Walaupun ada pelbagai jenis tudung sehingga tak muat almari, tapi mesti sis ada satu tudung yang paling ‘favourite’ dan selalu jadi pilihan untuk di pakai kemana-mana kan?

Tapi sayang! Tudung kegemaran ni lama kelamaan akan nampak lusuh, pudar warna dan kusam, akibat dari kesan pemakaian yang terlalu kerap. Bila dah kepam tu, mula lah pertikaikan kualiti tudung kononnya diperbuat daripada material ‘murah’, tak melalui proses Quality Check dan sebagainya.

Walhal tudung berjenama mahal dengan kualiti terbaik dan High End sekalipun, akan memudar sekiranya tak dijaga dengan baik tau. Ni ada beberapa langkah penjagaan tudung, yang hijabi boleh praktikkan agar kesemua tudung kegemaran sis sentiasa kelihatan seperti baru, walaupun dipakai berulang kali tapi masih nampak macam di kedai tau!

Artikel berkaitan: Tip Memilih Tudung Ketika Bercuti Agar Gambar Instagram Cantik Sis!

Tips Kekalkan Kualiti Tudung ‘Favourite’ Seperti Baharu

  1. Guna Pelembut Fabrik Untuk Rendam Tudung

Tudung ‘Favourite’ Pudar Dan Kusam? Ni Tip Agar Tudung Hijabi Sentiasa Kelihatan Seperti Baharu!Sumber gambar: Google

Langkah pertama yang boleh diamalkan ialah rendam tudung kegemaran sis dengan pelembut fabrik pilihan masing-masing. Untuk dapatkan hasil lebih memuaskan, gunakan teknik rendaman ‘warm bath’. Selain itu, sis digalakkan juga untuk menggunakan sabun basuh jenis cecair, kerana sabun ini bersifat lembut dan boleh menembus jauh lebih baik kedalam fabrik.

Elakkan merendam tudung ‘Favourite’ anda terlalu lama, 15 hingga ke 30 minit je dah cukup, kesan merendam tudung terlalu lama akan merosakkan permukaan fabrik. Dah selesai rendam pastikan sis bilas tudung tersebut dengan air bersih sehingga kesan sabun dan pelembut fabrik tanggal dari tudung agar tudung tak kejung okay.

  1. ‘Hand Wash’ Adalah Penjagaan Tudung Terbaik! Elakkan Guna Mesin Basuh

Tudung ‘Favourite’ Pudar Dan Kusam? Ni Tip Agar Tudung Hijabi Sentiasa Kelihatan Seperti Baharu!

IKLAN

Sumber gambar: Google

Sentiasa amalkan membasuh tudung dengan menggunakan teknik basuhan tangan, kalau boleh elakkan guna mesin basuh, khususnya bagi tudung yang diperbuat dari fabrik lembut seperti sutera.

Tapi kalau sis berdegil juga nak basuh gunakan mesin, bersedialah berdepan risiko tudung koyak, fabrik meregang atau benang tudung tertarik keluar dari fabrik. Nanti jangan nangis tepi bucu katil pula, bila tudung kesayangan dah tak boleh nak digayakan lagi.

  1. Elakkan Jemur Tudung Di Bawah Terik Matahari

Tudung ‘Favourite’ Pudar Dan Kusam? Ni Tip Agar Tudung Hijabi Sentiasa Kelihatan Seperti Baharu!

Sumber gambar: Hijabista

IKLAN

Tip ketiga ni adalah ‘Big No’ ya! Jangan jemur tudung favourite korang tu secara direct di bawah panas matahari. Ini kerana cahaya matahari akan mengakibatkan tudung pudar warna dan kelihatan kusam serta tak menarik.

Jadi untuk mengekalkan warna fabrik tudung kegemaran sis tu, apa yang perlu sis lakukan adalah sidai tudung di tempat yang redup dan mempunyai separa cahaya. Lagi elok jika tempat itu mempunyai tiupan angin (Air Flow) yang baik. Tapi boleh je kalau sis masih nak sidai tudung di ampaian, cuma jangan lupa setkan masa ya.

Artikel berkaitan: Ini 6 Cara Mudah Dan Murah Hilangkan Tudung & Baju Yang Ada Tahi Lalat. Jangan Buang!

  1. Iron Dengan Suhu Yang Sesuai.

Tudung ‘Favourite’ Pudar Dan Kusam? Ni Tip Agar Tudung Hijabi Sentiasa Kelihatan Seperti Baharu!

IKLAN

Sumber gambar: Hijabista

Fabrik yang digunapakai untuk menghasilkan sehelai tudung selalunya datang dalam pelbagai variasi, ada tudung yang menggunakan fabrik lembut, kapas, sutera, chiffon, moss-crepe dan sebagainya. Jadi sebagai hijabi apa yang perlu anda tahu, adalah cara untuk menilai tahap kelembutan sesuatu fabrik dan gunakkan suhu yang sesuai sewaktu menggosok.

Tudung yang mempunyai fabrik lembut jenis chiffon dan sutera, perlu digosok dengan suhu rendah agar materials tudung tidak terbakar. Kalau nak selamat, baik sis gunakan steam iron suhu sederhana je, tudung pun lebih licin selepas digosok dan susah nak bekedut semula.

Artikel berkaitan: Ini 6 Cara Mudah Dan Murah Hilangkan Tudung & Baju Yang Ada Tahi Lalat. Jangan Buang!

Sumber gambar: Google, Hijabista & Neng Geulis

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.