Rambut yang sihat memerlukan banyak penyelenggaraan dan penjagaan, tetapi berapa kerap anda perlu mencuci rambut anda?

Menjalani rutin mencuci rambut boleh menjadi mudah, bukan kerana anda perlu, tetapi kerana itulah yang anda fikir perlu lakukan. Tetapi menurut pakar, bergantung pada jenis rambut, kerap mencuci rambut boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Bagi mereka yang berharap untuk memulihkan kehidupan dalam kunci mereka, jawapannya mungkin semudah menukar rutin mencuci anda.

Tidak kira sama ada anda mempunyai rambut kerinting, kasar, afro atau berminyak, semua jenis mempunyai kualiti tersendiri untuk menentukan cara menjaganya apatah lagi yang berhijab. Menemui apa yang paling sesuai untuk rambut anda memerlukan banyak masa dan kesabaran. Jika tidak tahu di mana hendak bermula, mungkin boleh terjerumus ke dalam tabiat membasuh rambut anda setiap hari, tetapi ini bukan selalu pilihan terbaik.

Tabiat Membasuh Rambut Setiap Hari! Kulit Kepala Belum Sempat Bernafas Dah….

Rambut disambungkan ke kulit kepala oleh folikel dan folikel ini disambungkan ke kelenjar yang menghasilkan vitamin dan kelembapan yang disalurkan ke dalam rambut. Jika anda mencuci rambut terlalu kerap, anda akan membasuh semua minyak semula jadi dalam rambut yang dihasilkan oleh kelenjar, bermakna ia tidak akan lagi menyampaikan apa-apa kebaikan kepada rambut, menjadikannya tidak bermaya dan kering.

Membuang minyak pati rambut hanyalah satu isu, serta membawa kepada kelemumur dan kulit kepala yang kering dan gatal. Ia juga boleh menjadikan rambut anda kering, rapuh dan lebih terdedah kepada kerosakan.

Berapa kerap anda perlu mencuci rambut?

Tabiat Membasuh Rambut Setiap Hari! Kulit Kepala Belum Sempat Bernafas Dah….

Anda akan dapat mengetahui sama ada rambut anda perlu dicuci atau tidak dengan menyisirnya dengan tangan dan jika ia masih terasa lembut dan beralun, kemungkinan ia tidak perlu dicuci. Walaupun saranan umum adalah untuk mencucinya maksimum satu hingga dua kali seminggu, pakar mengatakan bahawa ia hanya perlu dicuci apabila rambut kelihatan berminyak. Jika kulit kepala gatal atau terdapat tanda-tanda mengelupas akibat kotoran, maka sudah jelas masa untuk mencuci.

Ingat, untuk kulit kepala yang sihat anda memerlukan sebum semulajadi untuk folikel yang sihat dan mencuci rambut anda terlalu kerap akan mengurangkannya.

Apakah cara terbaik untuk mengurangkan mencuci rambut secara beransur-ansur?

Anda boleh melakukan pendekatan untuk membuat perubahan secara beransur-ansur. Jika anda mencuci setiap hari, cuba lakukan setiap hari, dengan niat untuk mencuci rambut anda dua hingga tiga kali seminggu dalam jangka masa panjang.

IKLAN

Tabiat Membasuh Rambut Setiap Hari! Kulit Kepala Belum Sempat Bernafas Dah….

Jika anda mementingkan diri sendiri tentang rambut di antara kemestian, terdapat beberapa syampu kering yang hebat di luar sana yang akan menyerap lebihan minyak dari kulit kepala dan akan menambah kelantangan pada rambut jika ia kelihatan dan berasa leper dan berminyak.

ARTIKEL BERKENAAN: Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari. Ini Cara Yang Betul!

Anda juga boleh menukar produk yang sedang digunakan untuk membantu melambatkan proses ia menjadi berminyak yang akan membantu mengurangkan cucian. Pastikan syampu baharu anda ‘ringan’ supaya ia tidak membebankan rambut, menyebabkan ia terkumpul dalam minyak dan kotoran. Menggunakan kurang produk penggayaan berasaskan minyak seperti serum juga akan memberi manfaat.

Mereka yang mempunyai jenis rambut lebih terdedah kepada minyak

Tabiat Membasuh Rambut Setiap Hari! Kulit Kepala Belum Sempat Bernafas Dah….

Bagi mereka yang mempunyai jenis rambut yang terdedah kepada minyak, seperti rambut berwarna, terdapat beberapa ubat dan ramuan produk yang perlu anda perhatikan jika anda masih berharap untuk mengurangkan cucian.

Wanita dalam cengkaman pandemik keguguran rambut, petua pakar untuk keguguran rambut, anda boleh melakukan rawatan di rumah untuk membilas cuka sari apel, di mana anda menyiram cuka pada nisbah 1:3 dan bilas rambut anda dengannya sekali seminggu. Ideanya adalah untuk menyahtoksik dan mengimbangi rambut dan kulit kepala anda.

IKLAN

Sebagai alternatif, cari syampu dan perapi ‘anti oksidan’ yang mengalami rambut berminyak, kerana ia mengimbangi semula tahap pH dan memastikan ia bersih tanpa menghilangkan sebarang minyak semula jadi. Anda juga boleh cari syampu yang lebih ringan atau syampu gabungan khusus untuk akar berminyak dan hujung kering. Ia juga harus mempunyai lebih banyak faktor berasid sitrus untuk memotong gris.

Satu lagi hack ialah menambah syampu terus ke rambut anda di bilik mandi tanpa penambahan air. Sapukan syampu dan sapukan pada rambut anda selama beberapa minit untuk mengeluarkan gris. Gunakan air yang lebih sejuk untuk mencuci dan membersihkan.

Air yang sangat panas, merangsang kelenjar sebum menghasilkan lebih banyak sebum (minyak/gris) dan ingat, selesaikan dengan perapi yang berfungsi hanya dari pertengahan ke hujung rambut anda.

ARTIKEL BERKAITAN:

Bahan yang perlu diperhatikan dalam produk

Tabiat Membasuh Rambut Setiap Hari! Kulit Kepala Belum Sempat Bernafas Dah….

IKLAN

Apabila memilih produk rambut, terdapat beberapa ramuan hebat dan yang harus anda elakkan. Ramuan hebat untuk memasukkan minyak berkhasiat seperti argan, jojoba, avokado dan biji bunga matahari, untuk semua meningkatkan kebolehurusan, menyuburkan hujung kering dan menambah kilauan yang luar biasa.

Panthenol – membantu mengunci kelembapan, menambah kilauan dan meningkatkan kebolehurusan, dan mentega shea boleh membantu melembapkan sambil mengurangkan keriting dan kerutan.

Gliserin – juga merupakan humektan semulajadi yang membantu mengekalkan kelembapan pada rambut. Apabila membincangkan bahan-bahan yang perlu dielakkan, sulfat yang keras boleh gugurkan rambut, menyebabkan ia berasa kering dan tidak terurus.

Tabiat Membasuh Rambut Setiap Hari! Kulit Kepala Belum Sempat Bernafas Dah….

Silikon – Tidak menyejat atau larut boleh menghasilkan pembentukan pada rambut, menghalang kelembapan daripada masuk, dan paraben boleh menyebabkan kerengsaan dan mengeringkan lagi kulit kepala.

Vitamin dan suplemen – juga merupakan cara yang berkesan untuk membungkus lebih banyak nutrien ke dalam rambut anda.

Biotin, zink dan selenium – adalah semua vitamin dan mineral penting untuk menyokong kekuatan, pertumbuhan dan pembaikan rambut, dan Nutrition Geeks mempunyai suplemen, Biotin Growth +, yang merangkumi dos berkesan bagi ketiga-tiga perkara ini.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/JhZapDtSG2w

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI