Seorang COO berumur 34 tahun dan dalam industri telekomunikasi India mengalami obesiti dengan berat 74 kilo. Mengalami kemerosotan kesihatan apabila gangguan autoimun melanda. Gangguan di mana sistem imun seseorang menyerang badannya sendiri telah menyerang saraf periferi.

Sepanjang 7 tahun, lelaki ini menjadi semakin teruk sehingga berumur 41 tahun. Selepas serangan kritikal, dimasukkan ke hospital hampir lumpuh sepenuhnya, tidak dapat menggerakkan tangan atau kaki atau bercakap. Jom ikuti langkah penurunan badan dengan beberapa langkah lelaki ini Berjaya turunkan sebanyak 23kg.

ARTIKEL BERKAITAN: Doktor Syaki Nad Zainal Alami Penyakit Autoimun, Ketahui Penyakit Ini Biasanya Serang Pada Wanita

Daripada 92 kilo kepada 69 kilo

Titik perubahan

Disebabkan keadaan kesihatan, dia diberi dos steroid yang kuat. Salah satu kesan sampingan steroid ialah berat badan bertambah dan dalam tempoh 2 tahun akan datang, berat semakin melonjak sehingga 92 kilo. Sepanjang satu tahun akan datang, boleh jadi gila untuk melatih setiap otot dalam badan.

Ya, kenal pasti 27 latihan yang perlu dilakukan setiap hari, dan tetapkan sasaran untuk setiap latihan untuk 52 minggu akan datang. Sasaran untuk setiap senaman akan meningkat setiap minggu. Tetapi kisah itu tidak berakhir di sana. Lima tahun kemudian, dia dapati bahawa semua steroid telah membawa kepada kesan sampingan seperti nekrosis avaskular. Tulang pinggul mati dari dalam dan perlu melakukan penggantian pinggul. Lalu, lelaki ini berjalan setiap hari kedua dan pergi ke gim setiap hari.

Perjalanan penurunan berat badan

“Pada usia 50 tahun, saya menimbang dengan tepat apa yang saya pernah timbang pada 23. Tetapi kehidupan tidak mudah. Terima kasih kepada keadaan autoimun yang mendasari saya, saya terus tersandung dan patah jari kaki saya,” kongsinya.

IKLAN

Mengalami patah tulang 6 jari kaki tahun sebelumnya, ditentukan masa dengan sempurna satu demi satu sehingga dia tidak dapat berjalan atau bersenam selama setahun penuh. Beratpun bertambah beberapa kilo! Kini, kembali beraksi dan dengan mensasarkan berat 69 kilo dalam masa 6 bulan akan datang. Jadi perjalanan diteruskan. Pembelajaran penting, kerana tiada apa yang tidak boleh dicapai jika anda mengambil alih sepenuhnya dan menyerang masalah dengan tenaga dan pemanduan. Ya minda boleh mengatasi sebarang kekurangan dalam badan!

Ikuti diet

Kebanyakannya mengambil sayur-sayuran mentah dan buah-buahan untuk mengawal keadaan. Berhenti pengambilan gula, tenusu dan gandum. Sekarang, setiap hari, dia memulakan hari dengan dua gelas jus sayuran berdaun hijau, makan salad hijau segar pada pukul 10 pagi, buah-buahan segar pada pukul 1 petang, sedikit nasi dan lain-lain pada pukul 4 petang, smoothie sayur campur pada pukul 6 petang. Sediakan kacang atau kurma untuk snek!

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Senaman Berjalan Kaki, Perlu Ada Kasut Yang Memberi Keselesaan Maksimum. Ini Senarai Terbaik

Rejim senaman

Satu latihan utama ialah berjalan kaki. Pada mulanya, berjalan hanya setengah kilometer, lakukan beberapa perhentian dan mengambil masa kira-kira 24 minit. Tetapi setiap hari dorong diri untuk berjalan beberapa meter lebih, sedikit lebih cepat. Rekodkan jarak dan kelajuan setiap hari.

IKLAN

Pada penghujung enam bulan, sberjalan sejauh 6 kilometer setiap hari, dan menempuh jarak itu dalam masa 72 minit sahaja. Perlu menolak setiap otot yang terbuang dalam badan dan menjadi lebih kuat. Pada penghujung tahun, lelaki ini telah mencapai 76 kilo. Hanya bersenam dan berjalan kaki sejauh 6 kilometer setiap hari. Badan kembali pulih 90%, kecuali beberapa kerosakan saraf kekal yang tidak dapat dipulihkan yang agak menjejaskan keseimbangan dan kelenturan jari. Lakukan yoga 3 kali seminggu!

Kekal bermotivasi

Disiplin diri membantu saya mencapai matlamat penurunan berat badan. Bangun setiap pagi dan mendorong diri untuk melancarkan tikar Yoga atau memakai kasut untuk menuju ke Gim. Tinggalkan gula dan tenusu sepenuhnya selama 3 tahun!

Kepercayaan adalah satu-satunya kunci yang boleh membantu lelaki ini turunkan berat badan. “Setiap hari saya memberitahu diri saya berkali-kali bahawa saya hebat.”

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: TIMES OF INDIA

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI