Bukan jerawat sahaja yang sulit dihilangkan. Bekasnya pun kerap bertahan lama dan malah jadi penghuni setia di wajah. Lantas, bolehkah mencegah bekas jerawat dan mengapa bekas jerawat ini boleh muncul?

Mengapa bekas jerawat boleh muncul?

Bekas Jerawat Yang Ditakuti, Kenali Penyebab, Cara Mengatasi, Plus Cara Mencegahnya. Take Note Sis!

Bekas jerawat yang dimaksud di sini adalah yang berbentuk pockmarked, luka, luka atau cedera kecil yang diakibatkan oleh kerosakan tekstur atau struktur kulit. Artikel ini tidak akan membahas bekas jerawat yang berupa perubahan warna kulit, seperti bekas gelap, flek hitam, atau kemerahan.

Dalam dunia perbolehan, bekas jerawat sebetulnya tergolong sebagai jaringan parut (scar). Mengikut laporan dari laman American Society for Dermatologis Surgery, bekas jerawat biasanya muncul dari peradangan akibat dinding folikel dalam pori yang pecah.
Sel-sel kulit sihat sebetulnya akan terus berusaha memperbaiki area kulit yang sedang terbentuk luka dengan membentuk serat kolagen baru.

Namun, hasil dari perbaikan ini biasanya tidak semulus kulit asli sebelumnya.Luka atau cedera yang kecil biasanya sembuh dengan cepat. Namun, jika ada bekas yang dalam pada dinding pori bekas ruang yang berisi nanah, luka yang lebih dalam boleh terbentuk. Cyst berisi nanah ini menghancurkan rangkaian kulit yang tidak terganti selama proses perbaikan. Akibatnya, area ini kosong akan pecah dan meninggalkan lekukan atau bekas luka di wajah.

Jenis-jenis bekas jerawat

Bekas Jerawat Yang Ditakuti, Kenali Penyebab, Cara Mengatasi, Plus Cara Mencegahnya. Take Note Sis!

Dalam dunia perbolehan, bekas jerawat terdiri dari dua jenis, iaitu:

Parut hipertrofik

Parut hipertrofik adalah bekas luka yang muncul ketika tubuh menghasilkan terlalu banyak kolagen ketika luka jerawat sembuh.
Akibatnya, ada kelebihan massa rangkaian itu yang terbentuk dan sedikit terangkat di permukaan kulit. Kondisi ini kerap disebut dengan keloid yang biasanya muncul pada area punggung dan dagu.

Parut Atrofi

Bekas luka yang satu ini berkembang ketika ada jaringan yang hilang. Berdasarkan kajian spesialis kulit dari pakar perbolehan, parut atrofi dibahagi dalam 3 kategori iaitu:

Boxcar

Pockmarked dengan bentuk lebar seperti huruf U dan memiliki sisi yang tebal. Pockmarked jenis ini boleh menjadi dalam boleh juga cetek.

Ice pick

Bekas jerawat yang satu ini berbentuk seperti huruf V dan umumnya cukup dalam. Jenis pockmarked yang satu ini paling sukar untuk dikembalikan seperti semula kerana memiliki cekungan yang cukup dalam.

Rolling

Bentuk pockmarked biasanya cukup lebar dengan tepi yang membulat dan tidak teratur.

Cara menghilangkan bekas jerawat dengan rawatan doktor

Bekas Jerawat Yang Ditakuti, Kenali Penyebab, Cara Mengatasi, Plus Cara Mencegahnya. Take Note Sis!

Lantas bolehkah bekas jerawat dihilangkan? Ketika kecil kemungkinan bekas jerawat boleh kembali normal seperti kulit asalnya. Namun tentu saja ada banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi bekas jerawat.
Untuk menentukan perawatan yang paling tepat, ada empat faktor utama yang perlu dipertimbangkan, iaitu:

  • Jenis kulit
  • Jenis bekas jerawat
  • Tempoh waktu pemulihan yang dimiliki pesakit
  • Prosedur pembayaran

Menurut pakar perbolehan, bekas jerawat baik atau keloid hanya boleh diatasi dengan rawatan pakar, bukan dengan krim kecantikan. Sejauh ini, belum ada penelitian yang membuktikan bahawa bekas jerawat mahupun porkmarked boleh disembuhkan hanya dengan krim tanpa rawatan pakar pebolehan. Untuk membantu mengurangkan penampilan bekas jerawat, berikut pelbagai perawatan yang boleh membantu mengurangkan bekas jerawat:

IKLAN

Laser resurfacing

Laser resurfacing dilakukan dengan menghilangkan lapisan atas kulit yang rosak sehingga kulit baru yang sihat dan lebih rata boleh tumbuh. Selain itu, laser jenis ini juga bantu megetatkan lapisan tengah kulit sehingga membuat permukaanya lebih halus.
Biasanya diperlukan bius lokal sebelum melakukan prosedur laser untuk mengurangi rasa sakit. Laser paling lama memakan waktu hingga satu jam. Setelah itu, diperlukan 3 sampai 10 hari agar kulit boleh sembuh sepenuhnya pascaperawatan.

Laser Pecahan (Fractional Laser)

Laser fraksional adalah jenis laser yang merangsang pertumbuhan kolagen dan menegangkan area kulit di sekitarnya. Laser jenis ini terbukti meningkatkan jaringan parut jerawat terutama untuk bekas jerawat atrofi jenis rolling.
Laser ini memang dapat menyebabkan kemerahan di kulit tetapi hanya sementara saja dan tidak benar-benar merosak permukaannya.
Kaedah ini adalah waktu pemulihan yang lebih cepat dibandingkan resurfacing. Selain itu, laser jenis ini juga mampu mengurangi penggelapan kulit pada area bekas jerawat. Fractional Laser umumnya dapat pulih dalam waktu 3 hingga 8 hari.
Biasanya manfaat dari fractional Laser boleh dirasakan setelah 2 sampai 5 kali perawatan. Orang dengan kulit yang lebih gelap biasanya akan memerlukan lebih banyak perawatan dibandingkan dengan mereka yang berkulit lebih cerah.

BACA JUGA:

Bekas Jerawat Yang Ditakuti, Kenali Penyebab, Cara Mengatasi, Plus Cara Mencegahnya. Take Note Sis!

Dermabrasi (Dermabrasion)

Dermabrasi adalah teknik pengelupasan kulit dengan menggunakan alat yang berputar di permukaan kulit wajah. Tujuan dermabrasi iaitu untuk mengangkat area luar kulit wajah agar terganti dengan lapisan baru yang lebih halus.
Prosedur yang satu ini bermanfaat untuk mengatasi bekas jerawat atrofi dengan cekungan yang cetek seperti boxcar atau rolling. Setelah dermabrasi, mungkin diperlukan sekitar 10 hari sampai 3 minggu sampai kulit benar-benar pulih.

Chemical peeling

Chemical peeling adalah prosedur untuk mengurangi bekas jerawat dengan menggunakan senyawa asid yang kuat. Larutan asid yang disapukan ke kulit wajah ini dapat menghilangkan lapisan atas kulit dan mengurangi bekas luka yang cukup dalam.
Sebenarnya ada beberapa produk chemical peeling yang boleh digunakan sendiri di rumah. Namun, formulanya tidak sekuat yang diberikan doktor saat perawatan di klinik.
Oleh kerana itu, minta pendapat doktor mana yang paling sesuai untuk mengatasi bekas jerawat anda. Umumnya chemical peeling boleh digunakan semua jenis bekas jerawat termasuk yang cukup dalam.

Microneedling

Microneedling dilakukan dengan menggunakan alat rol kecil yang berisi jarum. Alat ini akan digerakkan di area bekas jerawat.
Microneedling umumnya ditujukan untuk bekas luka yang cukup dalam. Penelitian yang diterbitkan dalam International Journal of Women’s Dermatology, menyatakan bahawa microneedling membantu mengurangi kedalaman bekas jerawat.
Namun menurut American Academy of Dermatology, perawatan ini dapat memakan waktu hingga sekitar 9 bulan sampai hasilnya kelihatan.

Suntikan corticosteroid

Suntikan corticosteroid boleh membantu mengatasi jaringan parut jerawat hipertrofik atau keloid. Perawatan ini biasanya tak cukup dilakukan sekali dan terdiri dari beberapa rangkaian. Setiap suntikan akan dipantau hasilnya apakah memberikan efek yang berkesan atau tidak.

