Hari raya hanya tinggal beberapa hari sahaja, bermakna selepas sebulan penuh berpuasa, kita sudah bersedia untuk menyambut kemenangan. Jika kita menahan lapar dan dahaga selepas sebulan berpuasa, kita mahu makan banyak. Banyak menu yang lazat biasanya dihidangkan terutama pada sambutan hari raya.

Walaupun makanan itu lazat, berhati-hati dengan risiko kenaikan berat badan. Makanan yang disumbat dengan santan dan minyak sering dihidangkan pada hari cuti dan membuatkan kita gila.Untuk mengawal berat badan anda.Mari belajar tentang lima budaya berbeza yang mempunyai makanan yang boleh membantu kita kekal cergas dan kuat.

Artikel Berkaitan : Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

  1. Belanda – Berbasikal

Belanda sangat terkenal dengan budaya berbasikalnya. Malah, bilangan basikal di Belanda lebih besar daripada jumlah penduduk Belanda. Seperti yang kita sedia maklum, berbasikal sangat bagus untuk anda yang ingin menurunkan berat badan. Oleh itu, berbasikal kelajuan sederhana boleh membakar 550 kalori sejam.

  1. Jepun – Minum Teh Hijau

Jepun mempunyai bilangan penduduk obes yang paling rendah. Segala-galanya tidak boleh dipisahkan daripada tabiat gaya hidup sihat anda, yang boleh kita jadikan sebagai model. Salah satu gaya hidup mereka yang boleh kita contohi ialah makan porsi yang cukup dan rajin minum teh hijau. Teh hijau sangat bagus untuk meningkatkan metabolisme badan.Jadi jangan terkejut jika badan wanita Jepun masih proporsional.

IKLAN

3.Poland – Lebih Banyak Makan Makanan Di Rumah.

Orang di Poland biasanya hanya menggunakan sedikit wang mereka untuk makan di restoran, yang bagus untuk sesiapa sahaja yang cuba menonton apa yang mereka makan. Makan di rumah lebih kerap membolehkan anda memilih makanan yang lebih sihat dan menjimatkan wang juga.

4.Swiss – Mencuba Sarapan Dengan Muesli

IKLAN

Pernahkah anda mencuba sarapan Swiss? Mereka makan sesuatu yang dipanggil muesli, iaitu seperti bijirin yang dibuat dengan gandum, buah dan kacang. Muesli sangat baik untuk anda kerana ia mempunyai banyak serat, yang membantu anda berasa kenyang untuk masa yang lama.

5.Mexico – Makan Lebih Banyak Makanan Pada Waktu Siang Berbanding Waktu Malam.

IKLAN

Di Mexico, lebih baik makan lebih banyak makanan pada waktu siang dan kurang pada waktu malam. Mereka biasanya makan antara 2 dan 4 petang.

Artikel Berkaitan : ‘Diet Pelangi’ Bantu Kurangkan Berat Badan Dan Meningkatkan Kesihatan. Pastikan Ada 5 Warna Ini!

Makan banyak makanan dengan banyak kalori pada waktu malam boleh membuat anda bertambah gemuk semasa anda tidur. Tetapi jika anda makan lebih pada waktu siang atau pagi, makanan itu akan memberi anda tenaga untuk melakukan sesuatu. Jadi, lebih baik makan lebih awal pada waktu siang berbanding malam.

Inilah cara pemakanan yang boleh membantu anda menurunkan berat badan selepas hari raya. Adakah ia sukar dilakukan?

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI