Umum sedia maklum, baru-baru ini dunia digemparkan dengan musibah gempa bumi dahsyat yang melanda saudara dan umat Islam di Turkiye dan Syria hingga mengorbankan puluhan ribu nyawa yang tidak berdosa.

Ada diantara mangsa yang kehilangan tempat tinggal, harta benda, keluarga dengan sekelip mata. Malah, cuaca yang amat dingin sana juga menambah buruk keadaan di negara yang baru sahaja dilanda badai itu.

Rakyat Malaysia Prihatin, Sumbang RM 60,000 Bela Nasib Mangsa Gempa!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Afdlin Shauki (@afdlinshaukiofficial)

Sehubungan itu, demi meringankan beban yang di tanggung mangsa yang terdiri daripada saudara se-Islam. Pengarah dan pelawak terkemuka, Afdlin Shauki telah turun padang untuk menyalurkan amanah rakyat Malaysia menyalurkan sumbangan bernilai RM60,000.

Sumbangan berkenaan telah disalurkan bersama pasukan Yayasan Afdlin Shauki (YAS). Hijabista difahamkan bahawa pasukan misi menghantar bantuan berkenaan telah tiba di negara terkesan gempa itu pada malam semalam serta dijangka akan berada di sana selama 10 hari.

“Tujuan kami ke sana adalah untuk menyantuni mangsa-mangsa gempa bumi serta membawa sedikit bantuan buat mereka yang terkesan agar dapat mengharungi musim sejuk ketika ini di Turkiye dan Syria.

Menurut Afdlin, ini bukanlah kali pertama dia dan pasukanya turun padang bagi melakukan misi seumpanya, membantu saudara Islam yang diuji dengan bencana alam.

“Ini bukan kali pertama saya ke Turkiye malah ini adalah misi kali kedua bagi membantu mangsa.

IKLAN

“Pasukan pertama kami sudah pun bergerak minggu lalu iaitu skuad pengurusan jenazah. Sekarang giliran kami datang membawa sedikit bantuan,” jelasnya.

Artikel berkaitan: Ebit Lew ‘Turun Padang’ Ringankan Beban Mangsa Gempa Turkiye, Undang Sebak Netizen!

Mengulas isu sama, Afdlin turut menzahirkan rasa syukur dan penghargaan khususnya buat rakyat Malaysia yang sentiasa cakna dan prihatin serta tidak pernah culas memberikan bantuan dan sumbangan dalam menjayakan misi bantuan di kedua-dua negara itu.

Jelas Afdlin, pihaknya berjaya mengumpul dana sebanyak RM60,000 yang akan diagihkan kepada mereka yang memerlukan di sana.

IKLAN

Tambahnya, antara barang keperluan yang disediakan sepanjang misi ini, adalah beberapa barang keperluan seperti khemah dan bahan makanan asas, kerana ini merupakan bahan yang sangat penting dan diperlukan oleh mangsa ketika ini.

“Kami ke sana untuk menyampaikan dana yang berjaya dikumpul sebanyak RM60,000 hasil sumbangan rakyat Malaysia dan Alhamdulillah usaha mengumpul dana bersama yayasan lain sedang dalam proses dan akhir diserahkan nanti.

Afdlin berkata, meskipun pemergian kali ini dilakukan dalam keadaan tergesa-gesa akibat kejadian gempa melanda secara mendadak, bagaimanapun Afdlin berharap agar semua perancangan dan urusan menyampaikan bantuan dapat berjalan dengan lancar serta dipermudahkan.

Hijabista turut mempunyai harapan yang sama, mari kita doakan segala urusan membantu saudara se-Islam kita berjalan dengan lancar serta mudah!

IKLAN

Sumber: Mstar, Instagram Afdlin Shauki

Artikel berkaitan: 40 Jam Terperangkap Bawah Timbunan Bongkah Batu, Keluarga Syria ‘Mangsa Terbaharu’ Diselamatkan Pihak Berkuasa!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hijabista, KL MY (@hijabistamag)

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI