Double Chin atau penampilan dagu berganda sering menyebabkan rasa tidak selamat. Double chin adalah keadaan biasa yang berlaku apabila lapisan lemak submental terkumpul di bawah dagu. 

Punca double chin paling kerap dikaitkan dengan kenaikan berat badan yang drastik dan juga dengan keadaan berat badan berlebihan atau obesiti.

Artikel Berkaitan : Jerawat Di Kepala, Cara Berkesan Mengatasinya!

Selain itu, ternyata punca double chin juga boleh disebabkan oleh masalah usia seseorang. Kulit longgar boleh menyebabkan dagu berganda, yang membuatkan seseorang berasa tidak selamat.Bagaimana untuk mengatasi ini?

Mendongak Ke Atas

Teknik Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’, Jom Cuba!

IKLAN

Pergerakan pertama adalah untuk mencondongkan kepala anda ke belakang dan kemudian memuncungkan bibir anda untuk meregangkan lagi otot dagu.

Pegang kedudukan selama 10 saat dan kemudian bawa kepala anda kembali ke kedudukan normalnya. Ulangi pergerakan ini sehingga 10-15 kali.

Menjelirkan lidah

IKLAN

Teknik Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’, Jom Cuba!

Agak ganjil, tetapi lidah yang terkeluar itu juga berkesan untuk mengurangkan penampilan dagu berganda. Anda boleh menjelirkan lidah anda sejauh mungkin dan kemudian menariknya ke arah hidung anda. Ulangi pergerakan 10-15 kali sehari untuk hasil yang maksimum.

Regangan Leher

IKLAN

Teknik Senaman Muka Untuk Hilangkan ‘Double Chin’, Jom Cuba!

Anda boleh meregangkan leher anda. Regangan leher bukan sahaja boleh membantu mengurangkan penampilan dagu berganda, tetapi ia juga boleh membantu melegakan leher yang pada mulanya ketat.

Caranya ialah dengan memiringkan kepala anda ke belakang dan menolak lidah anda ke arah bumbung mulut anda. Kekalkan pergerakan ini selama 5 hingga 10 minit setiap hari untuk membebaskan dagu anda daripada dagu berganda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI