Ibarat sikat yang membersihkan permukaan porselen dari lapisan kotoran, fungsi skrub adalah membersihkan wajah anda dari tumpukan kulit mati yang kusam. Ada dua jenis skrub yang umum digunakan, iaitu skrub gula dan skrub garam. Keduanya memiliki keunikan tersendiri, tapi mana yang paling unggul untuk membersihkan wajah?

Perbandingan skrub gula dan garam

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?

Produk skrub yang unggul bagi wajah tidak hanya efektif dalam menyingkirkan lapisan kulit mati. Skrub juga harus memiliki ukuran butiran yang sesuai, mampu melembapkan kulit, dan merangsang pembahagian sel-sel kulit sehingga wajah tampak lebih cerah.

Masih bingung menentukan jenis skrub yang terbaik untuk wajah anda? Berikut beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan:

1. Kemampuan eksfoliasi

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?

‘Eksfoliasi’ merupakan istilah lain untuk mengangkat lapisan kulit mati, dan ‘eksfoliator’ adalah sebutan untuk bahan yang memiliki fungsi ini. Skrub gula dan garam memiliki ukuran butiran yang berbeza sehingga kemampuannya eksfoliasi juga tidak sama.

Skrub gula lebih unggul untuk eksfoliasi wajah kerana butirannya lebih lembut bagi kulit wajah yang tipis. Butiran gula yang halus juga lebih melembapkan dan tidak akan menghilangkan minyak semula jadi kulit.

Keunggulan lain dari skrub gula yakni, ada berbagai jenis skrub gula yang bisa dipilih berdasarkan kebutuhan kulit Anda. Bila butiran gula biasa terlalu kasar untuk kulit Anda yang sensitif, cobalah memilih skrub dari brown sugar yang jauh lebih lembut.

2. Kemampuan menjaga kelembapan kulit

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?

IKLAN

Skrub gula dan garam memiliki perbezaan dalam menjaga kelembapan kulit. Gula lebih lebih baik ini kerana butirannya adalah humektan semula jadi. Humektan merupakan zat yang mampu menarik air dan kelembapan dari luar ke dalam lapisan kulit.

Ketika anda menggunakan skrub gula pada wajah, butiran gula akan menyerap air dan kelembapan dari area sekitar, kemudian menguncinya ke dalam kulit anda. Hasilnya, kulit wajah menjadi lebih anjal dan sihat.

Walaupun demikian, skrub garam memiliki keunggulan dalam membuat kulit lebih berkilau atau glowing. Skrub garam membantu melancarkan aliran darah di bawah permukaan kulit. Oleh itu, kulit menjadi lebih segar dan berkilau.

3. Kemampuan merangsang pembahagian sel kulit

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?

Perkara lain yang membezakan skrub gula dan garam adalah kemampuannya dalam merangsang pembahagian sel kulit. Skrub gula adalah sumber alami dari glycolic acid. Senyawa ini dapat mendorong pembahagian sel-sel kulit sehingga wajah tampak lebih segar dan bercahaya.

Namun, manfaat ini tidak dimiliki oleh skrub gula sahaja. Ketika anda menggunakan skrub garam untuk mengeksfoliasi kulit, slepas lapisan kulit mati akan merangsang pembahagian sel kulit baru untuk memperbarui lapisan kulit yang hilang.

IKLAN

Selain itu, skrub garam juga melancarkan aliran darah di bawah kulit. Menurut Siegel Rare Neuroimmune Association, pasukan darah yang cukup akan membantu pembahagian kulit kerana darah membawa nutrisi yang diperlukan kulit untuk membentuk sel-sel baru.

Jenis skrub terbaik untuk membersihkan wajah

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah? Skrub gula dan garam memiliki keunggulan tersendiri. Untuk menentukan jenis skrub terbaik, sesuaikan dengan jenis kulit anda kerana setiap skrub memiliki kemampuan berbeza dalam mengeksfoliasi, melembapkan, dan merangsang pembahagian sel-sel kulit.

Skrub garam adalah pilihan terbaik untuk membersihkan badan, sebab butirannya yang kasar mampu mengeksfoliasi kulit badan yang tebal secara efektif. Sementara itu, kulit wajah yang tipis dan sensitif sebaiknya dieksfoliasi menggunakan skrub gula yang lebih lembut.

Baik skrub gula mahupun garam, yang terpenting skrub tidak menyebabkan iritasi pada kulit wajah. Hentikan pemakaian dan berjumpa dengan doktor bila penggunaan skrub selalu menimbulkan perih, gatal, atau rasa tidak selesa pada kulit wajah.

5 Cadangan Skrub Terbaik Berasaskan Garam Dan Gula

1. Ouai – Scalp & Body Scrub

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?

IKLAN

Pembersih yang mendalam, kulit yang berbuih dan kulit kepala yang seperti perjalanan pemulihan untuk kulit kepala dan kulit anda. Detok mingguan ini digerakkan oleh pengelupasan kristal gula dengan lembut untuk membersihkan dan melembutkan kulit. Dos probiotik menjadikan pertahanan semula jadi kulit anda. Bebas dari Parabens dan Natrium Klorida.

2. Drunk Elephant – T.L.C. Happi Scalp™ Scrub

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?

Skrub kulit kepala untuk kulit kepala yang sihat dan rambut yang lebih lebat. Skrub kulit kepala ini menggunakan campuran asid AHA / BHA yang stabil dan cepat yang memecah dan melarutkan sel-sel kulit mati dan membentuk produk sementara manik-manik pengelupasan selulosa tumbuhan yang terurai dan lembut dapat diserap.

Kulit kepala tetap berkhasiat, seimbang dan bebas serpihan dengan campuran enam minyak tumbuhan yang kaya dengan antioksidan dan asid lemak (termasuk marula, mongongo, baobab dan maracuja) dan campuran asid multi-amino yang cepat menyerap. T.L.C. Happi Scalp ™ Scrub, tidak seperti pengelupasan AHA / BHA yang lain, direka khas untuk berfungsi dalam jangka waktu yang singkat (5-10 minit). T.L.C. Happi Scalp ™ Scrub mempunyai tahap pH 3.7.

3. Coco&eve – Glow Figure Bali Buffing Sugar

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?

Manfaatkan rutin pengelupasan anda dengan menggunakan skrub gula buffing triple-exfoliating coco & eve untuk meningkatkan peredaran dan melicinkan serta memperbaharui kulit yang sekata. Formula pengelupasan tiga kali ganda dengan ramuan Bali yang unik memperbaharui dan menghidupkan semula kulit. Membantu memperbaiki penampilan stretch mark dan selulit dengan kembalikan kulit warna kulit yang sempurna. Tidak melekit, tidak kering, 100% vegan.

4. HERBIVORE BOTANICALS – Coco Rose – Coconut Oil Body Polish

Skrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?adalah campuran minyak kelapa dara yang melembapkan dan mengelupas dengan lembut dan bunga mawar Maghribi yang lembut. Minyak kelapa kaya dengan protein penting yang menjaga kulit agar tetap sihat dan segar, di dalam dan di luar, dengan menyokong kesihatan sel dan pembaikan tisu. Moroccan Rose mempunyai tahap antioksidan yang tinggi dan melawan kerosakan sel. Anti-radang dan astringen yang menyejukkan, ia menjaga pori-pori tetap bersih dan halus. Pengelupas badan berasaskan gula meninggalkan kulit lembut dan terhidrat dengan aroma kelapa dan kelopak mawar yang ringan.

5. Sephora Collection – Body PolishSkrub Gula Atau Skrub Garam, Mana Yang Lebih Berkesan Untuk Membersihkan Wajah?

Mengelupas kulit anda dengan sempurna dengan cat badan Sephora Collection ini. Tekstur lebur menghilangkan kekotoran dan sel mati sambil menghaluskan tekstur kulit dan memberikan faedah penjagaan kulit yang disasarkan dari bahan arang untuk menyahtoksin kulit ketika mengeluarkan kotoran dan bahan pencemar. Bahan lain seperti kale mempunyai sifat antioksidan yang membersihkan kulit. Papaya Menenangkan dan membantu kulit kelihatan lebih kencang. Tembikai pula berperanan melegakan kulit kerana mempunyai sifat menyegarkan dan melembutkan kulit. Dos tunggal yang sangat praktikal mengandungi kuantiti produk yang ideal untuk satu penggunaan dan mengelupas seluruh badan secara menyeluruh.