Kebanyakan orang hanya memerlukan tiga perkara untuk memastikan penghalang kulit mereka utuh, sebenarnya Perlukah Vitamin C, retinol, biotin?

Sebagai organ terbesar badan, masuk akal bahawa kulit harus sentiasa sihat dan bersih. Selain itu, kesombongan adalah pendorong yang kuat-manusia mungkin telah berkembang untuk menganalisis kulit orang lain untuk menentukan kesihatan dan daya tarikan mereka.

Dengan senarai produk penjagaan kulit yang semakin meningkat yang menawarkan pelbagai bahan yang menarik, mungkin sukar untuk menyelesaikan perkara yang sebenarnya kita perlukan untuk menjaga kulit kita. Pakar menerangkan cara kulit kita melindungi kita, cara mengekalkannya, dan perkara yang bagus tetapi tidak perlu untuk ditambahkan pada rutin anda.

ARTIKEL BERKAITAN: Sapu Retinol Dan Pelembap Secara Berlapis-Lapis, Lakukan Pada Kulit Yang Kering Dan Sensitif

Biologi kulit

Lindungi Kulit, Sebenarnya Perlukah Vitamin C, Retinol, Biotin? Inilah Kebenarannya!

“Penghalang kulit” terdiri daripada sel-sel kulit dan sistem protein dan lipid yang berpaut yang mengelilingi dan menyambungkannya. Dinding ini berfungsi sebagai barisan pertahanan pertama terhadap ancaman luar, sama ada ia adalah perengsa seperti bahan kimia toksik atau agen berjangkit seperti bakteria.

Batu bata adalah sel kulit dan mortar adalah penghalang kulit yang diperbuat daripada protein dan lipid. Penghalang kulit melakukan lebih daripada sekadar menghalang perkara yang tidak diingini, ia juga penting untuk memastikan bahan penting tertentu, seperti air, masuk.

Lindungi Kulit, Sebenarnya Perlukah Vitamin C, Retinol, Biotin? Inilah Kebenarannya!

Jika penghalang kulit tidak mempunyai air yang mencukupi, ia mengering, merosakkan pautan lipid yang menyambungkan sel kulit. Ini boleh membenarkan bahan yang tidak diingini masuk dan menyebabkan keadaan kulit seperti dermatitis dan psoriasis.

Kita mengacaukan penghalang kulit kita setiap hari, melalui rutin seperti mandi lama yang boleh mengeringkan kulit dan bercukur yang boleh melecetkan penghalang. Sekiranya anda menambah diet atau pengambilan air untuk kulit yang sihat?

Pengambilan air dan diet rata-rata cukup untuk memastikan kulit sihat

Lindungi Kulit, Sebenarnya Perlukah Vitamin C, Retinol, Biotin? Inilah Kebenarannya!

IKLAN

Suplemen seperti biotin dipasarkan untuk membantu melindungi kulit anda, tetapi pakar berkata kebanyakan orang tidak memerlukannya, pemakanan lengkap yang menyokong kesihatan mental dan fizikal anda akan menyokong kesihatan kulit anda juga.

Anda tidak perlu meneguk air sepanjang hari, sama ada-anda hanya perlu cukup untuk tidak mengalami dehidrasi. Anda perlu terlalu dehidrasi untuk ia benar-benar menjejaskan kulit.”

Produk kulit yang anda perlukan sebenarnya

Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan oleh orang biasa tanpa sebarang masalah kulit adalah untuk memastikan penghalang kulit tetap utuh. Ini biasanya boleh dicapai melalui penggunaan tiga produk: pembersih, pelembap, dan pelindung matahari.

Anda mempunyai mekanisme dalam kulit yang melembapkan diri dan mengelupas dan melindungi diri. Tetapi anda masih perlu menjaganya. Ia bukan sesuatu yang akan berlaku dengan sendirinya. Anda perlu membuat usaha proaktif untuk mengekalkan mekanisme semula jadi dalam kulit yang sudah wujud.

Pembersihan muka

Lindungi Kulit, Sebenarnya Perlukah Vitamin C, Retinol, Biotin? Inilah Kebenarannya!

Pakar mengesyorkan pembersihan bukan sabun yang lembut, yang menghilangkan perengsa seperti kotoran tanpa kekerasan sabun biasa. Seperti yang dijelaskannya, sabun mempunyai pH tinggi yang boleh melemahkan penghalang kulit, membenarkan perengsa masuk dan menyebabkan keradangan. Pembersih bukan sabun sering dilabelkan dengan perkara seperti “bukan sabun”, “bebas sabun”, “bebas sulfat” atau “netral pH”.

IKLAN

Untuk berasa bersih, individu mungkin cenderung untuk menggosok setiap inci badan mereka semasa mandi, tetapi itu boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Membiarkan aliran air adalah mencukupi, anda tidak perlu mengelupas. Pengelupasan berlaku dengan sendirinya, ia tidak perlu dibantu.

Pelembap

Lindungi Kulit, Sebenarnya Perlukah Vitamin C, Retinol, Biotin? Inilah Kebenarannya!

Pelembapan juga merupakan bahagian penting dalam mengekalkan penghalang kulit utuh, kerana ia mengehadkan kehilangan air. Kulit mempunyai cara untuk mengekalkan kelembapan secara semula jadi, tetapi apabila anda mengeringkannya dengan mandi air panas atau terdedah kepada cuaca sejuk dan kering, anda perlu membantunya dengan menyapu pelembap pada kulit yang basah untuk menguatkan keberkesanannya.

Anda juga harus menggunakan pelindung matahari, kerana pendedahan tanpa perlindungan kepada cahaya UV boleh mengeringkan kulit dan meningkatkan risiko kanser kulit. Dengan menggunakan pelindung matahari, anda akan meminimumkan banyak kerosakan dalam banyak cara pada kulit anda.

Pelindung matahari

Pakar dermatologi mengakui bahawa bukan kulit semua orang dicipta sama, dan sesetengah orang mungkin mengalami masalah penghalang kulit seperti jerawat, ekzema atau rosacea. Selalunya orang yang menderita akan memerlukan terapi atau produk tambahan untuk membantu mereka dengan itu.

Lindungi Kulit, Sebenarnya Perlukah Vitamin C, Retinol, Biotin? Inilah Kebenarannya!
Woman removing make up in bathroom.

Sesetengah rawatan topikal, seperti yang mengandungi benzoyl peroksida yang disasarkan untuk jerawat, boleh merengsakan kulit lagi yang memerlukan pelembap yang lebih berat untuk memulihkan dan menguatkan penghalang.

IKLAN

Rutin tambahan yang berguna pada penjagaan kulit

Setelah penghalang kulit utuh dan dilindungi, kebimbangan sekunder seperti anti-penuaan boleh ditangani. Asid hyaluronik, sebagai contoh, adalah bahan yang berharga tetapi tidak penting untuk diperhatikan. Ia membantu menahan air dan menjadikan kulit kelihatan lebih gebu. Ia hanya sejenis bahan yang bagus untuk dimiliki!

ARTIKEL BERKAITAN: Tolak Produk Pemutih Atau Anti Penuaan, Lindungi Dahulu Wajah Dengan Sunscreen Paling Laris Di…

Individu sering mencari produk anti-penuaan apabila kulit mereka menunjukkan kedutan atau bintik-bintik gelap. Tetapi amalan anti-penuaan yang paling berkesan bermula sebelum kerosakan berlaku, terutamanya dengan perlindungan daripada matahari.

Di luar pelindung matahari dan perlindungan matahari yang lain, retinol (vitamin A) dan retinoid (terbitan vitamin yang sama) juga merupakan tambahan yang berguna untuk perubahan warna atau kedutan. Ia telah berada di barisan hadapan zeitgeist penjagaan kulit untuk masa yang lama kerana mereka sangat berkesan dan sangat dikaji. Tetapi ia sama sekali tidak perlu!

Lindungi Kulit, Sebenarnya Perlukah Vitamin C, Retinol, Biotin? Inilah Kebenarannya!

Bagi mereka yang ingin mengurangkan kesan kerosakan matahari, saranan pakar guna serum vitamin C pada waktu pagi dan retinol pada waktu malam. Produk ini berfungsi untuk membantu mencerahkan kulit, mencerahkan bintik-bintik gelap dan meningkatkan pengeluaran kolagen.

Walaupun bermanfaat, bahan-bahan ini juga boleh menyebabkan kerosakan jika tidak digunakan dengan sewajarnya. Minta nasihat pakar dermatologi untuk melihat sama ada produk itu sesuai untuk anda.

Anda tidak mahu keluar membeli sesuatu kerana ia baru atau heboh atau kerana rakan anda menyukainya atau anda mendengarnya di media sosial, nasihat pakar, anda harus sentiasa membuat inventori kulit dan perkara yang anda lakukan untuknya, dan perubahan serta pilihan yang anda buat harus berdasarkan hasil yang anda cuba capai.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/VKVJmuzU3w0

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI