Terdapat banyak maklumat penurunan berat badan di laman sesawang tapi anda masih keliru yang mana satu berkesan untuk mendapatkan berat badan yang ideal.

Sebahagian besar dari apa yang disyorkan adalah dipersoalkan pada tahap terbaik, dan tidak berdasarkan pada sains sebenar. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaedah semula jadi yang telah terbukti berkesan.

Berikut adalah cara mudah menurunkan berat badan secara semula jadi.

1. Tambahkan protein ke dalam makanan

Tak Perlu Berlapar Dan Bersenam, Hanya Dengan Cara Semulajadi Ini Dah Boleh Kurus

Diet? protein adalah raja nutrien. Tubuh anda membakar kalori ketika mencerna dan memetabolisme protein yang anda makan, jadi diet protein tinggi dapat meningkatkan metabolisme hingga 80-100 kalori sehari. Diet protein tinggi juga dapat membuat anda merasa lebih kenyang dan mengurangkan selera makan.

2. Makan makanan lengkap

Untuk menjadi lebih sihat adalah dengan mendasarkan diet pada makanan satu-satunya. Dengan melakukan ini, anda menghilangkan sebahagian besar gula tambahan, lemak tambahan dan makanan olahan. Sebilangan besar makanan secara semula jadi sangat mengenyangkan, menjadikannya lebih mudah disimpan dalam had kalori yang sihat. Selain itu, makan makanan keseluruhan juga memberi tubuh anda banyak nutrien penting yang diperlukan agar berfungsi dengan baik.

3. Elakkan makanan yang diproses

Tak Perlu Berlapar Dan Bersenam, Hanya Dengan Cara Semulajadi Ini Dah Boleh Kurus

Makanan yang diproses biasanya tinggi gula tambahan, lemak dan kalori tambahan. Lebih-lebih lagi, makanan yang diproses membuat anda makan sebanyak mungkin. Ia lebih cenderung menyebabkan ketagihan makan makanan yang tidak diproses.

4. Stok makanan ringan yang sihat

Tak Perlu Berlapar Dan Bersenam, Hanya Dengan Cara Semulajadi Ini Dah Boleh Kurus

IKLAN

Kajian menunjukkan bahawa makanan yang anda simpan di rumah sangat mempengaruhi berat badan dan tingkah laku makan. Dengan menyediakan makanan sihat, kemungkinan anda atau ahli keluarga lain mengurangkan makan makanan yang tidak sihat. Terdapat juga banyak makanan ringan sihat dan semula jadi yang mudah disiapkan dan dibawa bersama anda dalam perjalanan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Diet Tapi Craving Nak Makan Snek, Ini Yang Sihat Untuk Tingkatkan Imuniti Ketika Pandemik

5. Hadkan pengambilan gula tambahan

Tak Perlu Berlapar Dan Bersenam, Hanya Dengan Cara Semulajadi Ini Dah Boleh Kurus

Memakan banyak gula tambahan dikaitkan dengan beberapa penyakit terkemuka di dunia, termasuk penyakit jantung, diabetes dan barah. Rata-rata, kebanyakkan individu makan kira-kira 15 sudu teh gula tambahan setiap hari. Jumlah ini biasanya tersembunyi dalam pelbagai makanan yang diproses, jadi anda mungkin akan memakan banyak gula tanpa menyedarinya.

Oleh kerana gula terdapat banyak nama dalam senarai ramuan, sangat sukar untuk mengetahui berapa banyak gula yang sebenarnya terkandung di dalam produk. Meminimumkan pengambilan gula tambahan adalah cara terbaik untuk memperbaiki diet anda.

IKLAN

6. Minum Air

Tak Perlu Berlapar Dan Bersenam, Hanya Dengan Cara Semulajadi Ini Dah Boleh Kurus

Sebenarnya ada kebenaran untuk mendakwa bahawa minum air boleh membantu mengurangkan berat badan. Minum 0.5 liter (17 oz) air boleh meningkatkan kalori yang anda bakar sebanyak 24-30% selama satu jam selepas. Minum air sebelum makan juga boleh menyebabkan pengambilan kalori berkurang, terutama bagi individu pertengahan usia dan berusia. Air sangat baik untuk menurunkan berat badan apabila menggantikan minuman lain yang tinggi kalori dan gula.

7. Minum kopi tanpa gula

Tak Perlu Berlapar Dan Bersenam, Hanya Dengan Cara Semulajadi Ini Dah Boleh Kurus

Kopi adalah minuman sihat yang sarat dengan antioksidan dan sebatian bermanfaat lain. Minum kopi boleh menyokong penurunan berat badan dengan meningkatkan tahap tenaga dan jumlah kalori yang anda bakar. Kopi berkafein dapat meningkatkan metabolisme anda sebanyak 3–11% dan mengurangkan risiko anda menghidap diabetes. Tambahan pula, kopi hitam sangat mesra penurunan berat badan, kerana boleh membuat anda merasa kenyang tetapi hampir tidak mengandungi kalori.

8. Hadkan pengambilan karbohidrat halus

Karbohidrat halus adalah karbohidrat yang telah menghilangkan sebahagian besar nutrien dan seratnya yang bermanfaat. Proses penapisan tidak meninggalkan apa-apa selain karbohidrat yang mudah dicerna, yang dapat meningkatkan risiko makan berlebihan dan. Sumber makanan utama karbohidrat halus adalah tepung putih, roti putih, beras putih, soda, pastri, makanan ringan, gula-gula, pasta, bijirin sarapan pagi, dan gula tambahan.

IKLAN

9. Puasa beselang

Puasa berselang adalah pola makan yang berpusing antara tempoh berpuasa dan makan. Terdapat beberapa cara untuk melakukan puasa berselang, termasuk diet 5: 2, kaedah 16: 8 dan kaedah makan-berhenti-makan. Secara amnya, kaedah ini menjadikan anda makan lebih sedikit kalori secara keseluruhan, tanpa perlu menyekat kalori secara sedar semasa tempoh makan. Ini semestinya menyebabkan penurunan berat badan, serta banyak manfaat kesihatan lain.

10. Minum teh hijau tanpa gula

Tak Perlu Berlapar Dan Bersenam, Hanya Dengan Cara Semulajadi Ini Dah Boleh Kurus

Teh hijau adalah minuman semula jadi yang sarat dengan antioksidan. Minum teh hijau dikaitkan dengan banyak faedah, seperti peningkatan pembakaran lemak dan penurunan berat badan. Teh hijau dapat meningkatkan pengeluaran tenaga sebanyak 4% dan meningkatkan pembakaran lemak selektif hingga 17%, terutama lemak perut berbahaya. Teh hijau Matcha adalah pelbagai teh hijau serbuk yang mungkin mempunyai manfaat kesihatan yang lebih hebat daripada teh hijau biasa.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Lenyapkan Perut Buncit, Buang Toksin, Lemak & Lendir Di Dinding Usus. Hanya Guna Teh Hijau!

11. Makan Lebih Banyak Buah dan Sayuran

Tak Perlu Berlapar Dan Bersenam, Hanya Dengan Cara Semulajadi Ini Dah Boleh Kurus

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan yang sangat sihat dan mengurangkan berat badan. Selain tinggi air, nutrien dan serat, ia biasanya mempunyai ketumpatan tenaga yang sangat rendah. Ini memungkinkan untuk makan porsi besar tanpa memakan terlalu banyak kalori. Banyak kajian menunjukkan bahawa individu yang makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran cenderung mempunyai berat badan lebih rendah.