Penghidap ekzema, perlu waspada pilih produk, kerana salah satu masalah kulit yang ada ialah ekzema yang agak sukar untuk diubati. Ekzema ialah ruam dan kegatalan yang disebabkan oleh pendedahan kepada bahan kimia, bakteria dan kulat.

Selain itu, ekzema juga boleh dicetuskan oleh penggunaan produk penjagaan kulit atau produk penjagaan kulit yang menyebabkan kerengsaan. Atas sebab ini, adalah penting bagi penghidap ekzema untuk memilih produk penjagaan kulit yang betul.

Artikel Berkaitan : Pakai Mekap Tidak Merengsakan, Aplikasi Di Muka Tidak Kemerahan, Ini Cara Pilih Produk Mesra Ekzema

Mula-mula lakukan ujian tampalan

Penghidap Ekzema, Perlu Waspada Pilih Produk!

Sebelum anda memutuskan mana-mana produk penjagaan kulit atau penjagaan kulit, anda perlu melakukan ujian tampalan terlebih dahulu. Ujian tampalan ini dilakukan untuk menentukan tindak balas kulit terhadap produk penjagaan kulit yang digunakan.

Jadi bagaimana cara saya menggunakan patch ujian? Sangat mudah!Mula-mula sapukan sedikit produk ke kawasan di belakang telinga, di belakang tangan dan di lipatan siku.

Jika tiada tanda-tanda tindak balas buruk daripada kulit anda dalam masa tiga hingga tujuh hari, ini adalah tanda bahawa produk penjagaan kulit selamat digunakan.

IKLAN

Pilih bahan-bahan yang boleh menghilangkan kegatalan

Penghidap Ekzema, Perlu Waspada Pilih Produk!

Gatal adalah masalah yang selalu dihadapi oleh penghidap ekzema. Jika tersalah guna produk penjagaan kulit, kegatalan akan bertambah.

Oleh itu, pilihlah produk penjagaan kulit yang boleh menghilangkan kegatalan. Juga, gunakan produk penjagaan kulit yang mempunyai kesan penyejukan dan dilabelkan “hypoallergenic.”

Pilih bahan yang boleh melembapkan kulit

Penghidap Ekzema, Perlu Waspada Pilih Produk!

Selain memilih bahan yang boleh meredakan kegatalan, anda juga boleh menggunakan produk penjagaan kulit yang boleh melembapkan kulit. Seperti yang anda tahu, penghidap ekzema mempunyai kulit kering dan kulit kering gatal.

IKLAN

Apabila memilih pelembap, pilih yang mengandungi gliserin, asid hyaluronik, mentega shea dan ceramide.

Elakkan bahan aktif yang boleh merengsakan kulit

Penghidap Ekzema, Perlu Waspada Pilih Produk!

Tidak semua bahan aktif selamat untuk penghidap ekzema. Sebut saja vitamin C, AHA, asid salisilik, retinol. Terdapat kebimbangan bahawa bahan-bahan ini boleh memburukkan lagi ekzema yang dihidapinya.

IKLAN

Selain bahan aktif, penggunaan bahan lain dalam produk penjagaan kulit, seperti pewangi, tidak disyorkan untuk penghidap ekzema.

Teruskan memakai pelindung matahari

Penghidap Ekzema, Perlu Waspada Pilih Produk!

Penggunaan pelindung matahari adalah rutin yang tidak boleh dilepaskan walaupun anda mengalami ekzema. Anda boleh menggunakan pelindung matahari mineral sebagai pelindung matahari. Diandaikan bahawa pelindung matahari mineral tidak merengsakan kulit dan oleh itu selamat untuk penghidap ekzema.

Ini adalah lima petua untuk memilih produk penjagaan kulit untuk penghidap ekzema.Sila ambil perhatian bahawa sebelum menggunakan produk ini, anda perlu melakukan ujian tampalan terlebih dahulu. Ini dilakukan untuk mengelakkan ekzema menjadi lebih teruk.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI