Jerawat bukanlah sesuatu yang boleh anda ucapkan selamat tinggal dengan mudah. Jerawat menjadi kebiasaaan pada orang dewasa, sehingga 15% wanita terjejas dan kulit kering atau berminyak juga boleh memberi kesan yang sama pada kulit anda.

Apa yang menyebabkan jerawat? Apabila pori-pori kulit tersumbat, biasanya oleh sel-sel kulit mati, minyak tidak dapat keluar dan terkumpul di liang dan di bawah kulit, mewujudkan whitehead atau blackhead. “ni adalah lingkungan yang sempurna untuk bakteria, yang kemudian berkembang dan menyebabkan keradangan, menimbulkan jerawat.

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.

Perubahan hormon seperti perimenopause atau menopaus, atau hormon seperti testosteron boleh menyebabkan jerawat pada orang dewasa. Jerawat permulaan dewasa juga mungkin tidak mempunyai sebab, yang akan berkembang dari hanya beberapa jerawat hingga jerawat sista penuh selama beberapa bulan hingga bertahun-tahun.

Bahan terbaik untuk kulit yang berjerawat

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.
Sumber gambar: Good house keeping

Mengawal jerawat mungkin sukar, bergantung kepada tahap keparahan keadaan anda, tetapi tidak mustahil dirawat. Dengan beberapa ramuan, termasuk asid salisilik, benzoil peroksida, dan Adapalene. Walaupun sebatian kimia mereka berbeza-beza, setiap ramuan dapat membantu anda mencapai tujuan penjagaan kulit tanpa jerawat.

Asid salisilik

Asid salisilik mengelupas lapisan luar kulit dan menembusi liang untuk menghilangkan sebum. Ini membantu mengelakkan pori-pori tersumbat dan dapat membantu menghilangkan penyumbatan yang sudah terbentuk. Asid salisilik adalah asid hidroksi beta, yang bermaksud ia adalah pengelupasan kimia.

Asid salisilik cukup lembut untuk digunakan oleh anda yang jenis kulit sensitif. Bahan ini melarutkan ikatan yang menahan sel-sel kulit mati yang kusam di permukaan kulit sehingga kulit akan lembut, lebih halus dan cerah. Asid salisilik tidak terhad pada wajah anda ia adalah ramuan bermanfaat yang terdapat pada kulit kepala kering dan syampu kelemumur juga.

Benzoyl peroksida

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.

Benzoil peroksida berguna untuk merawat jerawat bukan hanya kerana membunuh bakteria yang menyumbang kepada jerawat, tetapi kerana ia membantu mencegah dan membersihkan liang yang tersumbat.

IKLAN

Cari formula yang lebih kecil kerana ia menyebabkan kerengsaan yang lebih sedikit dan jangka hayat yang lebih lama. Benzoil peroksida boleh memutihkan pakaian dan tuala anda, jadi lebih baik menggunakan pembersih dengan bahan ini di bilik mandi.

Adapalena

Retinoid OTC dapat membantu menguruskan jerawat malah retinoid mengatur pergantian sel kulit untuk mengelakkan liang pori bebas dari minyak dan radang. Adapalene adalah retinoid OTC pertama, dan ia tersedia dalam kekuatan 0.1-persen dan 0.3-persen.

Semasa membeli produk penjagaan kulit untuk kulit yang berjerawat, anda dinasihatkan agar membeli barang bukan komedogenik kerana tidak akan menyumbat liang. Tambahan anda harus membersihkan dengan mencuci muka yang lembut dua kali sehari. Pembersih kasar dapat mengeluarkan minyak terlalu banyak dan boleh memberi kesan sebaliknya juga merangsang kelenjar minyak anda secara berlebihan. Susuli rawatan pembersihan dengan pelembap dan pelindung matahari tanpa komedogenik pada waktu pagi.

Semasa menggunakan rawatan jerawat seperti benzoil peroksida atau retinoid, anda hanya memerlukan sejumlah kecil, kira-kira seukuran kacang, untuk seluruh wajah anda. Oleh kerana rawatan ini sangat berkesan, anda harus mengehadkan penggunaannya sekali sehari.

Sekiranya produk bebas tidak berfungsi untuk anda, pertimbangkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi atau doktor umum anda yang dapat membantu anda meneroka pilihan rawatan lain, termasuk ubat-ubatan preskripsi.

IKLAN

Produk Terbaik Rawat Jerawat

Differin Adapalene Gel 0.1% Acne Treatment

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.

Kandungan retinoid OTC ini, yang mendorong pergantian sel kulit dan mengekang radang ke liang-liang bersih yang mendalam dan mencegah jerawat baru terbentuk. Selepas anda membersihkan, menegangkan dan melembapkan, sapukan lapisan gel yang nipis pada bahagian kulit yang terkena.

Mario Badescu Drying Mask

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.

Topeng muka ini mengandungi belerang, bahan tertua yang diketahui dapat membantu keradangan kulit. Kombinasi sulfur dan zink oksida dalam topeng ini mengeluarkan kotoran dan menghilangkan lebihan minyak, sementara calamine dan timun mengekstrak kulit yang sejuk dan memastikan anda tidak merasa jengkel selepas memakainya. Anda juga boleh menggunakannya sebagai rawatan spot pada jerawat yang degil.

Herbivore Lapis Balancing Facial Oil

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.

IKLAN

Mungkin kelihatan tidak masuk akal untuk menggunakan minyak ke wajah untuk menghilangkan jerawat, minyak ini diformulasikan khusus untuk merawat noda. Tansy biru adalah antibakteria dan anti-radang, meminimumkan kemerahan yang berkaitan dengan jerawat, sementara azulene menenangkan kulit dan minyak kacang kukui menyeimbangkan pengeluaran sebum. Minyak biru pekat sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit berminyak, kombinasi dan rawan jerawat berbanding jenis kulit kering dan normal.

Neutrogena Clear Pore Facial Cleanser / Face Mask

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.

Kebanyakan produk benzoil peroksida mengandungi 10 peratus ramuan, tetapi kekuatan yang lebih tinggi tidak pernah terbukti lebih baik untuk jerawat. Kekuatan yang lebih tinggi hanya menjengkelkan kulit lebih banyak, jadi anda harus mencari kekuatan yang lebih rendah. Mengandungi 3.5 persen benzoil peroksida dan boleh digunakan sebagai pembersih harian atau topeng mingguan untuk membunuh bakteria dan mencegah jerawat di masa depan.

La Roche-Posay Effaclar Medicated Gel Acne Face Wash

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.

Benzoil peroksida 2.5% mikron, ia berkesan tetapi lembut. Pembersih juga mengandungi gliserin, bahan penghidratan. Ini adalah pilihan pembersih yang bagus jika anda mempunyai gabungan beberapa jenis jerawat pori yang tersumbat dengan whiteheads dan blackheads dan beberapa jerawat yang meradang dengan jerawat merah jambu atau merah yang lebih besar.

Avene Tricaneal Night Smoothing Lotion

Tiga Bahan Dan Senarai Produk Terbaik Untuk Rawat Kulit Yang Berjerawat.

 

Diformulasikan dengan 0.1 peratus retinoid tanpa resipi dan air mata air panas yang menenangkan, losyen rawatan ini yang mensasarkan jerawat tanpa merengsakan. Enzim Propionyl-CoA carboxylase (PCC) menyingkirkan kotoran dan minyak untuk membantu menguraikan liang dan mencegah pecah. Selepas anda membersihkan dan menenangkan kulit pada waktu malam, maka boleh sapukan losyen ke kulit anda.