Kolagen adalah topik hangat dalam dunia kesihatan, tetapi persoalan sebenar ialah adakah ia berkesan dan apa berlaku kepada badan anda apabila makan suplemen kolagen setiap hari?

Dari pil kepada serbuk dan juga kepada barangan bakar, kolagen muncul di mana-mana. Kolagen telah mendapat perhatian. Pengaruh menambahkannya pada kopi pagi atau resipi berbeza sambil menggembar-gemburkan manfaat kesihatannya. Walaupun popular di media sosial, kolagen juga nampaknya menjadi kemarahan di rak kedai runcit juga.

Pasaran kolagen berkembang dan dijangka akan terus meningkat dalam populariti antara sekarang dan 2030. Dipercayai dapat membantu memperbaiki penampilan dan kualiti rambut, kulit dan kuku serta menyokong sendi dan tulang yang kuat, adakah suplemen kolagen benar-benar tidak berguna?

Apakah Suplemen Kolagen?

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Kolagen ialah protein semulajadi dalam badan dan ia memainkan peranan penting dalam membentuk rangka kerja struktur sel dan tisu. Ia memberikan sokongan, kekuatan dan keanjalan kepada kulit, tulang dan tisu penghubung.

Kolagen juga memainkan peranan penting dalam proses selular termasuk tindak balas imun, komunikasi selular, dan pembaikan tisu, dan terlibat dalam proses yang diperlukan untuk pembaikan dan penyelenggaraan tisu.

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Suplemen kolagen dianggap berfungsi dengan menyediakan badan dengan blok binaan yang diperlukan untuk menghasilkan lebih banyak kolagen, serta merangsang pengeluaran semula jadi kolagen badan. Suplemen kolagen dijual dalam bentuk pil, serbuk dan topikal untuk merawat kedutan, sakit sendi dan dehidrasi kulit.

Jenis Makanan Tambahan Kolagen

Terdapat beberapa jenis kolagen yang terdapat dalam badan dengan struktur dan fungsi yang sedikit berbeza. Mengimbas rak kedai runcit, anda akan menemui tiga jenis tambahan kolagen yang berbeza iaitu lembu, marin dan vegan dan setiap satunya mempunyai tujuan yang berbeza dalam badan.

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Kolagen lembu terutamanya berasal dari tulang lembu dan produk sampingan lain yang direbus. Kolagen kemudiannya diekstrak dan dikeringkan dan diserbukkan untuk membentuk suplemen.

Kolagen lembu terbukti paling berguna untuk kesihatan kulit, termasuk menggalakkan keanjalan, mengurangkan kedutan dan meningkatkan kelembapan kulit.

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Kolagen marin berasal daripada kulit ikan. Kajian menunjukkan bahawa kolagen marin mempunyai faedah untuk rawan, kesihatan kulit, pertumbuhan semula tulang, kesan anti-kedutan dan penyembuhan luka.

IKLAN

Selain itu, kolagen marin mungkin mempunyai kadar penyerapan yang lebih tinggi daripada kolagen lembu.

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Bagi pemakan berasaskan tumbuhan, kolagen lembu dan marin berasaskan haiwan tidak sesuai. Di situlah kolagen vegan masuk. Secara definisi, kolagen berasal daripada haiwan jadi tiada sumber semula jadi kolagen berasaskan tumbuhan.

Kolagen vegan biasanya merupakan istilah pemasaran untuk bahan vegan yang membantu membina pengeluaran kolagen semula jadi anda sendiri. Bahan-bahan ini termasuk asid amino, vitamin dan mineral, seperti vitamin C dan kuprum.

Berapa kerap perlu mengambil kolagen?

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Apabila anda mula mengambil kolagen setiap hari, anda mungkin mendapati kesihatan dan penampilan kulit bertambah baik, kerana kolagen ialah blok binaan utama tisu penghubung kulit anda. Ia juga memainkan peranan dalam keanjalan, kekuatan, dan penghidratan kulit—fikirkan “kegebuan.”

Kolagen secara amnya dianggap sebagai suplemen yang selamat setiap hari. Malah, kebanyakan kajian yang mendapati manfaat kepada suplemen kolagen melihat pengambilan harian yang konsisten dan tiada kajian ini menemui kesan sampingan yang ketara.

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Terdapat bukti yang semakin meningkat untuk peranan kolagen dalam mengurangkan sakit sendi dan kekakuan. Kolagen tinggi dengan asid amino yang memainkan peranan penting dalam membina tulang rawan. Terdapat juga beberapa bukti bahawa kolagen boleh mengurangkan keradangan pada sendi.

IKLAN

Suplemen kolagen boleh melambatkan kehilangan tulang yang berkaitan dengan usia dan mencegah osteoporosis. Tahap kolagen secara semula jadi menurun apabila kita meningkat usia.

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Baik untuk dalaman

Kajian menunjukkan bahawa menambahkan kolagen ke dalam diet anda boleh melambatkan kadar kehilangan tulang dengan ketara apabila kita meningkat usia.

Selain tulang dan sendi, terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa suplemen kolagen boleh meningkatkan kesihatan jantung. Apabila usia kita meningkat, kolagen dalam arteri kita mungkin berkurangan membawa kepada arteri tidak fleksibel dan peningkatan risiko penyakit jantung.

Apabila dinding arteri anda lebih kaku dan kurang elastik, jumlah darah yang dapat mengalir melaluinya berkurangan dan ini boleh meningkatkan risiko tekanan darah, strok dan, penyakit buah pinggang.

ARTIKEL BERKAITAN: Kombinasi Suplemen Yang Tidak Boleh Gabungkan Dengan Ubat, Takut Pontensi Interaksi Lain.

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat sebelum menjadikan suplemen kolagen sebagai sebahagian daripada rutin harian anda kerana terdapat potensi akibat negatif yang berkaitan dengan pengambilannya.

IKLAN

Kesan sampingan

Suplemen kolagen boleh menyebabkan ketidakselesaan pencernaan, seperti kembung perut, sembelit, atau cirit-birit.Mengambil terlalu banyak kolagen boleh menyebabkan kembung perut juga.

Sentiasa semak dengan doktor sebelum memulakan suplemen kolagen kerana ia mungkin bertindak balas dengan ubat tertentu, seperti penipisan darah, dan boleh meningkatkan risiko pendarahan. Selain itu, sesetengah suplemen kolagen mungkin tercemar dengan logam berat, seperti plumbum atau merkuri, terutamanya jika ia berasal daripada ikan atau sumber laut lain.

ARTIKEL BERKAITAN: Telan Banyak Suplemen Tak Jamin Anda Sihat, Berpotensi Buat Anda ‘Terlantar’

Perkara yang perlu dipertimbangkan

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Sebelum mengambil suplemen kolagen, sentiasa disyorkan untuk berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan dan mempertimbangkan keadaan perubatan anda sendiri, alahan dan ubat-ubatan.

Ia juga penting untuk menilai kualiti suplemen. Apabila menilai kualiti suplemen, cari pengilang yang bereputasi, serta pilihan yang telah diuji secara bebas dan diperakui oleh organisasi pihak ketiga untuk ketulenan dan potensi.

Menurut ulasan 2021, kolagen dianggap sebagai salah satu makanan tambahan yang paling penting untuk orang yang semakin tua. Pakar menyatakan, “individu yang bergelut dengan sakit sendi atau arthritis, individu yang mempunyai masalah penuaan kulit, dan atlet atau mereka yang ingin meningkatkan jisim otot” harus mempertimbangkan mengambil suplemen kolagen.

Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Makan Suplemen Kolagen Setiap Hari?

Keberkesanan kolagen

Kolagen selamat untuk diambil oleh hampir semua orang. Anda mungkin mahu mengelak daripadanya jika anda mempunyai intoleransi histamin atau sindrom pengaktifan sel mast. Kebanyakan kolagen ditapai dan proses penapaian boleh meningkatkan tahap histamin.

Walaupun terdapat bukti kukuh yang menyokong memasukkan kolagen dalam rutin harian anda, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa keberkesanan suplemen kolagen masih dikaji. Kolagen mungkin tidak membuatkan anda kelihatan 10 tahun lebih muda, namun, anda mungkin melihat peningkatan dalam kualiti kulit anda.

Akhirnya, suplemen kolagen tidak menggantikan gaya hidup sihat. Makan diet seimbang, kekal terhidrasi, tidur yang cukup, dan melakukan aktiviti fizikal yang kerap semuanya penting untuk mengekalkan kesihatan keseluruhan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/JhZapDtSG2w