Foundation ialah asas kosmetik yang anda gunakan untuk menutup cela dan meratakan kulit anda supaya mempunyai permukaan yang seragam untuk menyapu seluruh solekan.

Adalah penting untuk menggunakan warna yang betul, kerana asas yang salah boleh kelihatan jelas dan tidak semula jadi dan ia tidak akan menghasilkan kanvas yang sesuai untuk seluruh kosmetik anda. Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih warna asas, termasuk jenis kulit , warna kulit dan kulit wajah.

ARTIKEL BERKAITAN: Kulit Licin Tanpa Cela Dengan Satu Sentuhan, ‘Cushion Foundation’ Dari Korea Dengan Formula NEO Wajib Miliki.

Asas kusyen kegilaan hijabi

Asas kusyen masih tidak begitu terkenal di luar Asia, tetapi pasti ia patut diberi perhatian lebih! Jadi hari ini, mari kita lihat lebih dekat apa sebenarnya asas kusyen, mengapa yang terbaik ini menjadi kegilaan wanita Korea.

Tiada Lagi Wajah Persis Pelakon Opera, Cara Mudah Pilih Warna Asas Kusyen. Barulah Wajah Glow!

Asas kusyen ialah produk hibrid 3 dalam 1 iaitu perlindungan matahari, asas dan produk penjagaan kulit dalam formula yang sama. Semua itu dalam pembungkusan yang padat, praktikal, mudah dibawa. Idea span, yang merupakan “kusyen” yang terkenal, datang daripada keperluan untuk menyimpan formula cair dan ringan, yang mungkin mudah dibawa. Mereka mahu mencipta sesuatu yang berbeza daripada asas krim padat konvensional, yang sudah terkenal dan digunakan, tetapi meninggalkan kemasan yang terlalu tebal dan berat untuk kesan yang diingini.

Tiada Lagi Wajah Persis Pelakon Opera, Cara Mudah Pilih Warna Asas Kusyen. Barulah Wajah Glow!

Asas kusyen adalah kesinambungan logik daripada trend krim BB dan ia pertama kali dipasarkan di Korea sebagai versi ringannya, sesuai digunakan semasa musim panas juga kerana anda boleh menggunakan semula dengan mudah untuk mengekalkan perlindungan matahari yang baik sepanjang hari. Tetapi tidak lama kemudian menjadi jelas kepada pemasar bahawa pengguna Korea lebih suka kusyen padat daripada krim BB kerana kemudahan penggunaannya dan liputannya yang ringan, semula jadi dan bercahaya.

IKLAN

Pemilihan warna yang tepat untuk wajah

Nah, perlu ada ilmu memilih warna yang sesuai agar muka tidak bersepuh persis pelakon opera cina. Bagaimanakah mencari bayangan sempurna agar tampak seperti tidak memakai solekan. Untungnya bagi wanita asia kini beberapa jenama produk solekan yang mensasarkan bahan yang halal dan mesra solat.

Tiada Lagi Wajah Persis Pelakon Opera, Cara Mudah Pilih Warna Asas Kusyen. Barulah Wajah Glow!

Bukan mudah untuk mencari warna asas kusyen, pilihannya luas dan jelas, ia boleh menakutkan pada mulanya! Proses untuk memilih asas kusyen, mungkin langkah berikut boleh membantu anda:

Pilih kemesan akhir

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk menemui kemasan berbeza yang ditolak dalam julat yang sama, jadi bergantung pada mood/keperluan semasa anda, pilih kemasan bercahaya, matte atau lebih berliputan tinggi.

Biasanya, nama produk adalah petunjuk yang baik untuk mengetahui kemasan yang anda hadapi (selalunya terdapat nama seperti ‘glow’ untuk kemasan satin, ‘matte’ untuk kemasan matte dan ‘cover’ untuk kesan liputan yang lebih tinggi. Mudah bukan!

IKLAN

Pilih naungan

Tiada Lagi Wajah Persis Pelakon Opera, Cara Mudah Pilih Warna Asas Kusyen. Barulah Wajah Glow!

Julat teduhan kusyen adalah sangat terhad, Jika anda mengharapkan rangkaian 40 warna dalam kusyen, malangnya, ia tidak wujud, mujur ada Wardah color fit Perfect Glow Cushion yang mempunyai 8 pilihan warna.

Secara umum, dalam julat teduhan kusyen, terdapat hanya 3 hingga 5 rona yang tersedia bergantung pada jenama dan semuanya sangat ringan. Asas kusyen Korea terutamanya ditujukan kepada pelanggan Korea tempatan, di mana terdapat keseragaman relatif warna kulit. Dan ia biasanya sangat pucat. Malah ada yang secara sukarela memutihkan, jadi jelas sekali, idea kulit alabaster adalah apa yang pelanggan di sana mahukan. Ini yang sesuai dengan kulit wanita asia!

ARTIKEL BERKAITAN: Cara Memilih Solekan Sempurna Tanpa Bantuan Profesional, Kenali Warna Sebenar Kulit Anda Dahulu

Pilih teknologi terkini

Tiada Lagi Wajah Persis Pelakon Opera, Cara Mudah Pilih Warna Asas Kusyen. Barulah Wajah Glow!

IKLAN

Inilah masa anda untuk bersinar dan bersinar! Penutup 2022, Wardah Beauty memperkenalkan tambahan terbarunya kepada rangkaian terlaris, ColorFit, dengan koleksi asas kusyen berliputan tinggi yang menakjubkan, Perfect Glow Cushion. Terkenal sebagai satu-satunya kusyen halal dengan pemakaian 12 jam yang mengagumkan. Sapuan lancar ke dalam kulit tanpa berminyak atau bercapuk, inovasi ini turut meletakkan keselesaan sebagai keutamaan. Dengan hanya beberapa ketukan ringan produk terus ke kulit, bersiaplah untuk terpegun dengan kilauan yang sempurna.

Ditambahkan lagi dengan Teknologi SkinMatch Wardah membolehkan kualiti penyesuaian tona yang paling tepat untuk disesuaikan dengan tona kulit semulajadi setiap pengguna tanpa kelihatan pucat dan kelabu. Formulasinya ditambah dengan pigmen penyempurna cahaya yang melembapkan kulit tanpa menimbulkan rasa tidak selesa atau berminyak.

Tiada Lagi Wajah Persis Pelakon Opera, Cara Mudah Pilih Warna Asas Kusyen. Barulah Wajah Glow!

Lihat sahaja pada kod yang tentera di setiap pembukusan, bagi hijabi yang baru sahaja bermanja-manja dengan alat solekan, perhatikan kod yang tentera seperti 11C ( C mewakili Cool), 22N (N mewakili natural) dan 23W (W mewakili warm). Petua hebatnya, anda perlu mencuba aplikasi di kulit wajah sendiri kerana membeli asas dalam talian tidak pernah mudah untuk pemula dan ia adalah sama untuk kusyen!

Cara membuat kusyen anda tahan lebih lama

Jika anda rasa span kusyen tidak basah seperti semasa mula-mula mendapatkannya, terbalikkannya untuk menggunakan asas yang tertinggal di bahagian bawah kompak anda! Hanya keluarkan span dari kompak dengan perlahan-lahan dengan pinset yang telah dibersihkan dan balikkan span sebelum meletakkannya semula dalam kompak! Anda membersihkan sedikit bahagian tepi sebelum menutup sarung. Nah, anda mempunyai beberapa minggu lagi penggunaan kusyen!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/_rGxtfENf2g