Tekanan adalah keadaan yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Secara amnya, tekanan ini berpunca daripada masalah dalam kehidupan seharian. Namun, jika tidak dirawat dengan baik, masalah baru akan timbul yang dikhuatiri memberi implikasi kesihatan mental yang ketara.

Atas sebab ini, adalah dipercayai bahawa aktiviti yang menyeronokkan semasa masa lapang adalah baik untuk meningkatkan mood dan kesihatan mental. Daripada Healthline, berikut ialah cara mudah anda boleh mengurangkan tekanan.

Artikel Berkaitan : Pernah Alami Stress, Ini ‘Confession’ Siti Nurhaliza Bagaimana Dia Tanganinya

  1. Libatkan diri dalam pelbagai aktiviti fizikal

Cara Mudah Mengatasi ‘Stress’, Anda Boleh Cuba Di Rumah!

Apabila anda mengalami tekanan, cuba lakukan banyak aktiviti yang menuntut secara fizikal, seperti cth sukan.

Satu kajian menunjukkan bahawa sehingga 185 pelajar kolej yang melakukan senaman aerobik dua kali seminggu mengalami pengurangan ketara dalam tahap tekanan mereka.

Kajian lain mendapati aktiviti fizikal boleh mengurangkan tahap tekanan seseorang dan meningkatkan mood. Aktiviti fizikal juga boleh mengurangkan tanda-tanda masalah kesihatan mental seperti kebimbangan dan kemurungan.

IKLAN
  1. Makan makanan yang sihat

Cara Mudah Mengatasi ‘Stress’, Anda Boleh Cuba Di Rumah!

Pemakanan yang sihat bukan sahaja baik untuk kesihatan fizikal dan kulit, tetapi juga untuk kesihatan mental. Menurut kajian, orang yang makan makanan segera dan makanan tinggi gula boleh mengalami tekanan.

Selain itu, apabila pengambilan makanan kurang dibekalkan, risiko seseorang mengalami tekanan adalah agak tinggi, kerana pemakanan memainkan peranan dalam badan dalam mengawal mood dan tekanan. 

Untuk memastikan mood anda stabil, anda boleh mula makan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran, buah-buahan, ikan, kacang dan biji.

IKLAN
  1. Ambil makanan tambahan

Cara Mudah Mengatasi ‘Stress’, Anda Boleh Cuba Di Rumah!

Selain makan makanan yang sihat, pengambilan suplemen dipercayai mempengaruhi cara tubuh bertindak balas terhadap tekanan dan mengawal mood.

Mengambil makanan tambahan yang mengandungi magnesium dipercayai dapat melegakan tekanan kronik. Mereka juga menggabungkan magnesium dengan vitamin B6.

IKLAN
  1. Melaksanakan penjagaan diri

Meluangkan masa untuk aktiviti yang menyeronokkan juga dipercayai dapat mengurangkan tekanan.

Anda boleh mencuba beberapa aktiviti relaksasi, seperti berjalan kaki, membaca buku, bersenam, regangan sebelum tidur, pergi ke salon untuk mengurut badan dan melakukan yoga.

Artikel Berkaitan : Stress Fikirkan ‘Masalah Kulit’ Makin Teruk? Serum Ini ‘Mampu’ Atasinya! 

Ini menjadikan badan dan minda lebih santai.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI