Bulan Muharram adalah permulaan bagi kalendar umat Islam mengikut kalendar hijrah. Awal Muharram atau Maal Hijrah menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Kota Makkah ke Madinah.

Tahun terjadinya peristiwa Hijrah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah (tahun 622 Masihi). Sedar atau tidak sedar esok kita akan melalui fasa tahun baharu Hijrah (Awal Muharram), apakah resolusi penghijrahan yang bakal kita lakukan pad atahun ini?

Mereka Yang Gagal Menjadi Lebih Baik Dari Tahun Sebelumnya, Tergolong Dalam Kalangan  Orang Yang Rugi!

Apa Resolusi Hijrah ‘Awal Muharam’ Hijabi Tahun Ini? Pastikan Diri Jadi Lebih Baik Dari Tahun Sebelumnya!

Hijrah bukan sahaja dari sudut material, malah menyeluruh meliputi fizikal dan rohani. Orang yang berjaya ialah mereka yang sentiasa melakukan perubahan dan penghijrahan diri untuk mendapat kehidupan yang lebih baik.

Menurut Pendakwah terkenal dari Indonesia, al-fadhil Ustaz Abdul Somad Batubara berkata, umat Islam seharusnya berlumba-lumba kearah kebaikkan ketika hayat masih dikandung badan, ini kerana ajal boleh menjempt pada bila-bila masa.

Malah, tiada siapa yang mengetahui bila ajalnya akan tiba. Lebih malang lagi, jika mautmenjemput sebelum seseorang individu itu sempat bertaubat dan menucapkan dua kalimah syahadah.

IKLAN

Justeru, Ustaz Abdul Somad menasihatkan agar kita dapat memanfaatkan ketibaan Awal Muharram yang juga merupakan tahun baru Hijrah bagi seluruh umat Islam. Berazamlah untuk memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik di sisi Allah, berbanding tahun hijrah sebelumnya.

Artikel berkaitan: Awal Muharram, Jangan Lupa Baca Doa Akhir Tahun & Doa Awal Tahun

“Orang Islam yang beruntung ialah mereka yang dapat menjadikan dirinya lebih baik di sisi Allah berbanding tahun sebelumnya, manakala mereka yang tidak berubah adalah orang yang rugi.

IKLAN

“Sebaliknya, mereka yang menjadi lebih buruk di sisi Allah berbanding tahun sebelumnya adalah orang yang terlaknat,” katanya

Bacaan Doa Akhir Tahun 1443 Dan Bacaan Doa Awal Tahun 1444 Hijrah

Apa Resolusi Hijrah ‘Awal Muharam’ Hijabi Tahun Ini? Pastikan Diri Jadi Lebih Baik Dari Tahun Sebelumnya!

Sudah menjadi kelaziman setiap kali berganti tahun Hijrah, masyarakat Islam akan memasang atau memperbaharui azam selain membaca doa akhir dan awal tahun Hijrah, malah ada yang menjadikan hari awal tahun Hijrah sebagai kewajipan untuk menetapkan satu matlamat baharu dalam kehidupan.

IKLAN

Sebagai makluman, doa akhir tahun dibaca ketika matahari hampir tenggelam pada hari terakhir bulan Zulhijah. Manakala doa awal tahun pula hendaklah dibaca selepas solat Maghrib iaitu setelah muncul anak bulan Muharam.

Sumber: KOSMO Online!

Artikel berkaitan: Hijrah Sebenar Ialah Tinggalkan Dosa, Tanam Azam Ubah Diri Jadi Lebih Baik

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI