Sekarang ini jemaah kita sedang dalam tempoh untuk mengerjakan ibadah haji. Ada yang mendapat jemputan tanpa diduga dan ada juga yang terpaksa menunggu bertahun sebelum dijemput Allah menjadi tetamu-Nya. Namun sebenarnya kita juga jika sudah berkemampuan dan usia masih muda dan kuat ini sebenarnya boleh lakukan ibadah haji tanpa menunggu giliran.

Perkongsian dari pengguna laman sosial di facebook Masnira Ramli yang menceritakan pengalamannya pergi menunaikan rukun Islam kelima itu dengan menggunakan Visa Haji Furada.

Apakah Visa Haji Furada? 

Berikutan dari status saya malam tadi, ramai yang bertanyakan saya tentang visa haji furada ni. Saya jawab di sini secara ringkas ya. 

Visa Haji Furada adalah visa haji yang dikeluarkan terus kepada wakil-wakil travel agensi tanpa melalui kuota dari Tabung Haji. 

Kenapa saya berniat untuk membawa mak abah guna visa furada? Kenapa tak nak melalui tabung haji? 

IKLAN

Sebab kalau ikutkan giliran mereka masih terlalu lama. Lagipun saya mahu mereka mengerjakan haji dalam keadaan fizikal yang masih kuat. Sejak melihat sendiri bagaimana orang-orang yang sudah berumur dan tidak lagi kuat dari segi fizikal mereka, saya sudah memasang niat, Mak & abah saya mesti buat haji semasa mereka masih sihat. Bukan mudah untuk melaksanakan rukun haji jika fizikal mental tidak kuat. 

Siapa yang layak memohon visa ini? 

Sesiapa sahaja yang berkemampuan untuk memohon.

IKLAN

Bagaimana untuk mendapatkan visa furada? 

Perlu berhubung dengan mana-mana wakil travel yang menyediakan pakej-pakej haji ini. Saranan saya kenal & pasti dahulu syarikat mana yang kita pilih. Jangan tidak tahu, ada ya yang tertipu dengan visa furada ni. Ambil masa untuk selidik dan berhati-hati lah. 

Berapa harga untuk mendapatkan visa ini? 
Ini bergantung kepada pakej haji yang kita pilih. Ianya pula bergantung kepada jumlah hari, penginapan di makkah, dan juga penginapan di Arafah dan Mina. Ada yang berharga bermula 30k sehingga ke ratusan ribu ringgit sesuai dengan perkhidmatan yang bakal kita terima nanti. 

IKLAN

Kenapa perlu berhabis banyak untuk mengerjakan haji? 

“Perbelanjaan untuk haji sama seperti perbelanjaan di jalan Allah iaitu 700 kali ganda”.

Maka, kalau yang berkemampuan eloklah kita utamakan yang wajib. Kalau yang belum mampu, kita ada satu lagi cara iaitu USAHA & DOA…

Jom sama-sama kita kerjakan haji ketika kita masih lagi sihat dan kuat inshaAllah..

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI