boleh memilih gel mandian yang mempunyai kesan pencerahan pada kulit dan juga menjadikannya lebih licin. 

Pastikan anda memilih gel mandian dengan bahan pencerah yang tidak akan mengeringkan kulit anda juga!

Fokus Bersihkan Diri Dengan Betul

Dambakan Kulit Cerah, Tona Sekata? Ini Cara Mendapatkanya Sis!

IKLAN

Memang benar bahawa kulit pada badan cenderung lebih kering pada waktu malam berbanding siang hari. Jadi tidak ada salahnya menjadi tambahan untuk mengekalkan kulit terhidrat semalaman.

Anda boleh cuba menggunakan serum badan dengan bahan pencerah kulit untuk memastikan tona kulit sekata. Serum badan mempunyai tekstur yang lebih ringan dan oleh itu lebih mudah diserap ke dalam kulit berbanding produk penjagaan badan lain yang melembapkan kulit.

Artikel Berkaitan : Dengan Formula Premium Tanpa Bahan Kimia, Ini Pilihan Terbaik Paula’s Choice Tanpa Merengsakan Kulit

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.