Dermal filler

Dermal Filler terkadang jadi salah satu prosedur yang kerap disarankan untuk mengurangi penampilan jaringan parut akibat jerawat.
Dermal filler adalah prosedur yang dilakukan dengan cara mengisi jaringan kulit yang berparut menggunakan produk berbahan dasar kolagen. Namun sebelumnya, doktor akan melakukan ujian alergi agar keselamatannya terjamin.

IKLAN

Selain kolagen, isian dermal filler juga cukup pelbagai dari mulai polymethylmethacrylate (PMMA), asid hialuronat (HA), dan asid poli-L-laktat (PLLA).Dermal filler bekerja paling baik untuk bekas jerawat atrofi. Perawatan biasanya berlaku antara 6 sampai 18 bulan.

Cadangan produk skincare untuk menyamarkan bekas jerawat

Bekas Jerawat Yang Ditakuti, Kenali Penyebab, Cara Mengatasi, Plus Cara Mencegahnya. Take Note Sis!

Selain rawatan pakar, umumnya doktor akan mencadangkan beberapa produk yang bantu menyamarkan bekas jerawat, iaitu:

Alpha hydroxy acid (AHA)

AHA banyak ditemukan dalam produk khas untuk jerawat kerana boleh menghilangkan kulit mati dan mencegah pori tersumbat. Selain itu, AHA juga biasanya membantu menyamarkan bekas jerawat.
Sebagai asid, AHA akan membantu pulihkan lapisan luar kulit dengan membantu hilangkan perubahan warna bekas jerawat dan kulit yang kasar.

Asid Laktik

Dalam Journal of Cosmetic Dermatology, asid laktik ditemukan mampu meningkatkan tekstur, paparan, dan pigmentasi kulit. Asid laktik dapat meringankan jaringan bekas luka gelap meskipun terkadang menyebabkan hiperpigmentasi.
Selain itu, penelitian ini juga menemukan bahawa menyapukan asid laktik ke kulit setiap 2 minggu sekali selama 3 bulan dapat meringankan bekas jerawat.

Untuk mendapatkan manfaatnya, anda boleh membeli pelbagai produk yang mengandung bahan yang satu ini. Jika ragu menemukan produk yang tepat, mintalah cadangan doctor pakar.
Untuk menghindari efek sampingan yang parah, ujilah produk yang mengandung asid laktik pada area kulit yang lebih kecil. Jika tidak ada efek sampingan, barulah gunakan produk ini ke area bekas jerawat.

Retinoid

Retinoid atau retinol adalah produk lain yang boleh bantu menyamarkan bekas jerawat. Selain mempercepat regenerasi sel, retinoid juga mampu memperbaki tekstur kulit. Bahkan, retinoid juga dapat membantu mengurangi perubahan warna dan membuat bekas luka menjadi tak sejelas sebelumnya. Bekas jerawat jenis atrofik yang cukup dalam biasanya dapat sedikit dikurangkan dengan produk turunan vitamin A ini.

Akan tetapi, produk yang mengandung retinoid biasanya membuat kulit anda jadi sangat sensitif terhadap sinar matahari.
Oleh kerana itu, retinoid biasanya digunakan waktu malam sebelum tidur. Usahakan juga untuk selalu menggunakan tabir suria setiap hari saat menggunakan produk yang mengandung retinoid.

IKLAN

Asid Salicylic

Asid Salicylic termasuk ke dalam zat yang banyak digunakan untuk mengatasi jerawat aktif. Bahan aktif ini bekerja dengan membersihkan pori-pori, mengurangi pembengkakan dan kemerahan, serta pengelupasan.
Dengan berbagai manfaatnya ini, asid salicylic dianggap sebagai salah satu perawatan yang kuat untuk bekas jerawat. Produk yang mengandung asid salicylic boleh digunakan sebagai chemical peeling di rumah dengan aturan yang disediakan.
Namun, hati-hai saat menggunakan produk yang mengandung asid salicylic kerana boleh menyebabkan kekeringan atau iritasi.
Sepatutnya, minta pandangan pakar sebelum melakukan pelbagai rawatan untuk bekas jerawat. Doktor pakar akan mencadangkan rawatan yang sesuai dan paling tepat.

Cara mencegah terbentuknya luka bekas jerawat

Bekas Jerawat Yang Ditakuti, Kenali Penyebab, Cara Mengatasi, Plus Cara Mencegahnya. Take Note Sis!

Bekas jerawat sebenarnya tidak 100 peratus boleh dicegah. Akan tetapi, ada beberapa cara yang boleh meminimalkan peluang untuk mengalami bekas jerawat, iaitu:

Rawat jerawat sesegera mungkin

Untuk mencegah jerawat semakin parah, hal terbaik yang boleh dilakukan adalah mengubatinya saat baru muncul. Jangan biarkan jerawat sampai meradang baru diubati.
Dengan perawatan yang cepat, jerawat boleh mengecil dengan segera dan mencegah nanah terbentuk di dalamnya. Jika ubat bebas yang anda gunakan tidak memberikan efek, berunding dengan doktor untuk mendapat ubat yang terbaik.

Mengurangkan Radangan

Jerawat yang berukuran besar dan meradang jauh lebih mungkin meninggalkan bekas daripada jerawat dan blackheads yang tidak meradang. Oleh kerana itu, jika jerawat sudah terlanjur meradang, lakukan pelbagai cara untuk mengurangi radangan.
Misalnya, mengecilkannya dengan ais batu atau sapukan lidah buaya untuk meredakan radangan. Selain itu, hindari berbagai produk atau tindakan yang boleh menyebabkan iritasi kulit. Jangan sekali-kali melakukan scrubbing pada area yang berjerawat kerana kulit boleh iritasi dan membuat jangkitan merebak.

Jangan memegang atau memencet jerawat

Terkadang sukar menahan keinginan untuk memegang atau memicit jerawat. Benjolan jerawat terutama yang sudah bernanah sangat menggoda untuk dipecahkan dengan tujuan supaya lekas kempis. Namun, memicit jerawat sama dengan menekan infeksi lebih dalam. Akibatnya, infeksi boleh menyebar ke tempat yang lain. Cara ini membuat radangan akan semakin teruk.

Hal ini terutama berlaku untuk jerawat yang cukup besar sehingga cukup dalam seperti benjolan atau luka berisi nanah. Saat keinginan untuk memicit jerawat muncul, ingatkan pada diri anda bahawa memicit jerawat hanya akan membuat penyembuhan semakin lama. Selain itu, memicit jerawat hanya akan meninggalkan bekas luka kekal.

Oleh itu, biarkan jerawat anda sembuh dengan sendirinya. Hal yang terpenting tak boleh diabaikan iaitu mengubati jerawat dengan pilihan ubat yang tepat untuk mengurangi peradangan.

Hindari menarik kepingan kulit kering

Di area jerawat yang diubati, kepingan kulit kering biasanya akan terbentuk. Kepingan kulit kering merupakan pembalut alami kulit yang akan melindungi luka dalam proses penyembuhan.Ketika anda melepas atau menarik kepingan kulit kering dari jerawat, luka yang belum siap untuk sembuh justeru akan meradang kembali. Akibatnya, penyembuhan menjadi semakin lama. Risiko munculnya bekas jerawat pun akan meningkat.

Rundingan pakar sekiranya jerawat makin besar

Seperti yang sudah disebutkan di awal, jerawat harus segera diubati di awal kemunculannya. Namun, jika setelah diubati jerawat ternyata makin parah, tak usah fikir panjang, segera berunding dengan pakar.

Jerawat yang besar dan dalam seperti jerawat batu boleh menghancurkan jaringan kulit dan bekas luka. Perawatan yang tepat dari doktor boleh mengurangkan risiko terbentuknya luka yang terlalu dalam. Jika anda mudah mengalami jaringan parut hanya kerana luka kecil, lebih baik periksa ke doktor saat jerawat pertama kali muncul.

BACA JUGA:

Bekas Jerawat Yang Ditakuti, Kenali Penyebab, Cara Mengatasi, Plus Cara Mencegahnya. Take Note Sis!

SUMBER: HelloSehat