Siapa sangka, ternyata bunga matahari punya banyak khasiat yang boleh merawat kulit kita. Yup! Sunflower oil atau minyak bunga matahari mempunyai banyak kelebihan untuk mengatasi pelbagai masalah kulit.

Malah, ia amat sesuai untuk hijabi yang sedang mencari skincare yang diformulasi menggunakan bahan-bahan semulajadi. Skincare dengan kandungan bahan semulajadi memang tengah In-Trend sekarang ini!

Selain itu, bunga yang menjadi simbol keceriaan ini juga mengandungi banyak vitamin yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh serta melindungi kulit dari pelbagai risiko. Jom semak kelebihan menggunakan minyak bunga Matahari ini!

Mencegah Bakteria Punca Jerawat

4 Manfaat Minyak ‘Bunga Matahari’ Ini, Bantu Cantikkan Kulit Hijabi!

Sebagai wanita, masalah kulit yang sering kita alami adalah jerawat. Oleh itu, tidak ada salahnya jika hijabi melakukan perawatan kulit supaya wajah kita sentiasa bersih dan bebas dari bakteria jahat yang akan mengakibatkan jerawat.

Anda tidak perlu memakai skincare yang berlebihan, cukup membersihkan wajah secara berkala dan berikan kulit anda vitamin yang mencukupi untuk kulit. Jadi Hijabista menyarankan anda menggunakan sunflower oil yang kaya dengan pelbagai vitamin!

Ini kerana, sunflower oil memiliki kandungan vitamin E, A, C, dan Asid Lemak yang melancarkan proses regenerasi kulit.  Sifat antioksida dari kesemua vitamin ini, membantu kulit untuk melawan bakteria penyebab jerawat, sekaligus menjaga kesihatan kulit anda.

IKLAN

Mencegah Iritasi

4 Manfaat Minyak ‘Bunga Matahari’ Ini, Bantu Cantikkan Kulit Hijabi!

Lebih menarik lagi, minyak bunga matahari merupakan jenis minyak anti-komedo tau! Minyak ini juga mampu merawat kulit dengan baik tanpa menyumbat pori-pori pada wajah.

Selain itu, minyak bunga Matahari lebih mudah menyerap dan dapat mencegah terjadinya iritasi pada kulit kita. Minyak ini juga amat sesuai digunakan bagi semua jenis kulit. Tidak kira samada kulit sensitif, berjerawat mahupun kulit kering.

Artikel berkaitan: Selain Enak Dimakan, 5 Masker Avocado Ini Bantu Hijabi Tangani Masalah Jerawat!

IKLAN

Menjaga Kulit Tetap Terhidrat

4 Manfaat Minyak ‘Bunga Matahari’ Ini, Bantu Cantikkan Kulit Hijabi!

Bunga kuning yang satu ini juga sering menjadi bahan utama dalam setiap kandungan produk penjagaan wajah yang memfokuskan untuk mengatasi masalah kulit kering dan melembapkan wajah.

Kandungan vitamin E dan asid linoleat dapat meningkatkan hidrasi kulit serta mengunci kelembapan di dalam sel kulit lebih lama. Ia turut menjamin, kelembapan kulit agar lebih terjaga.

Melindungi Kulit Dari Sinar UV

4 Manfaat Minyak ‘Bunga Matahari’ Ini, Bantu Cantikkan Kulit Hijabi!

IKLAN

Manfaat terakhir minyak bunga Matahari ini, adalah membantu menjaga kesihatan dan melindungi kulit. Sekaligus memberikan perlindungan kulit yang optimum dari sinar UV atau sinar matahari.

Ini kerana, kandungan vitamin A dan C yang terdapat dalam minyak bunga Matahari ini juga berfungsi untuk menjaga kelembutan serta mencerahkan kulit.

Jika dilihat dari beberapa manfaat di atas, ternyata produk penjagaan kulit yang mempunyai kandungan minyak bunga Matahari, adalah produk yang amat berbaloi untuk dibeli!

Artikel berkaitan: Tak Perlu Bazirkan Wang! Cantikkan Kulit Secara Semulajadi Dengan Air ‘Ajaib’ Ini, Buat Di Rumah Je

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI