Memiliki muka yang runcing dan juga kulit yang tampak sihat menjadi kepentingan untuk kebanyakan orang. Ada juga yang gemar menggunakan teknik-teknik tertentu untuk mendapatkan kulit wajah yang di ingini.

Terdapat juga beberapa teknik tradisional seperti urutan muka menggunakan alat yang di panggil Gua Sha juga telah lama menjadi bualan di sosial media. Ramai juga menggunakan teknik ini, namun, ada juga yang mendapat kesan buruk.

Gua Sha ‘alat mengukir’ muka tradisional

Teknik Urutan Untuk Cantik Tapi Boleh Beri Kesan, Pakar Dermatologi Beri Amaran Penggunaan Gua Sha

Gua Sha merupakan alat tradisional kecantikan yang berasal dari Tiongkok, China. Ia merupakan gabungan dua perkataan iaitu ‘Gua’ bermaksud ‘Mengikis’ manakala ‘Sha’ pula membawa maksud ‘pasir’ bagi sesetengah orang. Ada juga terdapat makna yang lain iaitu ‘kemerahan kulit’.

Artikel berkaitan: Teknik Urutan Kaum Cina Ini Berkesan Untuk Buang Lemak Berlebihan Di Perut. Hanya Baring Sahaja!

Alat ini di katakan boleh untuk membantu dalam menyembuh penyakit dengan kaedah mengikis penyakit, demam atau beberapa jenis penyakit dari badan secara amnya. Prosedur penyembuhan ini di inspirasi dari perubatan tradisional Asia Timur.

IKLAN

Teknik menggunakan Gua Sha ini pula dengan membuat strok urutan kearah menaik pada kulit muka. Ada yang tertanya juga jika teknik itu boleh menyebabkan kedutan?  Jawapannya sudah tentu ya. Oleh disebabkan itu ramai pakar dermatologi beri amaran untuk berhati-hati dalam penggunaan rawatan sebegini.

Tampak menarik tapi memudaratkan jika salah teknik

Teknik Urutan Untuk Cantik Tapi Boleh Beri Kesan, Pakar Dermatologi Beri Amaran Penggunaan Gua Sha

Bagi sesiapa sahaja yang telah melihat cara dan teknik yang di ajar melalui video tutorial di sosial media, sudah tentu sahaja tertarik untuk mencuba. Tapi anda harus tahu kebanyakan orang yang mencuba Gua Sha ini telah mendapat kesan sampingan yang tidak mereka ‘bayangkan’.

IKLAN

Hal ini kerana kebanyakan orang tidak membuat soal selidik mengenai penggunaan cara yang betul dan hanya berlandaskan satu pautan video sahaja. Teknik strok yang agresif dengan gerakan yang tidak betul adalah punca ‘bahana’ baru yang muncul di muka anda.

@drwhitneybowe #duet with @alohazoestone risks and benefits of gua sha #thatboweglow #doctorsoftiktok #tipsandtrick #healthyliving #skincare #guasha ♬ LULLABY WALTZ – Marcel Coulomb

Mengikut perkongsian Dr Whitney Bowe, ramai sahaja menggunakan Gua Sha dan suka akan efek kepada kulit mereka. Namun, jika strok yang di buat pada muka agak agresif membolehkan berlakunya kesan tekanan yang melampau pada hujung rahang. Keadaan ini boleh membuatkan seseorang itu terkena TMJ iaitu temporomandibular di mana ia boleh mengganggu sendi rahang dan pergerakan pada otot rahang.

Artikel berkaitan: Urutan Muka Dengan Langkah Mudah, Wajah Nampak Berseri, Muda & Hilang Kedutan. Ohsemnya Peranti Ini!

IKLAN

Jelas lagi beliau melalui video itu, mereka yang mempunyai jerawat, tidak di sarankan untuk membuat teknik ini kerana ia boleh memberikan kesan yang lebih teruk di mana jerawat. Terutama sekali jerawat yang besar dan kemerahan.

Ketahui teknik asas penggunaan Gua Sha:

  1. Sapukan face oil untuk memudahkan teknik strok.
  2. Pastikan badan anda dalam keadaan yang baik dan tenang.
  3. Alat Gua Sha perlu di pegang dengan kuat dan bersudut 20-45 darjah pada kawasan yang anda akan buat strok pergerakan.
  4. Hanya strok dalam satu arah.
  5. Lakukan dengan tenang dan jangan terlalu agresif.
  6. Setiap strok hanya perlu lakukan sebanyak 10 hingga 30 kali sahaja sebelum ke kawasan muka yang lain.

Peringatan untuk anda bahawa bukan sahaja alatan tradisional seperti Gua Sha ini yang perlu di titikberakan, malah penggunaan bahan skincare juga perlu berhati-hati kerana takut ia tidak sesuai dengan kulit. Cantik tapi perlu berhati-hati.

Sumber: The Skin Games dan Tempo.co

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.