Program realiti Akademi Qurra 2024, minggu kelima cukup mengejutkan apabila Tilmizah Busyra dengan sayunya mengumumkan penarikan dirinya daripada program tersebut. Walau sedih untuk meninggalkan pertandingan yang sudah berlangsung selama lima minggu itu namun Busyra terpaksa melepaskan dengan berat hati.

Program realiti Akademi Qurra 2024, minggu kelima cukup mengejutkan apabila Tilmizah Busyra dengan sayunya mengumumkan penarikan dirinya daripada program tersebut. Walau sedih untuk meninggalkan pertandingan yang sudah berlangsung selama lima minggu itu namun Busyra terpaksa melepaskan dengan berat hati.

“Sememangnya bakat yang ada pada Busyra sangat besar dan antara peserta menyerlah, Yang pandai dengan alunannya dan menarik perhatian juri”

kongsi Ustazah Sharifah Khasif Fadzillah ketika ditemui media selepas tamat rancangan langsung Akademi Qurra Episod 5.

Peserta yang mendapat markah 88% itu menyatakan selepas membuat solat istikarah sebanyak 3 kali, dirinya telah bertekad untuk memilih menunaikan umrah bersama keluarga.

IKLAN

“Tiga hari lalu baru saya dapat tarikh untuk pergi menjadi tetamu Allah mengerjakan umrah di Tanah Suci dalam masa terdekat. Sememangnya sukar untuk buat pilihan sebabnya jika saya tak sertai rombongan keluarga untuk tunai umrah, taktahu bila lagi saya boleh sampai ke sana.

“Setiap kali saya lakukan solat istikharah sebanyak 3 kali, saya pasti akan melihat bayangan Qaabah dan sedang menunaikan umrah. Akhirnya saya ambil keputusan untuk tarik diri dari pentas Akademi Qurra,” jelas Busyra.

percubaannya untuk cuba berbincang dengan pihak agensi sebanyak beberapa kali tidak berjaya menyebabkan Tilmizah Busyra terpaksa akur dan redha dengan ketentuan Allah SWT.

Undi Masuk Semula Bagi Kekalkan 9 Peserta

Tiada lagi penyingkiran minggu ini, namun semua dikejutkan lagi dengan keputusan undi masuk bagi mengekalkan 9 peserta. Nasib berpihak kepada Tilmizah Sholihah yang berjaya terpilih untuk masuk semula.

IKLAN

Menurut Penerbit Akademi Qurra 2024, Saifulizzam Mohd Lizah setiap peserta yang tersingkir tidak pernah tertinggal walau sekali dalam mengikuti kelas online bersama dengan Mudarris dan Mudarrisah.

Bagi mengekalkan sembilan peserta, salah seorang daripada peserta yang tersingkir pada minggu kedua itu telah diterima masuk semula.

IKLAN

Tiada Penyingkiran Minggu Ke-5

Nasib juga berpihak kepada peserta kedudukan tercorot minggu tersebut, Tilmiz Taufiq dan Tilmizah Sofea kerana tiada penyingkiran diadakan.

Minggu kelima Akademi Qurra 2024 menyaksikan Tilmiz Amnan mendapat markah tertinggi 93%, diikuti Tilmiz Dr Adlee, Tilmizah Syahira 88.5%, Tilmiz Nabil 88.5%, Tilmiz Luqman 88.5%, Tilmizah Ainsyafa 88%, Tilmizah Busyra 88%, Tilmiz Taufiq 87.5% dan Tilmizah Sofea 87%.

Dihoskan oleh Raqib Majid, Akademi Qurra 2024 turut menampilkan Mudarris Ammar Mukhlis, Mudarrisah Suhailah Zulkifly dan Mudarrisah Nadia Hashim yang bertindak selaku tenaga pengajar kepada para peserta

Program yang ditayangkan pada setiap hari Sabtu, jam 9 malam menampilkan juri tetap Ustazah Sharifah Khasif Fadzillah Syed Mohd Badiuzzaman dan dibantu oleh Ustaz Muhammad Qayyim Nizar Sarim serta juri jemputan untuk minggu keempat Ustaz Abdul Khair Jalil.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI