Perempuan memang gemar membeli-belah. Namun, ada juga perempuan yang gemar memakai satu baju hingga lusuh. Walaupun dah lusuh, sayang pula rasanya nak buang baju tersebut.

Tidak hanya baju, terdapat banyak lagi item-item lama yang boleh diubahsuai menjadi sesuatu yang nampak baru. Ini ada beberapa trik yang boleh anda lakukan pada semua koleksi lama anda.

1. Kotoran Deodoran

Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar, Cuka & ‘Petroleum Jelly’. Hijabis Harus Cuba!Ini yang paling mengganggu hari anda. Kebanyakan baju mempunyai kesan putih yang jelas akibat deodoran. Cara menghilangkannya mudah saja. Hanya dengan menggunakan tisu basah. Mulai hari ini pastikan anda sentiasa membawa tisu basah untuk membersihkan kotoran deodoran tersebut.

2. Cara Mudah Regang Kasut

Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar, Cuka & ‘Petroleum Jelly’. Hijabis Harus Cuba!Kasut akan menjadi buruk jika anda tidak tahu menjaganya dengan baik. Ia akan membuatkan kasut kelihatan sedikit berubah dan hilang simetri. Untuk mengatasinya, isikan air sejuk dan ketulan ais ke dalam plastik dan masukkan ke dalam kasut. Selepas itu, letakkan kasut tersebut dalam peti sejuk. Ulang sehingga kasut mampu mencapai saiz sebenar.

IKLAN

3. Mencipta Ilusi Kurus

Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar, Cuka & ‘Petroleum Jelly’. Hijabis Harus Cuba!Sarungkan baju T secara berlapis untuk menyorokkan perut buncit anda. Paling penting, baju luar mesti ‘outstanding’, mempunyai motif bercetak dengan cetakan halus atau perincian jahitan yang unik. Tujuannya adalah untuk orang sekeliling mengalih pandangan.

4. Ubah Suai Baju Panas Lama

Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar, Cuka & ‘Petroleum Jelly’. Hijabis Harus Cuba!Setiap orang pasti menyimpan sekurang-kurangnya satu baju sejuk jenis kait . Baju anda boleh jadi stailo dengan memotong sebahagian lengan dan biarkan ia tidak dijahit. Sarung ketika anda sedang kesejukan terutama semasa di pejabat.

IKLAN

5. Kilatkan Semula But Lama

Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar, Cuka & ‘Petroleum Jelly’. Hijabis Harus Cuba!Kotoran pada but anda boleh hilang dengan menggunakan cuka. Jangan tidak tahu, cuka sememangnya baik untuk penjagaan barangan kulit.

6. Hilangkan Debu Pada Kasut

Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar, Cuka & ‘Petroleum Jelly’. Hijabis Harus Cuba!

IKLAN

Anda mahu kembali menggayakan sepatu lama namun terdapat debu pada sepatu tersebut? Mudah je, cuma ‘buff’kan sahaja menggunakan pengilat kuku. INI MENARIK!

7. Baiki Kasut Yang Tercalar

Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar, Cuka & ‘Petroleum Jelly’. Hijabis Harus Cuba!

Usah risau jika sepatu kesayangan anda sedikit rosak. Baiki sahaja kesan cela pada sepatu kulit dengan ‘petroleum jelly’.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI