Walaupun menyembunyikannya, orang sekitar kita selalunya boleh mengenali apabila beberapa perubahan pada wajah yang paling ketara. Tanya sahaja orang di sekeliling anda yang boleh mengetahui sama ada anda bukan diri anda yang normal.

Ekspresi muka atau sifat yang berbeza menunjukkan penyakit yang berbeza. Memandangkan pengiktirafan simptom yang betul adalah asas untuk merawat penyakit ini boleh menjadi petunjuk penting.

Inilah tanda-tanda pada wajah anda apabila anda sakit:

1. Kulit atau bibir kering

Jika bibir anda sentiasa mengelupas, tidak kira apa cuaca mungkin menunjukkan keadaan kesihatan yang mendasari. Walaupun kulit dan bibir kering mungkin hanya menunjukkan dehidrasi, kadang-kadang ia juga mungkin membayangkan bahawa anda perlu periksa sekiranya mempunyai hipotiroidisme dan juga diabetes.

2. Bulu muka yang tidak diingini

Jika anda perasan bahawa terdapat lebihan bulu muka pada dagu, bibir atas dan juga garis rahang, ia mungkin menandakan ketidakseimbangan hormon. Sindrom ovari polikistik adalah gangguan hormon yang menjejaskan wanita.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Adakah Aku Penghidap Ovari Polisistik (PCOS)? Kenali Lebih Mendalam Mengenai Penyakit Merbahaya Ini!

IKLAN

3. Kantung mata

Sumber gambar: Dream plastic Surgery

Bengkak dan kantung mata bukan sahaja masalah kecantikan tetapi ia juga boleh menandakan bahawa terdapat sesuatu yang tidak kena dengan kesihatan anda secara keseluruhan. Ya! Jika mata anda kelihatan letih dan bengkak, anda mungkin mengalami alahan kronik.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 4 Punca Timbulnya Kantung Mata, Ketahui Bagaimana Mengatasinya. Ini Nasihat Doktor!

4. Kulit pucat

Perhatikan jika terdapat sebarang perubahan pada kulit anda atau jika ia telah menjadi pucat. Kilauan kuning pada kulit anda boleh menjadi tanda anemia.

5. Ruam

IKLAN

Ruam muka boleh menunjukkan beberapa gangguan termasuk masalah penghadaman. Contohnya, penyakit radang usus (IBD) yang menjejaskan usus besar, juga boleh menyebabkan kulit anda bergegar.

6. Tahi lalat baru

Walaupun tahi lalat biasanya bukan sebab untuk dikhuatiri, tahi lalat baru perlu diperiksa oleh doktor anda, untuk menolak sebarang kelainan. Juga, cari perubahan pada tahi lalat sedia ada, termasuk warna, saiz, pendarahan atau gatal-gatal.

7. Rambut gugur

Yang ini memang tak masuk akal. Walaupun keguguran rambut sentiasa menjadi kebimbangan, jika anda kehilangan rambut dari kening dan bulu mata, ini adalah satu amaran. Selain daripada tekanan yang melampau, mungkin gangguan autoimun. Alopecia areata adalah penyakit di mana folikel rambut rosak oleh sistem imun.

IKLAN

8. Wajah anda kelihatan berbeza

Asimetri muka boleh menjadi bendera merah untuk strok. Jika anda melihat di cermin dan muka anda berasa berbeza atau sebelah pihak berasa kebas, jangan abaikan tanda-tanda ini dan periksa diri anda dengan segera.

9. Bintik kuning pada kelopak mata anda

Ini sangat baik boleh menjadi petunjuk lesi yang dipenuhi kolesterol, dipanggil xanthelasmata, yang boleh menjadi petunjuk penyakit jantung. Seseorang yang mempunyai bintik kuning lembut, seperti ini pada kelopak mata mereka boleh mempunyai lebih daripada 50 peratus peluang untuk membina arteri yang mengeras.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee