Jerawat boleh muncul di mana-mana kawasan kulit anda, sering dijumpai di wajah. Jerawat mempunyai banyak penyebab seperti minyak berlebihan, sel kulit mati, liang pori tersumbat dan bakteria dan boleh menjadi besar, menyakitkan, dan tidak sedap dipandang.

Sekiranya anda mempunyai jerawat yang sangat besar dan ingin mengurangkan mengecilkan dengan cepat, boleh menggunakan rawatan yang berbeza, 7 cara ini paling effektif mengecilkan jerawat hanya semalaman.

Mengurangkan Jerawat Di Rumah

1. Basuh tangan dan muka.

Sebelum anda memulakan rawatan untuk mengurangkan saiz jerawat, bersihkan muka dan tangan. Ini dapat membantu meminimumkan risiko penyebaran bakteria yang dapat memperbesar jerawat atau menyebabkan kejang lebih lanjut.

 • Mencuci tangan dengan sabun dan air yang berkesan untuk menghilangkan bakteria.
 • Basuh wajah anda dengan pembersih lembut yang direka khas untuk kulit wajah, dapat membantu mencegah kerengsaan radang jerawat.

2. Menyerap lebihan minyak.

Gunakan produk topikal untuk menyerap lebihan minyak, yang dapat mengecutkan jerawat. Persediaan ini bukan sahaja dapat membantu menghilangkan minyak, tetapi juga membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat.

 • Gunakan rawatan asid salisilik, benzoil peroksida, atau sulfur secara bebas, atau minta doktor menetapkannya untuk jerawat yang lebih teruk.
 • Masker tanah liat dapat membantu menyerap minyak yang berlebihan dan membersihkan kulit.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Muka Berjerawat Teruk Dan Memalukan, Guna ‘Salicylic Acid’ Untuk Merawatnya!

IKLAN
 • Gunakan kertas kedap minyak untuk menyerap lebihan minyak di seluruh wajah yang dapat membantu mengurangkan jerawat.
 • Pastikan mengikuti arahan doktor atau produk untuk memastikan anda tidak menggunakan produk secara berlebihan dan menjengkelkan jerawat.

3. Elakkan menggunakan ubat gigi.

Sebilangan orang menggunakan ubat gigi untuk menyerap minyak yang berlebihan dan mengurangkan jerawat dengan cepat. Doktor tidak mencadangkan kaedah ini kerana terdapat banyak jenis ubat gigi yang boleh merengsakan atau merosakkan kulit anda.

 • Bahan-bahan dalam pemutihan atau ubat gigi yang mengurangkan tartar dapat menjadikan jerawat kelihatan lebih merah dan meradang. Lebih baik berhati-hati jika menggunakan ubat gigi pada jerawat.

4. Sapukan ‘eye drop’ yang mengurangkan kemerahan.

Medical bottle for eye drops

Gunakan ‘eye drop’ yang diformulasikan untuk mengurangkan merah mata untuk membantu meredakan radang jerawat. Walaupun ini bukan rawatan yang tahan lama, penggunaan berulang dapat membantu mengurangkan ukuran dan radang jerawat.

 • Anda mungkin melihat perbezaan saiz jerawat hanya dalam 30 minit.
 • Gunakan eye drop secara langsung ke jerawat atau dengan kapas.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

IKLAN

5. Sapukan ais batu untuk melegakan keradangan.

Keradangan sering menyebabkan jerawat menjadi besar dan menyakitkan. Ais batu atau kompres sejuk dapat membantu melegakan keradangan yang berkaitan dengan jerawat dengan menyekat aliran darah dan menyejukkan kulit. Ia juga dapat mengurangkan saiz jerawat dengan cepat.

 • Letakkan kompres sejuk pada jerawat anda selama 10 hingga 15 minit.
 • Pertimbangkan untuk melakukan kompres sejuk dengan penggunaan ‘eye drop’ untuk membantu mengurangkan ukuran jerawat.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Kecutkan Jerawat & Jadikan Kulit Lebih Licin & ‘Flawless’ Hanya Dengan Kiub Ais Aloe Vera. Ini Caranya

IKLAN

6. Jauhkan jari anda dari jerawat.

Anda mungkin tergoda untuk menyentuh atau memicit jerawat, tetapi elakkan godaan ini. Memicit dan menyentuh kulit boleh menyebarkan minyak dan bakteria dan boleh menyebabkan keradangan atau jerawat.

 • Memicit atau menyentuh kulit juga boleh menyebabkan kerengsaan lebih lanjut.

7. Buang jerawat yang degil atau besar.

Dalam beberapa kes, anda mungkin mempunyai jerawat besar atau degil, atau whitehead yang tidak akan hilang. Anda boleh mengeluarkan jerawat seperti ini dengan pengekstrak komedone, tetapi hanya gunakan alat untuk jerawat besar yang telah merosak kulit. Walau bagaimanapun, anda boleh berbincang dengan doktor pakar sebelum menggunakan pengekstrak komedone supaya anda tidak memburukkan lagi keadaan.

 • Beli peralatan buang jerawat di kebanyakan farmasi dan peruncit lain yang menjual produk penjagaan kulit.
 • Pastikan membersihkan kulit sebelum menggunakan alat ini agar dapat mengurangkan risiko penyebaran bakteria. Sentiasa sterilkan alat dengan alkohol sebelum dan selepas anda menggunakannya untuk mengelakkan jangkitan semula.
 • Panaskan kulit anda dengan pad panas selama satu atau dua minit sebelum menggunakan alatan ini.
 • Jangan memaksa jerawat keluar. Sekiranya tidak keluar selepas percubaan pertama, biarkan selama beberapa hari untuk membantu mengurangkan kerengsaan dan mendorong penyembuhan.
 • Ikuti arahan bagaimana menggunakan alatan ini dengan paling berkesan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI