Penghijrahan pelakon tanah air, Datin Lisa Surihani, telah menjadi satu inspirasi buat ramai apabila dia sudah mengambil keputusan untuk menutup aurat sepenuhnya. Kisah penghijrahannya juga masih di kongsikan bersama orang ramai sehingga ke hari ini.

Masa yang di ambil oleh seseorang itu juga merupakan satu perjalanan bagi proses penghijrahan bagi seseorang individu. Apa yang terjadi masa lalu juga tidak dapat di kawal.

Tidak mampu mengawal tayangan filem-filem lama lakonannya

Tayangan Filem Lama Di Luar Kawalan, Datin Lisa Surihani Doa Agar Semuanya Dipermudahkan
Sumber gambar dari Datin Lisa Surihani

Sering mendapat pujian dan menjadi idola buat kebanyakan orang yang ingin berhijrah ke arah pegangan Islam yang sebenarnya, keputusan Datin Lisa Surihani menjadi perhatian orang ramai sejak dia mula berhijab dan menutup aurat sepenuhnya.

Pelakon yang berumur 36 tahun itu tidak menafikan bahawa dia tidak mampu untuk menapis atau mengawal tayangan filem-filem yang pernah di bintanginya terdahulu. Ramai juga mengenalinya sebelum dia mula menutup aurat sepenuhnya.

Menurut temubual bersama mStar, Lisa akur dengan situasi itu dan hanya mampu menitipkan doa agar penghijrahannya penuh dengan istiqamah dan di beri keberkatan oleh Allah SWT. Dia juga mengharapkan mampu menjadi seorang ummah yang lebih baik dan dapat dipermudahkan segala urusan dalam perjalanan hidup.

Artikel berkaitan: ‘Macam Mulan!’- Sopan & Menawan, Penampilan Anggun Datin Lisa Surihani Dipuji Ramai

“Saya hanya mampu berdoa sebab sesetengah benda bukan dalam kawalan saya. Ada benda yang saya sendiri tak boleh buat apa-apa,

IKLAN

“Saya sendiri belum arif tentang itu dan belum lagi bertanya ustaz atau pakar agama tentang perkara itu,

“Saya berdoa agar jalan saya dipermudahkan dan berharap perkara itu (filem) akan hilang sendiri nanti,” ujarnya.

Karier berlakon tidak terhenti begitu sahaja

Lisa juga menafikan anggapan beberapa pihak yang memaklumkan bahawa dia mengambil keputusan berhenti untuk berlakon selepas berhijrah. Malah, dia juga memaklumkan sedang menjalani proses penggambaran lakonan dan turut di lamar beberapa tawaran lain yang masih di pertimbangkan.

IKLAN

“Nak kata saya sudah berhenti berlakon tidak juga sebab saya sedang menjayakan sebuah penggambaran melakonkan watak cameo (pelakon undangan),

“Ada juga beberapa tawaran masih dalam pertimbangan. InsyaAllah jika ada watak yang bersesuaian saya terima,” katanya lagi.

Luahan syukur dari Lisa kerana di kurniakan seorang suami seperti Datuk Yusry Abdul Halim yang tidak menghalang serta meletakkan syarat untuknya berlakon. Pengarah yang cukup terkenal itu jua meletakkan sepenuh kepercayaan kepada Lisa untuk meneruskan karier sebagai pengkarya seni.

Tayangan Filem Lama Di Luar Kawalan, Datin Lisa Surihani Doa Agar Semuanya Dipermudahkan
Sumber dari Datin Lisa Surihani

“Alhamdulillah, suami hormat dan percaya saya boleh buat keputusan bersama dengan pihak pengurusan,

IKLAN

“Tapi apa-apa pun saya akan berbincang juga dengan dia sebagai suami dan isteri.” jawabnya soal karier lakonan.

Datin Lisa Surihani di temui di majlis sidang media program baru Next To Neelofa musim kedua di Astro, Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada Selasa lepas. Dia juga telah mula berhijab sejak Jun 2019 masih giat aktif dalam industri seni.

Sumber info dan gambar: mStar dan Datin Lisa Surihani

Artikel berkaitan: Tak Perlu Tudung Berbelit, Gaya Simple Lisa Surihani Ini Buatkan Ramai Tertawan Padanya

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.