Ya! Tidak dapat dinafikan Syampu kering mudah dan cepat. Biasanya dibuat dengan komponen pati, syampu kering digunakan untuk menghilangkan dan menyerap sebum, minyak semula jadi kulit kepala yang menjadikan rambut kelihatan berminyak setelah seharian atau dua, atau tiga tidak dicuci.

Komponen pati menyerap minyak untuk memberikan penampilan dan rasa bebas gris. Syampu ini berguna memastikan minyak rambut tidak bersih di antara pencucian dan juga dapat digunakan dalam gaya rambut untuk membuat volume rambut lebih beralun.

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!Pada dasarnya ia adalah produk keajaiban tetapi hanya apabila ia digunakan dengan betul. Sama ada anda menggunakan semburan aerosol, serbuk, atau syampu kering buih, ada beberapa kesilapan yang biasa kita semua boleh menyebabkan kepingan seperti kelemumur, akar berabu, dan rambut kusam dan kering. Sekiranya anda tahu bagaimana menggunakan syampu kering dengan betul, ia dapat menjimatkan banyak masa dan tenaga yang digunakan untuk menggayakan rambut. Ini adalah cara menggunakan syampu kering dengan cara yang betul, menurut yang profesional.

1. Gunakan warna yang sesuai untuk rambut anda

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

 

Sekiranya anda mempunyai rambut coklat gelap dan menggunakan syampu kering tradisional, anda akan mendapat akar kusam dan warna putih yang tidak rata pada rambut anda. Di sisi lain, jika rambut anda berambut perang dan memilih warna gelap, rambut akan berakhir dengan akar yang berubah warna. Sebaliknya, pilih nada yang paling sesuai dengan warna rambut anda. Beberapa formula berwarna bahkan boleh berganda hingga menyamarkan akar kelabu dengan secubit syampu serbuk.

2. Goncangkannya terlebih dahulu.

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Sebelum membuka syampu kering anda, goncangkan botol untuk meratakan formula secara merata. Kanji dalam formula aerosol dapat menetap di bahagian bawah antara penggunaan, dan mengocangkannya memastikan formula itu dicampur dengan baik untuk hasil terbaik.

3. Jangan semburkan terlalu dekat dengan kulit kepala

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Pegang syampu kering empat hingga enam inci dari kepala dan semburkan terus ke akar. Anda boleh menyemburkan jarak sejauh 12 inci dari akar, yang membolehkan pati zap minyak keluar dengan betul dan mendarat pada akar berminyak. Semasa menggunakan formula serbuk, taburkan dekat di kulit kepala anda tetapi elakkan menggunakan produk terus ke bahagian rambut anda, yang boleh menjadikan rambut kelihatan berkapur dan terbukti sukar untuk dikeluarkan.

4. Terus bergerak

Jangan semburkan secara berterusan di satu bahagian. Sekiranya anda melakukannya, akan terdapat titik produk yang sukar disebarkan. Sebaliknya, gunakan gerakan menyapu untuk menutup akar pada lapisan produk yang nipis dan rata. Bergerak bolak-balik dengan gerakan bergoyang memastikan anda tidak terlalu memusatkan di satu Kawasan sahaja.

5. Hanya gunakan syampu kering di kawasan rambut berminyak.

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Jangan menyemburkan syampu kering ke seluruh kepala anda, hanya berpegang pada beberapa inci teratas. Kemungkinan bahagian bawah rambut anda tidak berminyak, jadi menggunakan penyerap minyak di seluruhnya dapat menjadikan rambut kaku dan tidak leper. Hasil yang lebih berkesan, pastikan anda kenali bahagian rambut yang berminyak dengan cara menyisir rambut untuk memaparkan kulit kepala dan akar.

IKLAN

6. Jangan terlalu banyak menggunakan produk.

Apabila rambut anda berminyak, dos syampu kering yang baik dapat membuatnya kelihatan lebih segar, tetapi sapukan terlalu banyak dan rambut anda akan kelihatan kusam dan berubah warna. Syampu kering yang berlebihan adalah kesalahan biasa yang boleh menjadikan rambut anda kering, gatal, dan kaku. Untuk mengelakkan masalah ini, lebih baik menggunakan sedikit dan mengurutnya melalui akar. Mulakan dengan sedikit syampu kering spritz, kemudian tunggu beberapa minit, dan kemudian tambahkan lebih banyak jika anda merasa rambut masih terlalu berminyak.

7. Rehatkan seketika.

Selepas menyemburkan syampu kering, jangan segera menyikat atau menggosoknya. Sebagai gantinya, beri peluang kepada produk untuk mengerjakan rambut anda dan benar-benar menyerap minyak di akar dengan membiarkannya rehat selama beberapa minit sebelum anda mengurut dan menyikatnya.

8. Urut produk ke rambut

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Setelah membiarkan produk meresap ke rambut, gunakan tangan anda untuk memasukkan syampu kering ke kulit kepala. Sekiranya tidak, ia hanya duduk di atas rambut anda dan tidak dapat menjalankan tugasnya. Menggunakan produk ke rambut anda juga membantu mengatasi masalah yang tepat. Untuk menyingkirkan sisa putih, anda boleh menggunakan sikat untuk menyisir produk atau pengering rambut untuk meresap ke akar dan membantu membuang lebihan produk setelah sempat menjalankan tugasnya.

9. Jangan gunakannya setiap hari.

Walaupun namanya, syampu kering sebenarnya tidak membersihkan rambut, tetapi menambahkan penambahan berkanji untuk menyerap minyak. Menggunakan syampu kering terlalu kerap boleh membahayakan rambut anda dengan menyumbat folikel rambut. Ini melemahkan kekuatan rambut, berpotensi menyebabkan keguguran rambut dan masalah kulit seperti jangkitan, dermatitis, dan jerawat.

Sebagai gantinya, beri kulit kepala anda peluang untuk bernafas di antara cucian. Para profesional mengesyorkan hanya menggunakan syampu kering satu hingga dua kali seminggu. Untuk rambut yang sangat berminyak, anda boleh menggunakan syampu kering dua hingga tiga kali seminggu.

10. Cuba gunakan pada waktu malam.

Syampu kering boleh digunakan bila-bila masa rambut anda memerlukan rangsangan, menggunakannya pada waktu malam memainkan peranan besar jika keberkesanannya. Menggunakannya sebelum tidur, rambut akan menyerapnya ketika anda tidur dan kelihatan segar pada waktu pagi.

IKLAN

10 Syampu Kering Terbaik di Pasaran Disarankan Oleh Profesional

1. Batiste Original Dry Shampoo

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!
Syampu kering menjadi kegemaran terbaik pengguna dengan harga yang agak berpatutan. Anda hampir tidak dapat membezakan setelah anda menyikatnya, dan mereka tidak menyedari bahawa ia digunakan,” kata seorang pengguna. Sesuai untuk kulit kepala yang sensitif dan mudah disikat. Seorang penguji berkata: “Dari syampu kering yang telah saya cuba, ini yang terbaik menjadikan rambut saya kelihatan bermaya dan terasa kurang berminyak apabila melapisi dan menjadikannya melekit atau lekat.”

2. Kristin Ess Style Reviving Dry Shampoo

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Formula berasaskan serbuk ini adalah kegemaran pengguna untuk mengawal minyak pada rambut berambut perang ringan. Rambut benar-benar terasa bersih setelah menggunakannya, tidak seperti baru saja menambahkan lebih banyak produk. Ia memang terasa serbuk pada awalnya, tetapi menyerap lebihan minyak dan tidak meninggalkan sisa.

3. Ouai Dry Shampoo Foam

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Buih pembersih tanpa air untuk menghilangkan minyak dan penumpukan produk dari rambut kering. Reboot rambut anda di antara cucian dengan cepat, busa pembersih tanpa air yang menghilangkan minyak, kelebihan produk, dan penumpukan. Sempurna untuk rambut hari kedua, ketiga, atau keempat, ia menjadikan helaian rambut terasa bersihdan siap digayakan semula seperti yang dikehendaki.

4. Percy & Reed No-Fuss Fabulousness Dry Shampoo

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Syampu kering yang menjadikan rambut anda kelihatan cantik ‘hanya dicuci’ walaupun anda tidak sempat mencucinya. Formulasi unik ini menyerap minyak berlebihan dan membersihkan kulit kepala, menjadikan rambut anda kelihatan segar dan berkilau. Sesuai untuk semua jenis rambut di antara pencucian sebagai penambahbaikan cepat untuk rambut kusam, tidak bermaya dan kurang rapi.. Syampu kering bebas sulfat, bebas paraben dan bebas silikon rumusannya menyegarkan rambut bagi membantu menghidupkan semula gaya dan lebih bersinar.

IKLAN

5. Virtue Labs Refresh Dry ShampooKesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Syampu kering yang menyerap penumpukan dan menghidupkan semula gaya dengan setiap penggunaan. Semburan aerosol yang tidak kelihatan dan bersih ini berfungsi sebagai kabus kering yang berfungsi untuk menyerap lebihan minyak sambil menambahkan Alpha Keratin 60ku yang meningkatkan kesihatan, menjadikan rambut dan kulit kepala segar dan bersih ketika disentuh. Formula super ringan ini benar-benar membersihkan rambut sambil meningkatkan kesihatan kulit kepala. Dicipta tanpa bahan-bahan gaya berat yang dapat menambahkan lebih banyak penambahan, ini adalah pick-me-up yang menyegarkan untuk rambut yang memerlukan kesegaran. Sangat sesuai untuk semua jenis dan warna rambut yang memerlukan kesegaran. Sempurna untuk memperluas gaya dan serta selamat untuk rambut yang dirawat warna dan dirawat secara kimia.

6. VERB Dry Shampoo (Gentle Cleanse + Style Extender + Light Volume)

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Aerosol syampu kering untuk rambut ringan dan gelap. Syampu kering super ringan ini memberikan pembersihan yang berkesan namun lembut untuk rambut berwarna. Rumusannya berfungsi untuk memberikan kelantangan ringan dan mencegah kerosakan dari mencuci dan menggayakan. Hey! Blondies dapat dengan cepat membersihkan bebas kerosakan dan bebas air dengan syampu kering ini.

Didatangi dengan dua varian penggunaan manakala dry shampoo dark pula memberi tenaga semula pada rambut hari kedua, mengekalkan lecet dan menambahkan kelantangan semula jadi. Rumusannya berfungsi untuk memberikan kelantangan ringan dan mencegah kerosakan dari mencuci dan menggayakan. Dry Shampoo Dark diformulasikan khusus untuk anda berambut gelap kerana, sering kali, satu “ukuran” tidak sesuai untuk semua … terutama ketika berkaitan dengan perawatan rambut yang berkualiti.

7. Briogeo Blossom & Bloom Ginseng + Biotin Volumizing Root Powder & Dry ShampooKesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Serbuk penambah yang digunakan pada akar untuk mendapatkan hasil yang cepat. Blossom & Bloom Ginseng + Biotin Volumizing Root Powder dengan serta-merta meningkatkan kelantangan dan meningkatkan tekstur. Formula ringan yang sangat halus ini mengandungi silika dan maltodextrin yang berasal dari mineral pati jagung semula jadi untuk mengangkat rambut dengan lembut dari akar tanpa meninggalkan sisa melekit sementara halia, ginseng, dan biotin berfungsi untuk mempromosikan rambut dan kulit kepala yang sihat.

8. Sephora Collection Puff & Go Volumnizing Dry Shampoo

Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Ucapkan selamat tinggal pada rambut yang leper dengan yyampu kering koleksi sephora ini! Syampu kering tanpa aerosol ini menambahkan volume pada rambut anda. Formula ringan menyerap sebum berlebihan untuk rambut bersih, siap digayakan dalam sekelip mata. Ini adalah produk yang sesuai untuk gaya rambut dengan volume tambahan! Syampu kering yang mengasyikkan ini mesti dimiliki untuk menyegarkan rambut anda dan menambahkan volume tambahan sebelum menggayakan.

9. IGK First Class Dry ShampooKesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Syampu kering berat yang membolehkan anda pergi lebih lama di antara cucian.Syampu kering berat ini membolehkan anda pergi lebih lama di antara mencuci, walaupun selepas bersenam. Serbuk arang mengangkat kotoran dan penumpukan sambil menyerap minyak dan peluh. Serbuk teh putih menenangkan kulit kepala dan menguatkan folikel rambut. Sangat sesuai untuk kulit kepala berminyak serta rambut bertekstur halus, sederhana hingga tebal dan kasar.

10. Supergoop! Poof Part Hair Scalp Powder SPF 45Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Lindungi pemisahan rambut anda dengan serbuk rambut ini dan 100% mineral SPF 45 dalam satu. Kita semua pernah berada di sana ketika berusaha memastikan kulit kepala kita tidak terbakar sinar matahari. Penyelesaian sempurna anda telah tiba dengan SPF mineral 100% dalam bentuk serbuk tidak berminyak, lut sinar, hampir tidak dapat dikesan. Ia seperti syampu kering, tetapi dengan perlindungan UV ditambah.

Syampu kering digunakan di antara cucian untuk menyegarkan gaya rambut anda, menambah kelantangan, dan menyerap minyak dari rambut berminyak, bukan sahaja produk mencuci dalam botol menjimatkan masa untuk hijabi yang tidak sempat untuk mengeringkan rambut. Oleh itu perluaskan penggunaan syampu kering ini untuk hijabi mudah untuk berhijab tanpa meningalkan bau hapak disebalik hijab.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI