Makanan manis memang sedap. Tipulah kalau anda tidak suka ambil makanan yang manis kan? Tetapi, makanan manis yang berlebihan sebenarnya tidak baik kerana ia akan memberi kesan yang buruk kepada kesihatan anda. Gula yang berlebihan boleh menyebabkan anda menghidap diabetes dengan cepat.

Jadi, jagalah kesihatan anda mulai hari ini. Bukan tidak boleh makan makanan manis, cuma anda perlu mengawal jumlah pengambilan gula setiap hari.

Menariknya, jika anda craving untuk makan makanan manis, anda boleh penuhinya dengan mengambil overnight oats.

Seorang wanita bernama Amalina Azmi di laman sosial Facebook telah berkongsi cara untuk penuhi ‘craving’ anda terhadap makanan manis dengan mengambil overnight oats yang tentunya lebih baik untuk kesihatan anda.

IKLAN

Menurutnya, apabila mula amalkan pemakanan yang sihat, dia mendapati badannya terasa lebih ringan, segar, kurang letih dan kulit juga mula bersih.

Menarik kan? Gadis ini turut berkongsi resepi overnight oats untuk anda semua. Hasil amalkan pengambilannya menjadikan dirinya jadi ringan, segar, kurang letih dan kulit juga jadi lebih clear.  Jom cuba buat resipi mudah ini di rumah!

Sekiranya anda mahu sebarang tip-tip yang menarik, boleh follow Amalina Azmi di laman Instagram @yellowgorgeous.

IKLAN
Foto: Facebook Amalina Azmi

Health is very important. Mainly masalah kesihatan bermula dari pemakanan. 

Feel good about yourself when you observe what you eat.

Here is me trying to eat healthy food. And turns out, I love the result. I love my body now. Badan rasa ringan, fresh, kurang letih dan kulit dah mula clear.

IKLAN

When I started cut sugar intake untuk jaga kulit dan badan, akan datanglah craving gula yang melampau. Nak coklat lah, nak cake lah. 

So overnight oats is the best way to fulfill the craving.

—————————–

Resepi Overnight Oats

Bahan-bahan:

  • Rolled oats (ada jual kat any supermarket)
  • Dark chocolate 
  • Kismis (optional)
  • Full cream milk atau low fat milk

Cara-cara:

  1. Masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam satu bekas.
  2. Biarkan semalam dalam peti ais, esok boleh makan sebagai breakfast.
Foto: Facebook Amalina Azmi
Foto: Facebook Amalina Azmi

Sumpah sedap. A very good alternative untuk orang yang tak selera makan quick oats yang bancuh dengan air panas tu. This is the best!

Sumber: Facebook Amalina Azmi