Hidup dengan ekzema muka cenderung memerlukan beberapa pertimbangan khusus apabila membeli produk kecantikan dan penjagaan kulit. Ekzema, juga dipanggil dermatitis atopik, adalah keadaan kulit radang kronik yang menyebabkan kekeringan, kegatalan, ruam, dan lepuh.

Jika anda menghidap ekzema, secara amnya selamat untuk memakai mekap, kecuali semasa ‘flare-up’. Apabila kulit meradang secara aktif, anda perlu menanggalkan mekap sehingga gejala reda. Tidak semua alat solek sesuai untuk kulit yang terdedah kepada ekzema.

Pakai Mekap Tidak Merengsakan, Aplikasi Di Muka Tidak Kemerahan, Ini Cara Pilih Produk Mesra Ekzema

Sesetengah alat solek, mengandungi perengsa yang boleh mencetuskan atau memburukkan lagi kemerahan. Itu sebabnya kebanyakan pakar dermatologi menekankan kepentingan untuk sentiasa menyemak label bahan sebelum melabur dalam foundation baharu, pemerah pipi, pembayang mata atau produk solekan lain.

Cuba pilih jenama dan produk yang dibuat untuk kulit sensitif, yang secara amnya mengandungi bahan yang minimum, tiada pewangi dan sedikit bahan kimia. Di bawah, pakar dermatologi berkongsi beberapa petua berguna tentang cara memilih alat solek yang tidak merengsakan, mesra ekzema.

Apa yang perlu dipertimbangkan apabila membeli alat solek

Sebagai peraturan umum, pastikan anda mencari alat solek yang dilabelkan sebagai hipoalergenik atau dirumus untuk kulit sensitif. Produk ini cenderung mempunyai lebih sedikit alergen yang paling biasa yang boleh memburukkan ekzema. Juga, cuba elakkan produk berasaskan gel, Formula berasaskan alkohol boleh menghilangkan semua kelembapan kulit dan berpotensi memburukkan gejala ekzema seperti kekeringan dan kegatalan.

Pakai Mekap Tidak Merengsakan, Aplikasi Di Muka Tidak Kemerahan, Ini Cara Pilih Produk Mesra Ekzema

Anda perlu memilih formula krim dan mousse, kerana ini cenderung kurang mengeringkan kulit yang terdedah kepada ekzema berbanding serbuk. Serbuk boleh memburukkan atau menarik perhatian kepada sebarang masalah tekstur.

Jadi, jika anda mendapati ekzema anda sering membara di pipi, kelopak mata atau kawasan lain yang anda gunakan mekap, langkah seterusnya yang baik ialah berhubung dengan pakar dermatologi. Mereka boleh membantu anda mengenal pasti bahan yang perlu dielakkan dan menawarkan lebih banyak panduan tentang memilih bahan mesra ekzema.

IKLAN

Bagaimana dengan pelindung matahari?

Pakai Mekap Tidak Merengsakan, Aplikasi Di Muka Tidak Kemerahan, Ini Cara Pilih Produk Mesra Ekzema

Pelindung matahari adalah keperluan harian. Namun, anda mungkin menghadapi masalah mencari produk yang menawarkan perlindungan yang betul dan juga tidak mencetuskan suar ekzema. Pakar sangat mengesyorkan pelindung matahari berasaskan fizikal atau mineral, yang jauh lebih kecil kemungkinannya menyebabkan pembakaran, kemerahan dan kerengsaan berbanding pelindung matahari kimia.

Bahan-bahan untuk menggalakkan kulit yang lebih tenang

Pakai Mekap Tidak Merengsakan, Aplikasi Di Muka Tidak Kemerahan, Ini Cara Pilih Produk Mesra Ekzema

Jika anda menghidap ekzema, anda perlu menyemak ramuan pada mana-mana produk yang menyentuh kulit termasuk:

 • pembersih
 • pelembap dan losen
 • pelindung matahari
 • alat solek
 • produk penjagaan rambut, yang boleh dipindahkan ke garis rambut anda di sekitar muka dan leher

Beberapa bahan berfaedah yang boleh membantu melegakan ekzema atau sekurang-kurangnya menghalangnya daripada bertambah teruk termasuk:

Asid hyaluronic – Ramai penghidap ekzema cenderung mempunyai kandungan air kulit yang rendah kerana halangan kulit yang lemah. Tetapi asid hyaluronik boleh membantu mengekalkan kulit anda anjal dan terhidrat dengan menarik kelembapan.

IKLAN

Gliserin – Kompaun semula jadi ini juga boleh membantu kulit anda menarik dan mengekalkan kelembapan yang boleh membantu mengelakkan kekeringan dan kekeringan.

Ceramides – Asid lemak ini boleh membantu menggalakkan penghalang kulit yang kuat dan sihat serta melindungi kulit daripada tekanan alam sekitar seperti pencemaran dan udara kering.

Niacinamide – Vitamin B ini boleh membantu menguatkan penghalang kulit anda supaya ia mengekalkan kelembapan dengan lebih baik.

Bahan-bahan yang perlu dielakkan

Anda mungkin ingin mengelak daripada menggunakan produk solekan dengan bahan perengsa biasa. Bahan-bahan ini boleh mencetuskan ekzema atau memburukkan gejala anda.

Pakai Mekap Tidak Merengsakan, Aplikasi Di Muka Tidak Kemerahan, Ini Cara Pilih Produk Mesra Ekzema

Wangian yang sehingga 15 peratus penghidap ekzema alah minyak pati, pengawet, termasuk paraben, benzil alkohol, methylchloroisothiazolinone, diazolidinyl urea, propylene glycol, cocamidopropyl betaine, dan formaldehid, pelindung matahari kimia, termasuk oxybenzone, octinoxate, octisalate, dan octocrylene, mika asid salisilik.

IKLAN

Petua aplikasi produk

 1. Di samping memberi perhatian kepada ramuan dalam produk solekan, petua berikut boleh membantu anda mengelakkan ekzema flare-up.
 2. Pilih alatan yang betul, anda boleh menggunakan span, berus lembut, atau malah hujung jari untuk mekap tanpa merengsakan dan meradangkan kulit.
 3. Pastikan anda sentiasa membersihkan alatan, kerana bakteria pada berus atau tangan anda boleh memburukkan kulit. Cuci berus dengan syampu dan air lembut setiap 7 hingga 10 hari untuk membunuh sebarang bakteria berbahaya.
 4. Sapukan produk perlahan-lahan, dengan sedikit geseran dan tekanan yang mungkin.
 5. Lapis dengan berhati-hati
 6. Menggunakan primer sebelum memakai bedak asas boleh membantu memberikan penimbal antara kulit dan solekan.

Lapisan solek yang tebal tidak membantu untuk mengekalkan penghalang kulit yang sihat. Selain itu, lapisan yang lebih tebal lebih sukar untuk ditanggalkan tanpa menggunakan bahan kimia yang keras atau menggosok kulit.

Jaga bahagian mata

Pakai Mekap Tidak Merengsakan, Aplikasi Di Muka Tidak Kemerahan, Ini Cara Pilih Produk Mesra Ekzema

Berkenaan solek mata, jauhi perkara berikut:

Bulu mata palsu – Gam pelekat boleh merengsakan kulit kering atau sensitif.

Celak berwarna ungu, bahan carmine dan manganese violet, pigmen yang digunakan untuk mewarnakan pelapik ungu, kadangkala boleh menyebabkan dermatitis kontak.

Solekan mata kalis air – Menanggalkan sebarang mekap kalis air mungkin memerlukan anda menyental kulit dengan lebih kuat untuk mencucinya dengan bersih sepenuhnya. Selain itu, sesetengah penanggal solekan mata mengandungi bahan yang keras dan menjengkelkan

Anda masih boleh memakai mekap jika menghidap ekzema, tetapi kebanyakannya anda ingin memilih produk tanpa potensi merengsa dan alergen biasa. Pakar juga mengesyorkan mengelakkan solekan semasa suar ekzema. Ingat, juga, adalah bijak untuk melakukan ujian tampalan apabila mencuba produk baharu. Ujian tampalan boleh membantu anda menyemak tindak balas kulit anda sebelum menggunakan produk sepenuhnya pada muka anda.

Menghadapi masalah mencari alat solek atau produk kecantikan lain yang tidak memburukkan gejala ekzema anda? Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk bekerja dengan pakar dermatologi yang boleh menawarkan lebih banyak panduan tentang pilihan rawatan dan produk selamat ekzema.

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI