Penyelesaian untuk rambut kering dan kusam lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Mungkin memerlukan peningkatan vitamin. Khususnya, vitamin E. Hanya beberapa titis minyak vitamin E ke kulit kepala anda setiap minggu yang diperlukan untuk mengubah kunci rambut selembut sutera.

Vitamin E adalah antioksidan nabati yang menjadi perhatian di rak kecantikan kerana sifat penyembuhannya. Anda akan menemuinya dalam penjagaan kulit untuk melembapkan dan mengurangkan keradangan dan ia adalah pilihan yang baik untuk rambut anda.

Kelebihan menggunakan minyak vitamin E untuk rambut

Ramuan serbaguna

Cara Mendapat Manfaat Minyak Vitamin E Untuk Rambut Lebih Berkilau Dan Lembut, Menurut Pakar

Minyak vitamin E, ketika digunakan pada kulit kepala, bertindak sebagai perapi, membantu menghidrasi dan menyegarkan kulit kepala yang kering dan bersisik. Selain itu, apabila digunakan di seluruh rambut, ia dapat membantu meningkatkan kilauan dan mencegah kerosakan rambut secara keseluruhan.

Mendorong pertumbuhan

Cara Mendapat Manfaat Minyak Vitamin E Untuk Rambut Lebih Berkilau Dan Lembut, Menurut Pakar

Sangat sukar untuk mencari produk tanpa resipi yang merangsang pertumbuhan rambut, tetapi minyak vitamin E mempunyai sifat yang dapat membantu. Minyak vitamin E merupakan antioksidan yang membantu mengurangkan tekanan oksidatif di kulit kepala. Ia penting kerana tekanan oksidatif menyukarkan badan anda untuk memperbaiki kerosakan yang menyebabkan sel folikel rambut rosak dan berpotensi menyebabkan rambut gugur.

Minyak vitamin E berfungsi untuk menyuburkan kulit kepala dan rambut, memulihkan fungsi yang betul sehingga rambut anda tumbuh dengan baik. Ia juga meningkatkan peredaran darah di kulit kepala yang membantu pertumbuhan rambut secara keseluruhan.

Menenangkan kulit kepala kekeringan

Cara Mendapat Manfaat Minyak Vitamin E Untuk Rambut Lebih Berkilau Dan Lembut, Menurut Pakar

IKLAN

Minyak vitamin E adalah penawar yang mudah untuk kulit kepala yang kering dan mengelupas. Sama seperti minyak melembapkan kulit, ia juga akan menghidrat dan menyegarkan kulit kepala apabila disapukan secara topikal.

Menguatkan rambut

Cara Mendapat Manfaat Minyak Vitamin E Untuk Rambut Lebih Berkilau Dan Lembut, Menurut Pakar

Folikel rambut anda cenderung lemah secara semula jadi seiring bertambahnya usia dan dari menggunakan produk kimia dan alat penggayaan panas. Hasilnya, hujung rambut pecah. Untuk membantu anda mengelakkan terjadinya masalah itu, minyak vitamin E merawat folikel rambut yang rosak, menjadikannya lebih kuat dan lebih sihat, sehingga tidak mudah patah.

Menambah kilauan

Cara Mendapat Manfaat Minyak Vitamin E Untuk Rambut Lebih Berkilau Dan Lembut, Menurut Pakar

Rambut kering, rapuh, kusut, atau kusam, anda patut berterima kasih sekali lagi kerana masalah bahan kimia dan genetik anda dapat diatasi dengan minyak vitamin E. Lama kelamaan, produk ini bertindak sebagai pelindung rambut dan memberikan khasiat yang diperlukan agar lebih berkilau.

IKLAN

Cara menggunakan minyak vitamin E

Cara Mendapat Manfaat Minyak Vitamin E Untuk Rambut Lebih Berkilau Dan Lembut, Menurut Pakar

Pakar mengesyorkan mulakan dengan perlahan dan mengehadkan penggunaan minyak vitamin E anda dalam beberapa kali seminggu. Ini membolehkan anda memeriksa kulit kepala mempunyai tanda-tanda reaksi alergi, termasuk ruam dan kerengsaan kulit kepala. Sekiranya anda mempunyai kulit kepala yang sensitif, vitamin E mungkin bukan pilihan terbaik untuk anda kerana ia adalah sebatian yang agak berat.

Langkah 1: Memohon

Mulakan dengan jumlah minyak vitamin E yang sudah dicairkan seperempat. Anda akan tahu ia dicairkan sekiranya produk tersebut mengandungi minyak pembawa seperti minyak kelapa atau minyak lavender. Kemudian gunakan hujung jari dan telapak tangan untuk mengurut perlahan ke rambut dan kulit kepala anda.

Anda juga boleh menambahkan beberapa titis produk minyak vitamin E ke dalam syampu atau perapi yang belum mengandungi vitamin E. Kaedah ini membantu memastikan anda mendapat pengedaran produk yang sama rata.

Langkah 2: Biarkan minyak perap di rambut anda selama satu jam atau semalaman

Sekiranya anda ingin memanfaatkan sepenuhnya khasiat minyak vitamin E, tunggu satu jam sebelum membilasnya jika anda menggunakan produk minyak vitamin E bukan melalui syampu. Walau bagaimanapun, pakar dermatologi mengatakan bahawa selamat meninggalkan minyak di rambut semalaman.

IKLAN

Langkah 3: Bilas

Semasa membilas rambut, pastikan bilas dengan bersih dan gunakan air suam untuk menjamin penyingkiran kotoran dan sisa-sisa penumpukan pada kulit kepala dan rambut. Setelah produk dibilas sepenuhnya, anda boleh mengeringkan rambut dan menggayakannya seperti biasa.

Masker rambut

Cara Mendapat Manfaat Minyak Vitamin E Untuk Rambut Lebih Berkilau Dan Lembut, Menurut Pakar

Sama seperti jenis yang anda kenakan di wajah anda, masker rambut dimaksudkan untuk menenangkan atau merawat kulit kepala. Walaupun minyak vitamin E dapat membantu melembapkan, helaian rambut anda tidak dapat “dirawat” olehnya. Sebaliknya, fokuskan masker pada kulit kepala anda agar ia dapat diserap.

Untuk menjadikan topeng mudah kaya dengan vitamin E di rumah, gabungkan bahan-bahan berikut dalam pengisar:

  • 1 buah avokado
  • 1 biji pisang
  • 1 sudu besar minyak avokado
  • 1 sudu besar minyak kelapa
  • 1 sudu besar sayang

Cara menggunakan:

  • Sapukan masker anda ke kulit kepala dengan jari.
  • Biarkan selama 20 minit hingga satu jam.
  • Basuh dengan air suam atau syampu lembut.

Vitamin E boleh menjadi tambahan yang bagus untuk rutin penjagaan rambut anda dan tidak memerlukan produk mewah untuk melakukannya! Makanan di dalam peti sejuk anda adalah tempat yang bagus untuk memulakan.

Walaupun anda dapat menjumpai banyak produk yang merangkumi antioksidan yang kuat, yang terbaik adalah berbincang dengan pakar kesihatan anda sebelum menggunakan rawatan vitamin E atau mengambil makanan tambahan, terutamanya jika anda mempunyai rambut, kulit, atau kulit kepala yang sensitif.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI