Tiada oven atau oven rosak tapi teringin hendak makan kek pisang? Tiada masalah. Sebenarnya anda boleh sahaja buat kek pisang dengan cara menggunakan kuali.

Berikut perkongsian Hazliza Dza.

Sebab ramai yg tnye sy cmne bakar pkai kuali.. So sy serta kn cara n gambar skali..

1. Panaskan kuali pasti kn kuali di tutup ye..
(sme cm 0ven gak) time ni api besar pn xpe

2. Agak2 kuali dh panas so kecik kn api..

3. Letak tmpat letak periuk 2.. Ase nye 0rg pggl tungku.. Sy letak terbalik sbb tungku 2 besar dr kuali 🀭🀭

4. Letak kn acuan n tutup ngan pentup pengukus..

5. Bakar bergantung pd acuan.. Mcm sy td 50mnt..

6. Jgn risau tau kuali xkan terbakar πŸ˜„πŸ˜„.. Stkt sy bakar guna cara ni..

IKLAN

Nota penting: jgn sesekali bukak penutup periuk sebelum 30-40mnt bakar yer.. Tkt kek jd mendap..

*bakar tanpa air
*lau ad air jd kukus

:: jgn kecam kuali sis ye.. Hihihi

 

IKLAN

 

 

Inilah hasilnya.

Kek Pisang Bakar Guna Kuali

IKLAN

Resipi:

Bahan untuk diblend
1 cwn pisang yg dah dilecek (pape pisang yg bleh di makan ye.. 😁😁)
3/4 cwn gula (kemanisan ikut citarasa masing2)
3 biji telur
1 cwn minyak masak
1 sb limau nipis (b0leh guna lem0n, limau kasturi atau seangkatan dgn nye)
Secubit garam

Bahan ayak
1 1/2 cwn tepung
1 sk baking soda
1 sk baking powder

Cara2nya :
Blenderkan semua bahan yg perlu diblend kecuali pisang. Blend dalam 2,3 mnt cmtu.. Bila dh semua sebati baru masuk kan pisang dan blend jap je..

Satukan bahan ayak dlm bekas..tuang bahan yg diblend td ke dlm bekas bahan ayak td dan kacau smpai sebati..

Part ni sy dh nyatakan di atas.. 🀭🀭🀭
Jgn lupa sapu majerin/mentaga pd l0yang tuk pastikan acuan xmelekat.. Sy xde baking paper s0 cara senang sapu majerin je.. 😁😁
Tuk hiasan 2 p0t0ng pisang nipis2 je tau sbb xnk bg tenggelam..
Bakar selama 50mnt atau hingga masak..
(resepi ni bleh bakar guna 0ven atau pn kukus..)

Sumber kredit: Hazliza Dza