Sama seperti roti dan pasta, nasi sering difitnah oleh penganut keto dan pencinta rendah karbohidrat. Bukan sahaja mereka yang menjauhkan diri daripada beras kehilangan beberapa manfaat kesihatan yang serius, tetapi mereka juga mencemarkan ahli hampir semua budaya di dunia.

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Kajian melaporkan bahawa lebih separuh daripada populasi global bergantung pada bijirin untuk membentuk sebahagian besar daripada diet mereka. Nasi boleh menjadi karbohidrat yang berpatutan dan mudah, dan kita harus berhenti menghinanya dan sebaliknya membantu orang ramai memahami cara terbaik untuk mengambilnya. Nasi sememangnya boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat.

ARTIKEL BERKAITAN: Makan Nasi Lebih Baik Berbanding Makan Makanan Berasaskan Gandum, Nasi Tak Pernah Bersalah!

Makanan serba boleh

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Nasi boleh dimakan sendiri, membuat pilaf nasi, menambahnya kepada sayur-sayuran dan protein untuk membuat tumis nasi, menikmatinya sebagai ganti oat pagi, mencubanya dalam hidangan manis atau berperisa.

Anda boleh rasakannya atau nasi akan menyerap rasa yang dimasak dengannya, seperti herba dan rempah ratus, atau anda boleh mengekalkannya sebagai asas dan biasa juga.

Apa yang berlaku kepada badan apabila makan nasi setiap hari

Kerana kebolehsuaian, kebolehcapaian dan keterjangkauannya, ramai orang makan nasi secara tetap walaupun setiap hari. Ia pastinya boleh menjadi sebahagian daripada rancangan makan yang seimbang. Namun, ia datang dengan beberapa potensi kelemahan yang penting untuk diingat. Di hadapan, apa yang berlaku apabila anda makan nasi setiap hari.

Meningkatan Tenaga

Nasi ialah bijirin yang sihat dan padat dengan nutrien yang merupakan sumber karbohidrat yang sangat baik, merupakan salah satu daripada tiga makronutrien utama yang perlu kita makan setiap hari.

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Badan anda memerlukan karbohidrat untuk terus hidup. Bergantung pada status kesihatan peribadi anda, cadangan karbohidrat mungkin berbeza-beza. Pakar mencadangkan bahawa karbohidrat harus membentuk kira-kira 40% hingga 65% daripada kalori harian. Karbohidrat membekalkan badan kita dengan bahan api, iaitu tenaga yang kita perlukan setiap hari.

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Nasi ialah sumber tenaga yang cepat, yang boleh menjadi kemenangan besar bagi mereka yang perlu bertenaga dengan pantas, seperti atlet, individu yang mempunyai pekerjaan intensif buruh dan mereka yang hamil, menyusu atau sembuh daripada kecederaan atau penyakit.

IKLAN

Penghadaman Lebih Lancar

Bersama-sama dengan pisang, sos epal dan roti bakar, nasi ialah komponen penting dalam “diet BRAT” yang sering dipromosikan untuk mereka yang menghadapi atau pulih daripada loya, muntah atau cirit-birit.

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Jika anda pernah mengalami sakit perut atau pepijat perut, satu makanan yang anda fikirkan yang mudah diterima dan dihadam ialah nasi kosong. Terdapat juga sedikit lemak dalam nasi, yang sesuai untuk memudahkan penghadaman.

Ini boleh membantu sama ada anda mempunyai masalah pencernaan atau tidak. Mempunyai karbohidrat yang mudah dihadam boleh membantu jika anda mengalami perut kembung akibat kebimbangan atau tekanan, mahupun sebelum atau selepas bersenam.

ARTIKEL BERKAITAN: Makan Nasi Lemak Tanpa Rasa Bersalah, Resepi Ini Paling Sihat. Rugi Tak Cuba!

Boleh mencampurkan mikronutrien anda

Bergantung pada jenis beras yang anda pilih, ia mempunyai manfaat kesihatan yang berbeza. Nasi menyediakan lebih daripada 15 vitamin dan mineral penting, termasuk asid folik, vitamin B, kalium, magnesium, selenium, serat, besi dan zink.

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Sebagai contoh, beras putih dan beras perang berkongsi profil pemakanan yang agak serupa, walaupun beras perang lebih tinggi sedikit dalam kalori, serat, protein, mangan, selenium, magnesium dan vitamin B. Beras liar dan beras hitam, juga dikenali sebagai beras terlarang, adalah lebih tinggi dalam antioksidan dan rendah kalori, dengan indeks glisemik yang lebih rendah. Untuk campuran mikronutrien dan perisa, cuba integrasikan lebih daripada satu jenis beras ke dalam diet anda secara tetap.

IKLAN

Gula dalam darah mungkin meningkat

Oleh kerana kadar karbohidratnya yang lebih tinggi, satu hidangan nasi dengan sendirinya boleh meningkatkan paras gula dalam darah. Indeks glisemik ialah ukuran berapa banyak makanan memberi kesan kepada gula darah dan beras jatuh pada kira-kira tengah; di atas jagung, tepat di bawah gandum dan sedikit lebih rendah daripada kentang putih.

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Jika anda tidak aktif atau tidak makan protein dan lemak yang mencukupi untuk digabungkan dengan nasi, ia boleh memberi kesan kepada gula darah anda secara negatif. Memandangkan hanya dua minit berjalan kaki selepas makan boleh menurunkan gula darah selepas makan, ia juga boleh membantu untuk makan nasi pada waktu paling aktif, terutamanya jika anda sedang bergelut dengan keseimbangan gula darah.

Sebelum bersenam atau sebaliknya, memperkukuh resipi nasi anda dengan sayur-sayuran untuk lebih banyak serat dan menambah sumber protein berkualiti tinggi, seperti ikan, ayam, tauhu atau telur rebus, untuk tenaga yang lebih tahan lama.

Meningkatkan penggunaan arsenik

Berbanding dengan bijirin lain, beras boleh menjadi sumber arsenik yang lebih tinggi, sebatian kimia yang secara semula jadi. Pendedahan arsenik boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser dari semasa ke semasa. Untuk mengehadkan penggunaan arsenik anda:

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

  • Pilih beras yang ditanam di kawasan yang menghasilkan beras yang lebih rendah kandungan arsenik. Basmati putih dari India, Pakistan dan California sesuai, begitu juga nasi sushi dari A.S.
  • Basuh beras sebelum memasak dan memakannya.
  • Campurkan bijirin anda; pilihan lain seperti quinoa, bulgur, farro dan amaranth cenderung lebih rendah dalam arsenik.

Mengalihkan lebih banyak makanan padat nutrien

Sama seperti cara profesional kesihatan menggalakkan mencampurkan penggunaan hasil anda (untuk, seterusnya, memberi makan usus anda pelbagai jenis serat dan mikronutrien yang berbeza), adalah sesuai untuk makan pelbagai jenis bijirin.

IKLAN

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Jika anda hanya makan nasi setiap hari, anda mungkin terlepas semua nutrien lain yang terdapat dalam bijirin lain seperti quinoa, bulgur, farro, oat, barli, millet, teff dan amaranth. Selalunya idea yang baik untuk mengubah bijirin anda.

Selain itu, cuba perhatikan cara melengkapkan hidangan anda. Banyak hidangan pembuka boleh mempamerkan nasi sebagai hidangan tengah, yang benar-benar sejuk, tetapi berhati-hati dengan saiz hidangan. Membina plat yang pelbagai akan membolehkan anda menambah tenaga dengan protein tanpa lemak, buah-buahan, sayur-sayuran dan lemak yang menyihatkan jantung juga.

Perkara yang perlu difikirkan semasa makan nasi

Beras daripada semua jenis membekalkan vitamin dan mineral penting, bersama-sama dengan karbohidrat yang meningkatkan tenaga dan, bergantung pada varieti, dos serat yang menyokong kesihatan usus yang baik. Untuk tenaga jangka panjang, isi separuh pinggan atau mangkuk anda dengan sayur-sayuran bukan berkanji, satu perempat dengan protein tanpa lemak dan satu perempat dengan karbohidrat, seperti nasi. Cuba strategi ini dalam resipi yang lazat dan pelbagai.

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Nasi adalah ruji budaya bagi ramai orang, dan ia harus diraikan kerana peranannya dalam masakan dan kesihatan. Tetapi, anda boleh memasukkannya ke dalam mana-mana diet yang sihat. Ya, walaupun nasi putih.

Untuk menikmati nasi sambil mengekalkan tenaga anda dan mengekalkan gula dalam darah stabil, sasarkan untuk mengambil kira saiz bahagian dan padankan dengan bahan-bahan yang menawarkan protein dan lemak. Kesihatan adalah lebih daripada sekadar kalori dan nutrien; ia juga tentang kegembiraan dan menikmati makanan anda. Memiliki ruji seperti nasi yang mudah dimasak dan rasanya yang enak adalah satu kemenangan.

Perbezaan kalori mengikut jenis beras

Satu hidangan 1 cawan nasi liar yang dimasak menyediakan:

  • Kalori: 166 | Protein: 7 g | Jumlah lemak: <1 g | Karbohidrat: 34 g | Serat: 3 g | Natrium: 5 mg | Magnesium: 53 mg | Folat: 43 µg |Nasi coklat

Satu hidangan 1 cawan nasi perang yang dimasak menyediakan:

  • Kalori: 218 | Protein: 5 g | Jumlah lemak: 2 g | Karbohidrat: 46 g | Serat: 4 g | Natrium: 2 mg | Magnesium: 86 mg | Folat: 7.8 µg | Nasi putih

Satu hidangan 1 cawan nasi putih yang dimasak menyediakan:

  • Kalori: 242 | Protein: 4 g | Jumlah lemak: <1 g | Karbohidrat: 53 g | Serat: <1 g | Natrium: 0 g | Magnesium: 8 mg | Folat: 110 µg

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtube.com/playlist?list=PLwTVJflD5bmFlRlapDuw8nVwZXV1cPWWp

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI