Apabila sesetengah orang memutuskan untuk menurunkan berat badan, perkara pertama yang mereka lakukan ialah memperbaharui keahlian gim mereka. Tetapi anda tidak perlu pergi ke gim untuk mengubah badan anda.

Sebenarnya, anda mungkin mendapat hasil yang lebih baik dengan aktiviti yang anda gemari, seperti berenang. Berenang bukan sahaja cara terbaik untuk menyejukkan badan pada hari yang panas, ia juga merupakan salah satu cara terbaik untuk menurunkan berat badan. Jadi, bagaimana anda boleh berenang untuk menurunkan berat badan? Jom ikuti 10 petua berenang untuk menurunkan berat badan

Sama ada anda berenang untuk mengurangkan lemak perut, meningkatkan tona otot atau hanya menukar senaman anda, berikut ialah cara untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

1. Berenang pada waktu pagi sebelum makan

Berenang pada waktu pagi tidak boleh dilakukan untuk semua orang, tetapi ia patut dicuba jika anda boleh mengakses kolam sebelum bekerja. Bangun pada waktu pagi dan pergi berenang akan membuatkan badan anda dalam keadaan berpuasa bersedia untuk menggunakan simpanan lemak tersebut sebagai tenaga. Berenang bukan sahaja satu bentuk kardio yang hebat, tetapi ia juga merupakan senaman seluruh badan, jadi anda boleh menjangkakan beberapa hasil yang hebat.

2. Berenang lebih kuat dan lebih laju

Berenang membakar banyak kalori apabila anda baru bermula. Tetapi apabila kemahiran berenang bertambah baik dan anda menjadi lebih cekap, degupan jantung tidak meningkat dengan banyak untuk mengekalkan kadar denyutan jantung anda.

Berenang Mampu Turunkan Berat Badan, Kekal Aktif Dengan Pakaian Renang Yang Sopan dan Selesa

3. Ambil kelas berenang

Mempelajari teknik pukulan yang betul boleh membantu anda berenang pada kadar yang sederhana.

4. Tukar rutin berenang

Jika anda berenang pada kelajuan yang sama dan menggunakan teknik yang sama berulang kali, badan anda akhirnya boleh mencecah dataran tinggi. Melangkah keluar dari zon selesa dan mengubah suai rutin anda ialah cara terbaik untuk menggunakan kumpulan otot yang berbeza, membantu memaksimumkan hasilnya.

5. Berenang empat hingga lima hari seminggu

Berenang Mampu Turunkan Berat Badan, Kekal Aktif Dengan Pakaian Renang Yang Sopan dan Selesa

IKLAN

Kekerapan berenang untuk penurunan berat badan adalah sama seperti senaman kardiovaskular yang lain, jadi sasarkan selama empat hingga lima hari seminggu untuk hasil terbaik.

6. Mula dengan perlahan

Mulakan dengan berenang 15 hingga 20 minit setiap hari, dan kemudian secara beransur-ansur meningkat kepada 30 minit berenang lima hari seminggu, seperti yang dibenarkan oleh badan. Jika anda memulakan rutin berenang baharu pada intensiti yang terlalu tinggi, sakit otot dan keletihan boleh menyebabkan anda berputus asa.

7. Berenang bergantian dengan senamrobik air

Anda tidak perlu berenang setiap hari untuk melihat hasilnya. Ikuti kelas aerobik air pada hari cuti. Ini adalah senaman rendah tekanan yang sangat baik untuk terus bergerak pada hari pemulihan yang aktif.

Berenang Mampu Turunkan Berat Badan, Kekal Aktif Dengan Pakaian Renang Yang Sopan dan Selesa

8. Berenang dengan pelampung atau mee kolam

Jika anda bukan perenang yang kuat, berenang pusingan di kolam menggunakan mi kolam, papan sepak atau jaket keselamatan. Ini akan membuatkan anda tetap terapung semasa anda menggunakan tangan dan kaki anda untuk bergerak melalui air.

IKLAN

9. Gunakan pemberat air

Jika anda berenang untuk menurunkan berat badan dan menyegarkan badan, lakukan beberapa bicep curl dengan dumbbell air di antara pusingan. Air mencipta rintangan, yang boleh membantu membina kekuatan dan daya tahan.

10. Sesuaikan pemakanan anda

Berenang Mampu Turunkan Berat Badan, Kekal Aktif Dengan Pakaian Renang Yang Sopan dan Selesa

Dengan mana-mana program penurunan berat badan, anda mesti membakar lebih banyak kalori daripada yang diambil, berenang tidak terkecuali. Jika matlamat anda adalah untuk menurunkan beberapa paun, anda masih perlu membuat pelarasan pada diet anda.

Dan berhati-hatilah. Berenang memerlukan banyak tenaga, jadi anda perlu mengisi minyak dengan makanan. Selain itu, air sejuk boleh menyebabkan selera makan anda meningkat dengan ketara selepas sesi.

Jika anda berasa lebih lapar, disarankan menambah lebih banyak sayur-sayuran ke dalam pinggan anda, mengambil protein shake dan menjauhkan diri daripada snek.

IKLAN

Mencampurkan intensiti senaman anda juga mempunyai hasil yang hebat, kata Rizzo. Dia mengesyorkan latihan jeda pecut, yang terdiri daripada larian pecut selama 30 saat, diikuti dengan rehat empat minit.

Perkasakan Wanita Malaysia untuk Kekal Aktif dengan Pakaian Sukan yang Sopan dan Selesa

Berenang Mampu Turunkan Berat Badan, Kekal Aktif Dengan Pakaian Renang Yang Sopan dan Selesa
Loose Fit Top boleh didapati dalam warna Hitam, Plum, Biru Gelap dan Kelabu.

Fesyen sopan dan bergaya yang dibuat untuk semua, all day, every day, hijabi tidak lagi perlu korbankan gaya dan keselesaan untuk kekal aktif dan sihat. Baru-baru ini, LILIT. telah melancarkan koleksi ke-dua pakaian untuk kekal aktif dengan membawakan set pakaian renang dan hijab baharu yang boleh didapati dalam pelbagai saiz, iaitu dari XXS (UK4) hingga 5XL (UK22).

Berenang Mampu Turunkan Berat Badan, Kekal Aktif Dengan Pakaian Renang Yang Sopan dan Selesa
Slim Fit Swim Pants boleh didapati dalam warna Hitam, Kelabu, Dark Olive dan Biru Gelap.

Gerakan Get LIT. & Get FIT telah dimulakan oleh LILIT. untuk menggalakkan wanita mengamalkan gaya hidup sederhana dan sihat sambil menampil bergaya. LILIT. merupakan antara jenama pertama di Malaysia yang memperkenalkan pakaian untuk aktiviti fizikal dengan memberi penekanan pada kesopanan dan saiz, meliputi koleksi pakaian renang baharu LILIT. Koleksi ini, membawakan gaya rekaan yang sederhana dan lagi praktikal seperti penggunaan drawstring dan sambungan untuk anda kekal sopan, walaupun di dalam air.

Berenang Mampu Turunkan Berat Badan, Kekal Aktif Dengan Pakaian Renang Yang Sopan dan Selesa
Attached Half Skirt Leggings boleh didapati dalam warna Hitam, Kelabu, Plum dan Biru Gelap.

“Kami di LILIT. sentiasa mencari cara yang inovatif untuk memudahkan semua wanita menjaga kesopanan semasa bersukan. Melalui sokongan yang memberangsangkan ketika pelancaran pakaian aktif buat pertama kalinya, kami bertekad untuk meneruskan usaha menangani jurang dalam pasaran dan pada masa yang sama, menyediakan lebih banyak pilihan pakaian yang menjaga kesopanan dan selesa, sekali gus. Gaya rekaan pakaian renang baharu kami akan membolehkan hijabi dengan pelbagai jenis bentuk badan kekal aktif tanpa sebarang keraguan dan kebimbangan,” kata Amee Halim, Pengurus

Berenang Mampu Turunkan Berat Badan, Kekal Aktif Dengan Pakaian Renang Yang Sopan dan Selesa
Hijab Renang (Swim Hijab), Sesuai untuk aktiviti renang, dilengkapi sama ada zip, kancing atau drawstring di belakang untuk mengelakkan pendedahan tengkuk apabila berada di dalam air. Diperbuat daripada fabrik Spandex dan Nilon untuk menjamin pemakaian tanpa kedut dan selesa sepanjang masa.

Dengan tuala pantai, pelindung matahari dan perlindungan, kerana sudah tiba masanya untuk pergi ke pantai, kolam renang atau bandar percutian dengan pakaian renang yang anda boleh rasa teruja untuk memakainya. Memarik bukan!

https://youtu.be/HioBxAQaWRU

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI