Tular di TikTok cara menurunkan berat badan hanya perahkan sebiji lemon segar (atau limau nipis) ke dalam secawan kopi hitam. Wow menarik bukan! Rata-rata mendakwa helah ini telah membantu mereka kempiskan perut dan menurunkan berat badan.

Adakah helah ini betul-betul berfungsi dan apa kata pakar? Sebelum itu lihat dahulu beberapa cabaran yang tular di aplikasi TikTok

Cabaran kopi lemon

  1. Pastikan tiada susu
@titojhay##Lemoncoffee Tara, ##kapetayo ##KainNaUs ##SummerEats ##TiktokEatsPH ##FoodieTokPH ##Lowcarb ##Keto ##LowCarbTito ##AskTitoJhay ##lemon ##coffee♬ original sound – Low Carb Tito

@hanzhengzheng8##loseweight ##weightloss ##weight ##foryou ##lemoncoffee♬ original sound – hanzhengzheng8

Teruskan menonton vidoe tular cabaran lemon kopi di aplikasi TikTok

Minum kopi meningkatkan metabolisme atau membantu menurunkan berat badan?

Tular Cabaran Kopi Lemon Di Tiktok, Pakar Jawab Keberkesanannya Untuk Turunkan Berat Badan

IKLAN

Terdapat beberapa bukti bahawa kafein boleh bertindak sebagai penahan selera makan, serta meningkatkan kadar metabolisme anda melalui peningkatan thermogenesis (pengeluaran haba yang membakar kalori), jelas pakar. Tetapi hanya kerana anda minum kopi tidak bermakna anda akan menurunkan berat badan. Berada dalam defisit kalori harus menjadi keutamaan utama apabila berusaha ke arah matlamat penurunan berat badan. Tambahan jika anda minum secawan kopi pagi anda dengan lebihan krim, gula, sirap manis atau krim disebat, lebih sukar untuk mengalami defisit kalori.

Kafein juga boleh membantu meningkatkan tahap tenaga dan jika anda boleh bersenam atau bergerak lebih banyak kerananya, maka itu akan menjadi sebab kafein paling membantu metabolisme anda.

Benarkah lemon meningkatkan metabolisme atau membantu mengurangkan berat badan?

Tular Cabaran Kopi Lemon Di Tiktok, Pakar Jawab Keberkesanannya Untuk Turunkan Berat Badan

IKLAN

Satu-satunya cara lemon boleh membantu dengan penurunan berat badan, jika anda menambah lemon ke dalam air dan membantu anda minum lebih banyak. Sama ada air yang anda minum berperisa dengan lemon atau tidak, air minuman boleh membantu dalam penurunan berat badan kerana kadang-kadang kita tersalah anggap dahaga sebagai kelaparan. Malahan, air dengan sendirinya boleh membantu penurunan berat badan dengan mengekalkan badan terhidrat, yang boleh membantu mengurangkan keinginan untuk makan dan kelaparan.

Jika Kopi Lemon Tidak Membantu Menurunkan Berat Badan, Apa Yang boleh membantu?

Tular Cabaran Kopi Lemon Di Tiktok, Pakar Jawab Keberkesanannya Untuk Turunkan Berat Badan

IKLAN

Jika anda suka rasa jus lemon dalam kopi anda, kenapa tidak. Tetapi jika anda ingin mengurangkan lemak badan, makan diet seimbang yang merangkumi makanan yang anda gemari dan fokus pada defisit kalori yang sederhana. Buat perubahan kecil yang boleh diurus dan pastikan ia adalah perkara yang anda suka lakukan supaya anda boleh kekal dengannya.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee  dan Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Tular Cabaran Kopi Lemon Di Tiktok, Pakar Jawab Keberkesanannya Untuk Turunkan Berat Badan