Terdapat banyak variasi diet air di luar sana, tetapi yang manakah sebenarnya akan membantu anda menurunkan berat badan?

Selain itu, bagaimana anda melakukan diet air dengan selamat? HIJABISTA telah mengumpulkan panduan untuk membantu anda merancang diet air yang selamat dan realistik untuk gaya hidup anda.

Teruskan membaca untuk mengetahui dengan tepat berapa banyak air yang perlu diminum dan cara anda boleh menggunakan diet ini untuk mencapai matlamat penurunan berat badan.

ARTIKEL BERKAITAN: Berhenti Makan Hidangan Yang Sama! Pengamal Diet Sihat, Anda Mungkin Menjejaskan Kesihatan

1. Ambil 2 gelas air sebelum setiap hidangan

Diet rendah karbohidrat

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Terdapat banyak variasi pada diet ini, bermula daripada berpuasa habis-habisan hingga hanya memastikan air harian anda sejuk. Walau bagaimanapun, penyelidik mendapati bahawa orang yang minum air sebelum makan kehilangan kira-kira 5 paun lebih banyak daripada mereka yang melangkau air.

 • Diet air adalah yang terbaik untuk masa yang singkat. Ia paling selamat apabila digabungkan dengan diet biasa dan boleh berbahaya apabila digabungkan dengan puasa.
 • Diet air mungkin tidak selamat untuk semua orang. Apabila melakukan puasa air, anda berisiko mengalami simptom gula darah rendah seperti pening dan keletihan, apatah lagi sembelit, dehidrasi dan sikap tidak bertoleransi terhadap suhu sejuk. Jika anda tahu anda bergelut dengan gula darah rendah, diet air mungkin bukan untuk anda.
 • Diet ini cenderung kepada diet “yo-yo”, yang bermaksud bahawa sebaik sahaja anda menurunkan berat badan, sebaik sahaja anda mengurangkannya, berat badan akan kembali.

Tetapkan matlamat yang realistik

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Apabila anda ingin menurunkan berat badan, perlu tahu di mana anda berada dan di mana anda ingin berada. Luangkan masa untuk membuat beberapa ukuran (seperti menimbang sendiri) dan semak piawaian untuk berat badan yang sihat seperti BMI dan kemudian tetapkan matlamat anda.

 • Timbang sendiri. Sebaik sahaja anda melihat berat semasa, anda akan dapat menetapkan matlamat penurunan berat badan yang tepat.
 • Semak BMI (indeks jisim badan). BMI boleh memberitahu anda betapa sihatnya nisbah berat badan kepada ketinggian anda.

Seseorang yang berukuran 5’9” dan berat 150 paun akan melakukan matematik ini: [150 ÷ (65×65)] x 703 = 24.96. BMI 24.96 ini berada dalam julat berat normal.

Dapatkan pemeriksaan

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

IKLAN

Anda boleh menyemak BMI anda di rumah, tetapi jangan mulakan program penurunan berat badan baharu tanpa berunding dengan doctor. Dia akan dapat menilai BMI anda dengan lebih tepat dan membuat cadangan kecergasan dan diet.

Beritahu doktor anda tentang pelan diet air anda supaya dia boleh mencadangkan cadangan pemakanan yang selamat. Setiap orang mempunyai keperluan fizikal yang berbeza dan berjumpa doktor akan menghalang anda daripada mencederakan diri sendiri secara tidak perlu.

2. Menurunkan Berat Badan

Minum separuh berat badan anda.

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Jumlah air yang anda ambil secara keseluruhan setiap hari terpulang kepada anda, tetapi pakar mengesyorkan minum separuh berat badan anda dalam auns (iaitu, jika anda mempunyai berat 150 paun, minum 75 auns air sehari).

 • Jika anda terlupa untuk minum air sebelum makan, kejadian yang tidak dapat dielakkan kerana anda mencuba sesuatu yang baru. Jangan berputus asa ! Cuba lagi pada hidangan seterusnya. Anda akan memahaminya.
 • Anda sepatutnya membuang air kecil setiap beberapa jam dalam keadaan biasa. Jika anda pergi sepanjang hari tanpa perlu menggunakan tandas, anda mungkin kurang minum.

Kerap minum air

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Minum kedua-dua perkara pertama apabila anda bangun dan 30 minit sebelum anda makan. Rasa kenyang yang anda dapat apabila mengisi perut anda dengan air menghalang anda daripada makan berlebihan.

 • Minum selepas makan. Bertentangan dengan khabar angin bahawa minum sambil makan tidak baik, minum selepas makan sebenarnya membantu penghadaman dan mengelakkan sembelit.
 • Terdapat beberapa data menarik yang menunjukkan bahawa isyarat dahaga dan lapar boleh bercampur aduk. Kadangkala apa yang orang anggap sebagai lapar hanyalah dahaga, yang boleh menyebabkan orang ramai makan berlebihan sedangkan apa yang mereka perlukan adalah cecair.
 • Minum selepas bersenam. Anda perlu menggantikan cecair, walaupun anda tidak terasa dahaga. Atlet harus minum kira-kira 1.5-2.5 cawan air melebihi jumlah yang disyorkan (separuh berat badan anda dalam auns).

ARTIKEL BERKAITAN: Rancang Diet Gastrik Anda Di Bulan Ramadan, Ini Makanan Yang Perlu Dimakan Dan Dielakkan

IKLAN

Tentukan jenis air

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Air paip mendapat kesan buruk kerana mengandungi bahan kimia di dalamnya, tetapi EPA menyelia secara langsung pengeluarannya. Air botol mesti mengikut beberapa peraturan, tetapi EPA tidak dapat menjamin keselamatannya seperti yang boleh dilakukan dengan air paip. Jika rumah anda mempunyai sistem penapisan, gunakannya, tetapi jangan tekankan tentang mempunyai akses kepada air yang ditapis.

 • Air paip adalah sama selamat untuk diminum, ia percuma dan tidak membahayakan alam sekitar untuk diminum.
 • Sistem penapisan air di rumah boleh menapis beberapa perkara dalam air paip, seperti klorin, tetapi tiada satu pun daripada ia boleh membuang semua bahan cemar air. Selain itu, anda perlu mengekalkan sistem ini jika tidak ia akan menumbuhkan bahan cemar, mengalahkan tujuannya.

Dapatkan botol air

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Untuk menyimpan air di hujung jari anda sepanjang hari, melabur dalam botol air bebas BPA yang baik, sama ada plastik, logam atau kaca.

 • Anda tidak perlu membeli botol air, tetapi anda perlu mengikuti berapa banyak auns air yang diminum setiap hari. Mungkin tentukan secawan di tempat kerja dan secawan di rumah dan gunakannya sebagai ganti botol air.
 • Semasa makan di luar, manfaatkan pesanan minuman sebelum makan dan minta air. Pastikan anda meneguk gelas anda dua kali sebelum makanan dibawa keluar.

Tambah sedikit senaman ringan

Fokus anda pada diet air adalah minum air untuk menurunkan berat badan, tetapi senaman membantu membakar kalori. Jika anda sudah mempunyai rutin senaman, jangan ubahnya untuk diet air. Jika anda tidak, mulakan dengan berjalan beberapa kali seminggu sebelum memulakan senaman yang lebih berat.

Hanya bersenam jika anda juga sedang makan. Bersenam sambil melakukan puasa air akan mengurangkan metabolisme anda lebih banyak lagi, menjadikan anda terdedah kepada kesan gula darah rendah, yang boleh berbahaya.

IKLAN

Menepati Matlamat Anda

1. Tetapkan matlamat kecergasan

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Penetapan matlamat membuatkan anda sentiasa bermotivasi dan membantu memutuskan perkara yang berkesan dan tidak berkesan. Sebagai contoh, buat senarai perkara yang anda ingin capai secara fizikal. Jika anda ingin menurunkan 10 paun dalam sebulan, tulis ini di tempat yang anda boleh lihat setiap hari.

 • Anggarkan berapa banyak berat badan anda akan kehilangan pada diet air untuk menetapkan matlamat yang jelas. Sebagai contoh, dalam kajian yang kami nyatakan di atas, penyelidik mendapati bahawa subjek kehilangan 15.5 paun selama 12 minggu apabila minum 2 gelas air sebelum setiap hidangan.

2. Dapatkan kalendar dinding.

Gantungkannya di tempat yang anda boleh lihat, seperti dapur. Tandakan tarikh mula dan tamat untuk diet anda.

 • Walaupun anda mempunyai matlamat kecergasan dipetakan di tempat lain, seperti pada sehelai kertas atau pada telefon anda, mempunyai kalendar dinding yang disiarkan memastikan matlamat anda kelihatan. Ini penting apabila anda berdiri di dapur dan mendapatkan snek yang tidak sihat.
 • Jika anda mendapati diet air terlalu melampau, anda sentiasa boleh kembali kepada hanya bertindak balas kepada isyarat dahaga semula jadi badan anda untuk memutuskan masa untuk minum.

3. Tambahkan apl kecergasan

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Anda melihat telefon pintar anda setiap hari, mengapa tidak mengubahnya menjadi motivator penurunan berat badan? Apl membantu menjejak air, makanan dan kalori anda yang terbakar setiap hari. Kajian menunjukkan bahawa mendokumentasikan makanan dan senaman membantu orang ramai menurunkan berat badan berbanding orang yang tidak.

 • Sesetengah orang menambah kemudahan gelang penjejakan kecergasan supaya mereka tidak perlu berfikir untuk memasukkan data ke dalam telefon (seperti FitBIt). Gelang ini boleh menjejaki pergerakan anda dan mengukur tabiat tidur anda, antara lain.

4. Kurangkan pengambilan kalori.

Matlamat diet air bukan untuk mengira kalori, tetapi untuk meletakkan badan dalam mod penurunan berat badan, anda masih perlu mengambil lebih sedikit kalori daripada yang dibakar. Intinya ialah memerlukan badan anda untuk menarik tenaga daripada simpanan lemaknya.

Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan
Over the shoulder view of young woman eating vegetable salad and fruits while using calorie counter app on smartphone to monitor her daily calorie intake. Making a diet plan to lose weight. Mockup image for young woman using smartphone while eating salad.
 • Rakam setiap gigitan yang anda makan dalam apl kecergasan. Ia mungkin mengejutkan anda berapa banyak yang dimakan dalam sehari dan mendorong anda untuk makan lebih sedikit.
 • Jika terlupa merakam apa-apa, hanya kembali dan buat tekaan terbaik anda. Malah data anggaran adalah lebih baik daripada tiada data apabila anda cuba menjana hasil yang boleh diukur.

Perlu diingat bahawa sebab diet air dilabelkan “yo-yo” adalah kerana apabila anda minum air daripada makan, badan anda cenderung untuk mengambil nutrien daripada otot dan bukannya lemak. Ini mengurangkan metabolisme anda, memerlukan untuk mengekalkan diet kalori yang sangat rendah yang tidak bagus untuk mengekalkan berat badan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/YhOhB30V6d0

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI