Pic : Magster

Penuaan adalah bahagian semula jadi kehidupan yang tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, makanan yang anda makan dapat membantu usia anda lebih muda, baik di dalam mahupun di luar.

Berikut adalah 11 makanan yang dapat membantu anda kelihatan lebih muda.

1. Minyak Zaitun

Minyak zaitun extra virgin adalah salah satu lemak paling sihat di bumi. Penyelidikan telah membuktikan bahawa ia dapat membantu mencegah banyak penyakit biasa yang berkaitan dengan penuaan. Ia menurunkan tekanan darah, mengurangkan risiko penyakit jantung, membantu mencegah sindrom metabolik dan mungkin berkesan dalam memerangi barah.

Minyak zaitun juga dapat membantu kulit anda kelihatan lebih muda. Kajian haiwan dan makmal menunjukkan bahawa ia mempunyai kesan anti-radang yang kuat pada kulit dan dapat melindunginya dari kerosakan akibat sinar matahari.

Selain itu, hampir 73% minyak zaitun terdiri daripada lemak tak tepu, yang dikaitkan dengan peningkatan keanjalan dan ketegangan kulit.

Dua kajian mengikut rekod makanan dan soal selidik yang dilengkapkan oleh orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua. Mereka mendapati bahawa mereka yang mempunyai pengambilan monounsaturated fat tertinggi dari minyak zaitun berkemungkinan besar mengalami kerosakan akibat cahaya matahari yang teruk.

Garis panduan:

Minyak zaitun mempunyai sifat anti-radang yang kuat yang dapat melindungi keanjalan kulit dan mengurangkan risiko kerosakan sinar matahari.

2. Teh Hijau

Teh hijau tinggi antioksidan, yang dapat melindungi dari radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul yang tidak stabil yang terbentuk semasa metabolisme dan sebagai tindak balas terhadap tekanan. Antioksidan mengubah strukturnya sehingga tidak dapat menyebabkan kerosakan.

Teh hijau sangat tinggi antioksidan yang disebut polifenol, yang dapat melawan diabetes, ketahanan insulin, keradangan dan penyakit jantung.

man is measuring the level of glucose in the blood

Polifenol juga dapat membantu melindungi kolagen, protein utama dalam kulit anda. Ini dapat mengurangkan dan sebahagiannya membalikkan beberapa tanda penuaan. Dalam satu kajian, wanita dengan kulit yang rosak akibat sinar matahari yang dirawat dengan krim teh hijau dan suplemen selama 8 minggu mengalami peningkatan elastik kulit yang sederhana.

Garis Panduan:

Teh hijau mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang melindungi kolagen kulit anda dari kerosakan akibat sinar matahari dan dapat mengurangkan tanda-tanda penuaan.

3. Ikan berlemak

Lemak ikan benar-benar makanan anti-penuaan. Lemak omega-3 rantai panjangnya bermanfaat untuk penyakit jantung, radang dan kolitis ulseratif, dan antara penyakit-penyakit lain. Kajian menunjukkan bahawa mereka juga dapat melindungi dari keradangan dan kerosakan yang berlaku semasa terdedah pada sinar matahari.

Salmon, salah satu jenis ikan berlemak yang paling popular, mempunyai komponen tambahan yang dapat menjadikan kulit anda kelihatan lebih muda. Ia mengandungi antioksidan karotenoid yang disebut astaxanthin yang bertanggungjawab untuk warna merah jambu salmon.

Dalam satu kajian, mereka dengan kulit yang rosak oleh sinar matahari yang diberi kombinasi astaxanthin dan kolagen selama 12 minggu mengalami peningkatan yang ketara dalam keanjalan dan penghidratan kulit.

Garis panduan:

Ikan berlemak dapat memberikan perlindungan dari kerosakan kulit yang terjadi sebagai tindak balas terhadap keradangan dan pendedahan cahaya matahari. Astaxanthin dalam salmon juga dapat meningkatkan keanjalan dan penghidratan kulit.

IKLAN

4. Coklat Gelap / Koko

Profil antioksidan coklat gelap tiada duanya. Ia lebih hebat daripada beri acai, blueberry dan cranberry. Penyelidikan menunjukkan bahawa ia dapat mengurangkan tekanan darah, meningkatkan kepekaan insulin dan meningkatkan fungsi dan keanjalan arteri.

Coklat mengandungi antioksidan yang di sebut flavanols, yang melindungi kulit dari kerosakan sinar matahari. Walau bagaimanapun, jumlah flavanol berbeza dengan ketara di antara pelbagai jenis coklat. Satu kajian menunjukkan bahawa coklat gelap tinggi flavanol menggandakan jumlah masa mereka yang berada di bawah sinar matahari sebelum berubah menjadi merah. Ini tidak berlaku pada mereka yang makan coklat dengan kurang flavanol.

Dalam kajian lain yang membandingkan kakao flavanol tinggi dan rendah flavanol pada fungsi kulit, mereka dalam kumpulan flavanol tinggi mengalami aliran darah ke kulit yang lebih baik dan peningkatan ketebalan, penghidratan dan kelancaran.

Ingat, semakin tinggi kandungan koko, semakin tinggi kandungan flavanol. Oleh itu, pastikan untuk memilih coklat gelap dengan sekurang-kurangnya 70% pepejal koko.

Garis Panduan:

Coklat gelap dengan kandungan flavanol tinggi boleh melindungi dari kerosakan sinar matahari. Ia juga dapat meningkatkan penghidratan, ketebalan dan kehalusan kulit.

5. Sayur-sayuran

Sayur-sayuran sangat padat nutrien dan rendah kalori. Mereka mengandungi antioksidan yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, katarak dan barah. Kebanyakan sayur-sayuran juga tinggi karotenoid seperti beta karotin. Ini dapat melindungi dari radiasi matahari dan radikal bebas, yang kedua-duanya boleh menyebabkan penuaan kulit.

Beberapa sumber beta karoten terbaik adalah akar, labu dan ubi jalar. Kebanyakan sayur-sayuran juga kaya dengan vitamin C, yang penting untuk penghasilan kolagen dan mempunyai kesan antioksidan yang kuat. Dalam satu kajian, ketika orang diberi 180 mg vitamin C setiap hari selama 4 minggu, aktiviti antioksidan kulit mereka meningkat 37%.

Sayur-sayuran dengan kandungan vitamin C tertinggi termasuk sayur-sayuran berdaun, paprika, tomato dan brokoli. Dalam kajian lain, para penyelidik mengukur keanjalan dan kualiti kulit lain pada lebih daripada 700 wanita Jepun. Mereka mendapati bahawa mereka yang makan lebih banyak sayur-sayuran hijau dan kuning mempunyai kedutan yang lebih sedikit.

Garis Panduan:

Sayur-sayuran memberikan perlindungan dari sinar matahari dan dapat mencegah kerosakan radikal bebas pada kulit. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan antioksidan yang kuat.

IKLAN

6. Biji rami

Biji rami mempunyai manfaat kesihatan yang luar biasa. Mengandungi lignan, yang dapat menurunkan kolesterol, menurunkan kadar gula darah dan insulin, sementara itu menurunkan risiko barah payudara dan prostat.

Biji rami juga merupakan sumber asid lemak omega-3 yang hebat yang disebut ALA, yang melindungi kulit anda dari sinaran matahari dan dapat mengurangkan kerosakan kulit yang berkaitan dengan sinar matahari. Dalam kajian terkawal, wanita yang memakan biji rami atau minyak rami selama 12 minggu menunjukkan penghidratan yang lebih baik dan kulit lebih halus.

Garis Panduan:

Biji rami dapat melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari dan meningkatkan kehalusan, antara ukuran kualiti kulit yang lain.

7. Buah delima

Buah delima adalah salah satu buah yang paling sihat. Aktiviti antioksidan mereka nampaknya lebih tinggi daripada teh hijau. Delima mengurangkan keradangan, membantu mencegah kerosakan dari kadar gula darah tinggi dan dapat meningkatkan hasil pada pesakit dengan barah usus besar.

Mereka juga membantu melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari. Lebih-lebih lagi, para penyelidik mencadangkan bahawa bahagian berlainan buah delima dapat bekerjasama untuk memperbaiki kulit yang rosak dan meningkatkan pengeluaran kolagen.

Garis Panduan:

Delima kaya dengan antioksidan yang memberikan perlindungan dari sinar matahari dan dapat membantu memperbaiki kerosakan kulit yang ada.

8. Avokado

Avokado kaya dengan lemak, serat dan beberapa vitamin dan mineral yang menyihatkan jantung yang penting untuk kesihatan. Tambahan pula, avokado mengandungi sebatian unik yang disebut alkohol lemak polihidroksilasi. Ini dapat melawan keradangan, melindungi kulit anda dari sinar matahari dan membantu memperbaiki DNA yang rosak.

Kandungan monounsaturated fat yang tinggi dan antioksidan lutein dan zeaxanthin memberikan perlindungan kulit dan DNA tambahan.

IKLAN

Garis Panduan:

Avokado mencegah kerosakan kulit yang berkaitan dengan sinar matahari dan juga dapat membantu melindungi DNA pada sel kulit anda.

9. Tomato

Tomato memberikan banyak manfaat kesihatan yang mengagumkan, beberapa di antaranya disebabkan oleh kandungan likopene yang tinggi. Lycopene adalah sejenis karotenoid yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, strok dan barah prostat. Kajian menunjukkan bahawa ia juga dapat melindungi kulit anda dari sinar matahari yang merosakkan.

Dalam satu kajian, wanita yang memakan campuran makanan yang tinggi likopen dan antioksidan tumbuhan lain mengalami penurunan kedalaman kedutan setelah 15 minggu. Memasak tomato dengan lemak sihat, seperti minyak zaitun, meningkatkan penyerapan likopen ke dalam badan dengan ketara.

Garis Panduan:

Tomato kaya akan likopen, yang melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari dan dapat membantu mengurangkan kedutan.

10. Rempah

Rempah lebih banyak daripada sekadar menambah rasa pada makanan anda. Ini juga mengandungi pelbagai sebatian tumbuhan yang mungkin memberi kesan yang baik kepada kesihatan anda. Menariknya, penyelidikan menunjukkan sebilangan rempah malah dapat membantu kulit anda kelihatan lebih muda.

Kayu manis telah terbukti meningkatkan pengeluaran kolagen, yang boleh menyebabkan peningkatan ketegangan dan keanjalan kulit. Ia juga dapat mengurangkan kerosakan kulit yang terjadi akibat produk akhir glycation (AGE), yang terbentuk ketika kadar gula dalam darah tinggi.

Selain itu, penyelidikan menunjukkan bahawa capsaicin, yang terdapat dalam cili, dapat mengurangkan beberapa perubahan berkaitan dengan usia yang terjadi pada sel kulit. Selanjutnya, halia mengandungi gingerol. Sebatian ini mempunyai kesan anti-radang yang dapat membantu mencegah bintik-bintik usia yang berkembang akibat pendedahan cahaya matahari.

Garis Panduan:

Rempah-rempah tertentu mengandungi sebatian tumbuhan yang meningkatkan pengeluaran kolagen, melindungi sel dari kadar gula darah tinggi dan membantu mencegah kerosakan sinar matahari.

11. Kaldu Tulang

Kaldu tulang baru-baru ini menjadi sangat popular di kalangan orang yang mementingkan kesihatan. Ia dibuat dengan memasak tulang dari daging, unggas atau ikan untuk jangka masa yang panjang. Ini membebaskan mineral dan komponen bermanfaat yang lain.

Salah satu komponen ini adalah kolagen, yang dikreditkan dengan kesan yang baik terhadap kesihatan otot dan tulang. Walaupun tidak ada penyelidikan yang diterbitkan mengenai kaldu tulang itu sendiri, ada bukti yang menunjukkan bahawa kolagen di dalamnya dapat membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan.

Apabila dimasak, kolagen dipecah menjadi gelatin, yang kaya dengan asid amino glisin, prolin dan hidroksiprolin. Tubuh anda dapat menyerap asid amino ini dan menggunakannya untuk membentuk kolagen baru di kulit anda. Kajian terkawal menunjukkan bahawa pengambilan kolagen dapat meningkatkan keanjalan kulit, kelembapan dan kekencangan, sekaligus mengurangkan kedutan.

Dalam satu kajian, kedalaman kedutan berkurang dengan ketara pada wanita pascamenopause yang mengambil suplemen kolagen bersama dengan nutrien penyokong kulit lain seperti vitamin C dan E selama 12 minggu.

Garis Panduan:

Kandungan kolagen kaldu tulang yang tinggi dapat meningkatkan keanjalan kulit dan mengurangkan kedutan dan tanda-tanda penuaan yang lain.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI