Keringkam berusia 35 tahun milik Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dihadiahkan baginda kepada Muzium Sarawak untuk dipamerkan kepada khalayak.

Titah baginda, keringkam itu mempunyai nostalgianya tersendiri. Malah, baginda mahu agar nilai seni bertaraf tinggi seperti itu terpelihara dan dihargai oleh generasi baharu supaya tak lapuk ditelan zaman.

Keringkam Itu Satu Daripada 16 Dulang Hantaran

Keringkam ‘Berusia 35 Tahun’ Warisan Seni Berharga Tunku Azizah Khas Buat Muzium Sarawak!

“Ini adalah hadiah perkahwinan dalam satu daripada 16 dulang yang saya dapat ketika berkahwin dengan suami saya, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Memandangkan ia adalah Keringkam Sarawak, hari ini saya mahu menyerahkan kepada kerajaan Sarawak untuk dipamerkan di muzium.

Baginda bertitah demikian sewaktu menghadiri majlis perasmian Lembaran Emas Siri 2: Simposium Tekstil Borneo.

Pada majlis sama, selaku Penaung Pusat Pengeluaran Songket Kontemporari Yayasan Tuanku Nur Zahirah (YTNZ) baginda turut menggalakkan para penenun untuk terus memantapkan kemahiran masing-masing.

IKLAN

Ini demikian kerana, Tunku Azizah cakna berhubung jumlah penenun berkemahiran negara yang semakin menyusut seiring waktu.

Malah, ramai diantara penenun mahir yang sudah tidak lagi bergiat secara aktif dalam bidang ini.

Justeru, amatlah dialu-alukan sekiranya penenun mahir mahu menjadi tenaga pengajar yang mewarisi kemahiran ini kepada generasi baharu.

Artikel berkaitan: Tunku Azizah Anggap Peniaga Panggil ‘Che Minah’ Sebagai Comel & Cool, Macam Manalah Rakyat Tak Sayang!

“Kami dapati semakin berkurangan orang yang terlibat dalam tenunan dan kita mesti galakkan mereka kembali.

IKLAN

“Adalah penting bagi penenun untuk menurunkan pengetahuan mereka. Kita mesti pastikan ilmu dan warisan ini tidak luntur ditelan zaman.

“Para penenun mahir perlu menurunkan pengetahuan mereka agar dapat didokumentasikan setiap bahagian, dan diwariskan kepada generasi akan datang,” titah baginda.

Selain itu, Tunku Azizah menzahirkan rasa syukur apabila industri tekstil negara kini kian berkembang pesat.

Jelasnya, ini sekaligus mampu meningkatkan nilai eksport dan import serta membuka peluang dalam mempromosikan tekstil komuniti tempatan negara di persada antarabangsa.

IKLAN

Terdahulu, Lembaran Emas Siri 2: Simposium Tekstil Borneo 2022 dianjurkan bertujuan untuk memupuk hubungan antara masyarakat dan pemain industri tekstil.

Dalam masa yang sama ia menjadi platform pertukaran idea ke arah pemeliharaan dan kemampanan tekstil di seluruh dunia.

Sumber: Getaran & Instagram Tunku Azizah

Artikel berkaitan: Sempena Hari Keputeraan Tengku Hassanal, Tunku Azizah Titipkan Doa Indah Buatnya

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.