Walaupun Shopee dikenali sebagai e-dagang terbesar di Asia ini memudahkan anda mencari apa sahaja yang anda mahu miliki. Namun pasti akan membantutkan hasrat membeli sekiranya mempunyai masalah yang disebabkan oleh sistem yang pasti kerap berlaku, apatah lagi di musim-musim tertentu.

Masalah ini boleh menyebabkan akaun pengguna tiba-tiba hilang, disekat dan terlupa kata laluan bahkan menyebabkan perkhidmatan Shopee tidak berfungsi. Akibatnya, anda tidak boleh menggunakan Shopee untuk membeli-belah, memesan Makanan Shopee, menukar syiling Shopee, atau memindahkan ShopeePay ke DANA.

Jangan bimbang! Cara memulihkan akaun Shopee adalah sangat mudah. Jangan panik segera kerana anda boleh mengetahui cara memulihkannya dengan teruskan membaca artikel ini.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Cara selamatkan akaun shopee

 • Log masuk menggunakan akaun media sosial yang dipautkan ke akaun Shopee. Dengan memautkan akaun Shopee ke media sosial, pemulihan akaun adalah mudah.
 • Tunggu sebentar sehingga akaun benar-benar dilog masuk.
 • Jika gagal, cuba semak sama ada media sosial yang anda gunakan di ‘log masuk’ pada telefon bimbit atau tidak.
 • Setelah disahkan, log masuk semula supaya anda boleh terus memasuki akaun Shopee.

Selain kaedah di atas, anda juga boleh menyelesaikan masalah ini dengan melaporkan kepada Khidmat Pelanggan Shopee. Kemudian, ikuti kaedah berikut:

 • Buka e-mel.
 • Tulis masalah yang anda alami secara terperinci.
 • Lampirkan maklumat akaun, bermula dengan ‘username’ dan ‘password’ anda.
 • Lampirkan data peribadi dalam bentuk foto kad pengenalan dalam e-mel.
 • Isikan tajuk e-mel berdasarkan masalah yang anda alami. Contohnya “Gagal Log Masuk dalam Aplikasi Shopee” atau “Akaun Shopee Tiba-tiba Hilang”.
 • Kemudian, hantar ke alamat e-mel Shopee.

Emel anda akan dijawab segera oleh pihak berkenaan. Masa menunggu untuk pemulihan boleh sehingga 3 hingga 24 jam. Jika terlalu lama, anda boleh terus menghubungi pusat panggilan Shopee. Ceritakan semua masalah dan halangan yang anda alami kepada pegawai secara terperinci.

Cara Memulihkan Akaun Shopee yang ‘logout’ sendiri

IKLAN

Pernah tak anda ada masalah nak batalkan pesanan Shopee, tapi bila buka aplikasi Shopee eh.. rupa-rupanya akaun Shopee terkeluar dengan sendirinya tanpa log out?

Sememangnya, kadang-kadang ia dialami oleh sesetengah pengguna. Anda sepatutnya boleh menggunakan Shopee secara langsung, sebaliknya anda perlu log masuk semula. Tapi, jika anda mengalami situasi ini, selesaikan masalah akaun Shopee yang terputus dengan sendirinya. Ia juga sangat mudah. Anda hanya perlu melakukan langkah log masuk Shopee seperti biasa. Jika anda keliru, lihat kaedah di bawah.

 • Buka semula akaun Shopee pada peranti.
 • Masukkan nama pengguna dan kata laluan.
 • Atau log masuk menggunakan media sosial atau Gmail untuk menjadikannya lebih pantas.

Cara Memulihkan Akaun Terlupa Kata Laluan

Masalah terlupa kata laluan adalah perkara biasa. Sebabnya tak lain tak bukan sebab anda tak pernah keluarkan akaun aka auto login. Jadi, anda tidak ingat kata laluan semasa mendaftar. Beruntung sekiranya semua kata laluan di media sosial atau e-dagang yang anda gunakan adalah sama, jadi anda tidak perlu berusaha untuk menghafalnya.

Kemudian, bagaimana jika semua akaun yang anda daftarkan berbeza? Mesti susah nak ingat bukan? Nah, jika anda menghadapi masalah untuk mengigatkan kata laluan Shopee dan tertanya-tanya tentang “Bagaimana cara saya membuka akaun Shopee yang terlupa kata laluan?”, ia sangat mudah. Ini caranya:

IKLAN

 • Buka akaun Shopee pada peranti.
 • Klik log masuk dan pilih menu “forgot password” di bahagian bawah.
 • Masukkan data pemulihan yang anda mahu. Sama ada melalui e-mel atau nombor telefon. Jika menggunakan e-mel, Shopee akan menghantar pautan tukar kata laluan ke peti masuk e-mel. Walau bagaimanapun, jika menggunakan nombor telefon bimbit, anda akan menerima kod pengesahan melalui SMS.
 • Jika anda memilih, masukkan kod akses untuk pemulihan akaun Shopee.
 • Kemudian, tukar kata laluan mengikut kehendak anda.

Cara Memulihkan Akaun Shopee yang dibatasi

Selain masalah di atas, ada yang mengalami masalah akaun Shopee yang tiba-tiba disekat. Alasannya adalah pelbagai, bermula dari dakwaan spam, pendua akaun, hingga dakwaan dari Shopee bahawa akaun anda mahu digodam oleh orang lain, maka ia serta-merta di ‘block’ oleh Shopee.

Untuk memulihkan akaun yang disekat secara tiba-tiba, anda boleh melakukannya dengan memfailkan rayuan. Anda boleh merayu untuk mendapatkan semula akaun anda denga cara ini.

 • Sediakan dokumen seperti kad pengenalan, lesen perniagaan, bukti produk dan penyata lebih awal.
 • Apabila semua dokumen telah dikumpul, lawati halaman penyerahan di sini.
 • Ikut arahan pada halaman.
 • Selepas penyerahan berjaya, tunggu beberapa saat sehingga anda menerima e-mel pengesahan.

Untuk makluman, rayuan hanya boleh dibuat untuk akaun Shopee yang terhad kurang daripada 30 hari. Jika sudah habis, maka anda tidak boleh melakukannya. Selain itu, jika rayuan pada peringkat pertama gagal, anda tidak boleh memfailkan lagi. Akaun anda akan ditutup secara kekal serta-merta.

IKLAN

Pulihkan Akaun Shopee yang Disekat

 

Masalah penyelenggaraan sistem Shopee juga kadangkala boleh menyebabkan akaun pengguna Shopee disekat secara tiba-tiba. Jika ini berlaku, anda boleh pilih cara yang berkesan untuk mengatasi akaun Shopee yang disekat dengan menghubungi secara terus Wakil Pelanggan Shopee. Beritahu saya secara terperinci dan sopan tentang masalah yang anda alami.

Kemudian, pihak yang bertanggungjawab akan menghantar e-mel. Anda juga akan diminta untuk melampirkan beberapa fail sokongan, seperti tangkapan skrin akaun yang disekat dan kad ID. Mudah bukan! Semoga perkongsian ini dapat memudahkan urusan anda yang membeli secara atas talian mahupun anda yang berniaga atas talian, penting untuk menyelesaikanya segera.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI