Tidak cukup masalah jerawat di muka dan belakang, jerawat sering berlaku di kepala juga. Bila saya sikat rambut saya tiba-tiba sakit, bila saya pegang jadi jerawat. Macam mana masalah jerawat ni tak hilang?

Nah, salah satu punca jerawat di kepala adalah berkaitan dengan kebersihan rambut dan kulit kepala. Penyebab utama jerawat kepala biasanya tidak mencuci rambut anda selepas bersenam, yang membawa kepada peluh pada badan dan kepala anda.Selain masalah kebersihan, terdapat juga pelbagai masalah hormon yang boleh menyebabkan jerawat di kepala.

Artikel Berkaitan : Ada 6 Cara Mudah Untuk Hilangkan Jerawat Badan Yang DEGIL!

Tetapi adakah cara khusus untuk mengurangkan pertumbuhan jerawat di kepala anda? Wah, sudah tentu saya lakukan, Bela! Inilah cara anda boleh melawan jerawat di kepala anda dengan mudah!

Rutin Pembersihan Rambut

Jerawat Di Kepala, Cara Berkesan Mengatasinya!

IKLAN

Memandangkan kita tinggal di Indonesia di mana udaranya lembap, adalah sangat penting untuk mencuci rambut anda dengan kerap.Bagi anda yang mencuci rambut seminggu sekali dan melihat jerawat di kepala, sudah tiba masanya untuk mengubah tabiat itu. Cuba basuh rambut anda setiap hari mengikut jenis rambut anda untuk mengelakkan jerawat tumbuh di kepala anda.

Jangan Picit Jerawat

Jerawat Di Kepala, Cara Berkesan Mengatasinya!

Siapakah yang akan bersetuju bahawa mengetahui anda mempunyai jerawat sering berasa sangat baik? Ternyata jerawat yang timbul di kepala menyebabkan jerawat semakin meradang dan menyebabkan jangkitan. Jadi tabiat ini mesti dihentikan, Bela!

IKLAN

Kurangkan penggunaan produk penggayaan rambut secara berlebihan

Jerawat Di Kepala, Cara Berkesan Mengatasinya!

Adakah anda suka menggunakan produk penggayaan seperti penyembur rambut dengan kerap? Ternyata ini boleh menjadi punca munculnya jerawat di kepala. Penyembur rambut mengandungi bahan-bahan yang boleh menyumbat liang-liang, jadi bintik hitam tidak akan teragak-agak jika anda menggunakan produk terlalu kerap. Selain itu, disarankan menggunakan minyak rambut hanya sekali seminggu kerana minyak rambut juga boleh menyumbat pori-pori kulit kepala.

Perhatikan pengambilan makanan anda

Jerawat boleh menjadi petanda bahawa kulit tidak dapat menangani bakteria yang menyerang badan. Oleh itu, pengambilan makanan harian juga perlu diambil kira. Cuba minum air mineral yang mencukupi setiap hari untuk memastikan penghidratan kulit secara keseluruhan dan mengurangkan jerawat.

IKLAN

Sapuan ubat khas terhadap jerawat pada kulit kepala

Jerawat Di Kepala, Cara Berkesan Mengatasinya!

Penggunaan ubat jerawat khusus juga boleh digunakan pada kepala, tetapi berhati-hati dengan ubat yang direka khusus untuk kulit kepala. Biasanya, ubat jerawat ini mengeringkan jerawat sehingga ia berhenti tumbuh atau dijangkiti. Sebelum anda membeli sebarang produk salep jerawat kulit kepala, buat kajian anda dahulu, okay?

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI