Sama ada hujan lebat, esak tangisan selepas lamaran pasangan anda, menyelam dalam lautan atau apa-apa lagi yang melibatkan air, anda ingin tahu solekan anda akan kekal setia di wajah. Jika anda pergi ke lorong solekan, mungkin pernah melihat beberapa istilah berbeza untuk solekan kalis lentur, seperti ‘waterproof’, ‘water-resistant’, ‘sweat proof’ dan banyak lagi.

Untuk mengetahui yang benar-benar akan melindungi anda daripada unsur-unsur melunturkan solekan, ini penjelasan tentang maksudnya dan bagaimana ia berbeza antara satu sama lain.

Perbezaan antara solekan ‘waterproof’ dan ‘water-resistant’

Tidak seperti solekan kalis air (waterproof), yang bertujuan untuk menahan air dan tidak rosak atau luntur, solekan kalis air boleh menahan penembusan air sehingga satu titik, tetapi akhirnya akan rosak. Apabila memakai solekan kalis air, anda boleh ditampar di muka oleh ombak laut tanpa bimbang tentang solekan anda. Jika anda duduk di tepi kolam dan mungkin mengalami percikan atau dua kali, tetapi jangan bercadang untuk berenang, solekan kalis air sepatutnya berfungsi dengan baik.

Perbezaan Antara Solekan ‘Waterproof’, ‘Water-Resistant’, Kalis Peluh dan Masa Menggunakannya

IKLAN

Walaupun ‘waterproof’ dan ‘water-resistant’ adalah istilah yang digunakan secara bergantian dengan alat solek, istilah kalis air mula digunakan dengan lebih kerap kira-kira 10 tahun lalu, kalis air dan kalis peluh tidak lagi boleh digunakan untuk pelindung matahari. Mereka menganggap istilah itu menyiratkan mutlak, bahawa produk tidak boleh hilang dan mungkin menyebabkan pengguna kurang berkemungkinan untuk memohon semula sekerap yang sepatutnya, jadi ia diistilahkan dengan kalis air.

Apabila ia datang kepada sains sebenar solekan ‘waterproof’ vs ‘water-resistant’, terdapat dua pendekatan utama. Pertama, penggunaan polimer untuk mencipta filem yang sangat kalis air dan jenis polimer boleh berbeza-beza bergantung pada aplikasi, kerana kita mungkin lebih memaafkan polimer dengan filem yang kurang fleksibel dalam maskara berbanding sesuatu yang mungkin kita gunakan dalam foundation.

Perbezaan Antara Solekan ‘Waterproof’, ‘Water-Resistant’, Kalis Peluh dan Masa Menggunakannya

IKLAN

Pendekatan lain ialah penggunaan pigmen yang dirawat permukaan khusus. Zarah pigmen disalut dengan bahan-bahan yang menjadikannya hidrofobik (menolak air) dan juga membantu ia melekat lebih baik pada kulit, menjadikannya lebih tahan terhadap geseran mekanikal supaya ia tidak mudah melekat pada pakaian.

Jadi apa sebenarnya solek kalis peluh?

Kalis peluh dan kalis air boleh didekati dengan teknik formulasi yang sama kerana peluh adalah kira-kira 99 peratus air. Kaedah ujian boleh berbeza-beza, seperti merendam kulit dalam pusaran air untuk kalis air atau menggunakan sauna untuk tuntutan kalis peluh.Perbezaan Antara Solekan ‘Waterproof’, ‘Water-Resistant’, Kalis Peluh dan Masa Menggunakannya

Kerintangan sebum adalah satu lagi aspek perumusan, terutamanya untuk foundation atau solekan muka yang lain, kerana ‘penembusan’ minyak boleh berlaku pada siang hari dan sebenarnya boleh menyebabkan pigmen dan serbuk menjadi gelap menyebabkan warna berubah.

IKLAN

Di sini kita perlu menggunakan bahan-bahan yang bukan sahaja hidrofobik, tetapi oleophobic (tahan minyak). Jadi apabila anda melihat produk kalis peluh, anda boleh menganggap bahawa ia juga kalis air.

Petua terbaik untuk menanggalkan solekan ‘waterproof’ dan ‘water-resistant’

Perbezaan Antara Solekan ‘Waterproof’, ‘Water-Resistant’, Kalis Peluh dan Masa Menggunakannya

Walaupun solekan ‘waterproof’ dan ‘water-resistant’ terkenal sukar untuk ditanggalkan, kuncinya adalah untuk melabur dalam pembersih dan penanggal solekan yang dirumus khusus untuk membantu melonggarkan dan mencairkan solekan yang telah lama dipakai dengan cepat. Penanggal solekan yang berasaskan minyak adalah pertaruhan terbaik anda untuk memecahkan formula kalis air. “Formulasi dwi-fasa dan balm berasaskan emolien amat berguna di kawasan mata yang halus, di mana anda ingin mengelak daripada menggosok atau menarik kulit.

https://youtu.be/3kO7TQcN4a4

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI