Sekiranya anda membandingkan toner dan serum secara visual, perbezaan ceritanya adalah konsistensi. Produk toning cenderung seperti air dan terdapat dalam bekas jumbo, sedangkan serum cenderung lebih tebal namun masih ringan dan terdapat dalam botol kecil yang sangat berharga. Secara amnya, serum lebih mahal daripada toner.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 10 Toner Terbaik Untuk Kulit Berminyak Mencegah Kilap Muka Dan Melawan Rawan Jerawat

Walaupun sangat berguna untuk memahami bagaimana membezakannya, ini tidak dapat menjawab persoalan anda. Apa yang anda benar-benar ingin anda tahu ialah apa yang dilakukan oleh toner dan serum.

Secara umum, produk toning moden dirumuskan untuk:

IKLAN
  • Memberi penghidratan ringan – sesuai untuk jenis kulit berminyak dan gabungan kulit
  • Seimbangkan pH semula jadi kulit anda – bagus untuk kulit kering, jengkel, dan tidak selesa
  • Membantu pengelupasan– mengurangkan pori-pori yang terbuka sambil merawat blackhead dan jerawat

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Kulit Muka Berkawah, 10 Cadangan Pencuci Muka Terbaik Kecilkan Pori Dan Nyahkan Blackheads

Terdapat tiga jenis produk toning yang berbeza, yang dapat membantu anda memhami untuk apa toner kulit? Setiap jenis toner unggul secara khusus dalam salah satu faedah di atas.
Sekarang, bandingkan faedah ini dengan serum, yang dirumuskan untuk:

IKLAN
  • Beri dos aktif yang pekat, seperti ekstrak herba, vitamin, pengelupasan kimia, atau humektan.
  • Memberi penghidratan dan penyaman yang kuat namun ringan.
  • Sasarkan dan atasi masalah penjagaan kulit seperti hiperpigmentasi, garis halus, dan kedutan.

Perbezaan ketara, yang mungkin anda pilih, adalah kepekatan bahan aktif yang mensasarkan masalah penjagaan kulit tertentu. Ini menyumbang kepada harga serum yang lebih tinggi. Walaupun terdapat beberapa pertindihan antara kelebihan toner dan serum, terdapat juga beberapa perbezaan utama.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Ini Pertanyaan Paling Popular Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Serum Wajah

Sekiranya anda menggunakan toner, adakah anda perlu menggunakan serum?

IKLAN

Jawapan untuk soalan ini bergantung pada apa yang anda ingin capai untuk kulit anda. Adakah anda ingin merawat atau mencegah masalah penjagaan kulit yang disasarkan? Sekiranya demikian, maka menggabungkan serum yang sempurna ke dalam rutin penjagaan kulit pasti memberi manfaat kepada kulit anda. Sebagai contoh, sekiranya berlaku hiperpigmentasi, anda disarankan menggabungkan produk dengan vitamin C, seperti KLAIRS Freshly Juiced Vitamin Drop. Sekiranya anda lebih mementingkan garis halus dan kedutan, maka kami mengesyorkan Sunday Riley GOOD GENES All-In-One Lactic Acid atau yang serupa.

Persamaan produk ini adalah menyasarkan dos bahan aktif yang pekat, yang tidak mungkin anda dapati dalam toner. Oleh itu, walaupun anda pasti boleh menggunakan toner sahaja dan melewatkan serum, pasti ada faedahnya menggunakan kedua-duanya.

Sekiranya anda menggunakan toner dan serum, adakah anda akan mendapat dua kali ganda faedahnya?

Kombinasi menggunakan toner dan serum dapat memberi manfaat kepada kulit anda. Sama ada anda melihat faedah tambahan bergantung pada pilihan toner. Sebagai contoh, jika anda menggunakan Fresh Rose Deep Hydration Face Serum untuk meratakan warna kulit anda, maka anda juga akan mendapat manfaat daripada toner pengelupasan seperti Pixi Glow Tonic 250ml. Kedua-dua produk ini mengandungi bahan aktif yang berbeza yang menangani masalah yang sama. Tetapi tidak menjanjikan keuntungan berganda, pasti akan terlihat beberapa faedah tambahan dengan menggunakan kedua-dua produk tersebut.

Sekali lagi, jika anda menggunakan HydroPeptide Power Serum untuk garis-garis halus dan kedutan, anda pasti akan melihat faedah tambahan dari toner pelengkap seperti Dermalogica Multi-Active Toner 50ml. Memahami bahan aktif utama dan tujuan setiap produk penjagaan kulit adalah kunci untuk mencapai faedah optimum dari rutin kecantikan anda.