Mendirikan solat merupakan satu kewajipan untuk umat Islam kerana ia di tuntut oleh Allah SWT. Ia juga merupakan rukun islam yang kedua di makna perkara ini perlu di ambil berat oleh kita sebagai hambaNya.

Sudah tentu meninggalkan ibadah solat amat di tegah oleh Allah SWT kerana ia adalah bentuk komunikasi kita bersamaNya. Ada juga hadis yang menyatakan balasan bagi meninggalkan solat–tetapi betulkah hadis tersebut?

Artikel berkaitan: Usah Sebar Kelebihan Solat Tarawih Ikut Malam, Ia Hadis Palsu

Tinggal solat tertentu ada balasannya?

Sumber dari Canva

Ibadah solat merupakan satu perintah dari Allah SWT bagi hambaNya untuk melakukan sepanjang kehidupan mereka. Rasulullah SAW juga sering berpesan untuk mendirikan solat dan tidak boleh di pandang remeh hal ini.

Oleh kerana itu, seseorang tidak boleh melengahkan solat mahupun melakukan ibadah ini mengikut kehendaknya sendiri. Ia perlua di semat dalam diri untuk mendirikan solat kerana kewajipan yang sering di sebut dalam al-Quran.

IKLAN

Terdapat satu hadis yang pernah dikongsikan tidak kira melalui posting di sosial media atau menerusi Whatsapp. Ianya berkaitan dengan hukuman bagi mereka yang meninggalkan satu solat fardu.

Dikatakan bahawa Nabi SAW pernah bersabda:

تَرْكُ صَلَاةِ فَجْرِ وَاحِدَة: سَيُدْخِلُ جَهَنَّمُ لِثَلَاثِيْنَ عَامًا، أَوْ سِتِّيْنَ أَلْف عَامٍ مِنْ أَعْوَامِ الدُّنْيَا. تَرْكُ صَلَاةِ الظُّهْرِ يُعَادِل خَطِيْئَة قَتْل أَلْفَ مُسْلِم. تَرْكُ صَلَاةِ العَصْرِ: يُعَادِل خَطِيْئَة هَدْمِ الكَعْبَةِ. تَرْكُ صَلَاةِ المَغْرِبِ: يُعَادِل الزِّنَا بِالأَبَوَيْنِ. تَرْكُ صَلَاةِ العِشَاءِ، لَنْ يُبَارِكَ لَهُ الله فِي بَقَائِهِ عَلَى الأَرْضِ، تَحْتَ سَمَائِهِ أَوْ فِي مَطْعَمِهِ وَمَشْرَبِهِ

Maksudnya: “Meninggalkan satu kali solat Subuh, akan dimasukkan ke dalam neraka selama 30 tahun bersamaan dengan 60000 tahun di dunia. Meninggalkan satu kali solat Zuhur, dosanya sama seperti membunuh 1000 orang Islam. Meninggalkan satu kali solat Asar, dosanya sama dengan meruntuhkan Kaabah. Meninggalkan satu kali solat Maghrib, dosanya sama seperti berzina dengan orang tua. Meninggalkan satu kali solat Isya’ satu, tidak akan di redai Allah SWT tinggal di bumi atau di bawah langit serta makan dan minum dari nikmatNya.”

IKLAN

Artikel berkaitan: Pencerahan Tentang Kelebihan Dan Amalan Dalam Bulan Rejab Serta Hadis Palsu

Anda ataupun ada siapa-siapa dari kalangan orang terdekat yang percaya dengan hadis ini? Perlu anda faham ini merupakan hadis palsuTiada tercata dalam kitab-kitab hadis yang muktabar bagi mensahihkan fakta ini. Jadi, ianya haram untuk menyebarkan kecuali dengan tujuan untuk menjelaskan kepalsuannya.

IKLAN

Tidaklah meninggalkan solat Asar itu seolah-olah meruntuhkan Kaabah, menurut hadis riwayat yang sahih, ia disebut membawa akibat amalan hari tersebut terhapus. Maka anda perlu berhati-hati dalam menyebarkan serta menuntut ilmu agama. Khuatir anda berlandaskan ajaran bersimpang dari yang benar.

Sumber: TZKRH.com

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI