Makan makanan yang sama setiap hari adalah membosankan. Ketahui sebab kepelbagaian boleh memberi manfaat kepada usus, berat badan dan banyak lagi.

Penyediaan makanan mungkin popular dan mudah tetapi salah satu kelemahan terbesar meletakkan lima bekas makan tengah hari dan makan malam yang sama untuk minggu ini ialah anda mungkin tidak mendapat semua nutrisi yang diperlukan.

Makan makanan yang sama setiap hari, terutamanya jika ia tidak seimbang, boleh menghilangkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Tambahan pula, ia boleh membosankan. Anda harus mula menambah lebih banyak variasi pada menu.

ARTIKEL BERKAITAN: Keletihan Dan Berat Kembali Naik, Pengamal Diet Rendah Karbo Berhati-Hati Kesan Sampingannya.

Adakah wajar untuk makan makanan yang sama setiap hari?

Memikirkan apa yang perlu dimakan setiap hari boleh memakan masa dan meletihkan. Ia bukan sahaja memerlukan perancangan, malah kadangkala ia memerlukan masa memasak yang banyak.

Berhenti Makan Hidangan Yang Sama! Pengamal Diet Sihat, Anda Mungkin Menjejaskan Kesihatan

Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan untuk mencipta makanan harian dan lebih banyak perkara yang berbeza yang anda makan, lebih banyak kerja yang diperlukan. Kerana itu, ia boleh menjadi menarik untuk menyediakan hidangan koleksi makan malam dan makan tengah hari sekaligus untuk dimakan sepanjang minggu. Ia mengambil masa bekerja daripada waktu makan setiap hari dan memberi anda lebih banyak masa untuk berehat.

Walau bagaimanapun, makan makanan yang sama setiap hari mungkin bukan yang terbaik untuk kesihatan, walaupun anda sedang makan makanan yang sihat. Untuk satu, melainkan anda makan hidangan bulat sempurna setiap hari, kemungkinan besar akan kehilangan beberapa nutrien yang diperlukan dengan tidak mempelbagaikan hidangan. Kemungkin menghalang mikrobiom usus atau menghalang daripada menurunkan berat badan jika anda pengamal diet.

Kebimbangan kesihatan untuk dipertimbangkan

Berhenti Makan Hidangan Yang Sama! Pengamal Diet Sihat, Anda Mungkin Menjejaskan Kesihatan

IKLAN

Makan segala-galanya hari demi hari mungkin mudah mengikut jadual, tetapi badan anda mendapat banyak manfaat daripada kepelbagaian. Kepelbagaian dalam diet boleh membantu mikrobiom, memastikan badan mendapat semua vitamin dan nutrien yang diperlukan dan boleh membuatkan lidah anda terhibur. Selepas beberapa ketika, sudah tentu menjadi membosankan untuk makan berulang-ulang dan ini boleh menjejaskan penurunan berat badan jika anda cuba menurunkan beberapa kilogram. Inilah yang anda perlu tahu.

Kesihatan usus yang teruk

Apabila anda menukar apa yang anda makan dengan setiap hidangan, usus anda mendapat semua jenis bakteria yang berbeza dan itu adalah perkara yang baik! Kajian telah menunjukkan bahawa pelbagai bakteria boleh menyihatkan usus, terutamanya jika anda makan makanan yang betul dengan gabungan bakteria baik yang betul.

Berhenti Makan Hidangan Yang Sama! Pengamal Diet Sihat, Anda Mungkin Menjejaskan Kesihatan

Apabila makan benda yang sama secara berterusan, anda tidak memberi mikrobiom peluang untuk mengalami bakteria baharu, ya, anda boleh jatuh sakit dengan lebih kerap. Lebih teruk lagi, jika anda sentiasa makan makanan yang berkualiti rendah dan tidak sihat yang sama, usus anda mempunyai lebih sedikit peluang untuk berbasikal melalui bakteria yang betul untuk memastikan anda sihat.

ARTIKEL BERKAITAN: “Kita Adalah Apa Yang Kita Makan & Makanan Itu Sepatutnya Menjadi Ubat Kita…” Supermodel Kongsi Kulit Kekal Cantik

Kemungkinan kekurangan vitamin

Individu dewasa perlu dapatkan dari segi vitamin setiap hari, sama ada melalui makanan atau suplemen. Kemungkinan besar, anda tidak akan mendapat nilai harian yang disyorkan penuh bagi setiap vitamin yang diperlukan oleh badan untuk kesihatan jantung, kesihatan tulang dan banyak lagi jika anda makan makanan yang sama setiap hari.

IKLAN

Berhenti Makan Hidangan Yang Sama! Pengamal Diet Sihat, Anda Mungkin Menjejaskan Kesihatan

Walaupun mengambil vitamin setiap hari sebagai makanan tambahan boleh membantu badan mendapatkan apa yang diperlukan, penyelidikan telah menunjukkan bahawa suplemen tidak selalunya berkesan seperti mendapatkan vitamin daripada makanan. Dengan mempelbagaikan makanan yang dimakan setiap hari, pastikan badan anda mendapat semua vitamin yang diperlukan dengan suplemen yang minimum.

Kehilangan nutrien utama

Begitu juga dengan cara makanan yang sama boleh menghalang anda daripada vitamin yang diperlukan setiap hari, ia juga boleh menghalang daripada nutrien lain, seperti protein dan serat. Sekali lagi, kerana makanan anda mungkin tidak mencapai setiap nilai yang diperlukan setiap hari untuk vitamin dan nutrien, mungkin anda terlepas untuk mendapatkan cukup perkara ini. Badan memerlukan protein yang mencukupi untuk memastikan semua selnya sihat dan untuk mencipta sel baru dan badan anda memerlukan serat untuk mengawal gula darah.

Berhenti Makan Hidangan Yang Sama! Pengamal Diet Sihat, Anda Mungkin Menjejaskan Kesihatan

Serat juga membantu memastikan anda tetap teratur dan jika tidak cukup meminumnya, boleh memudaratkan. Nutrien lain yang badan anda dapat daripada makanan ialah karbohidrat dan lemak, kedua-duanya memberikan tenaga badan. Walaupun kata-kata ini mungkin kedengaran “buruk” jika anda sedang berdiet, Sebenarnya, memerlukan perkara ini untuk memastikan keseluruhan sistem anda terkawal. Ia hanya soal memilih sumber yang betul untuk memastikan anda sihat.

IKLAN

Kehilangan peluang untuk mengembangkan selera

Pada penghujung hari, penyediaan hidangan yang sama untuk setiap hari atau setiap minggu mungkin mudah, tetapi ia membosankan. Terdapat begitu banyak makanan yang menakjubkan boleh didapati di sekeliling anda dan setiap hari adalah peluang baharu untuk mencuba sesuatu yang baharu. Walaupun anda seorang pemilih makanan dan tidak mahu tersasar terlalu jauh di luar zon selesa, anda boleh mengubah cara menyediakan makanan dan bahagian yang disertakan.

Berhenti Makan Hidangan Yang Sama! Pengamal Diet Sihat, Anda Mungkin Menjejaskan Kesihatan

Meluaskan ufuk dan lelangit, boleh menjadikan masa makan lebih menarik. Ini juga merupakan peluang untuk memastikan anda mengambil diet yang seimbang dengan semua vitamin dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, mengubah cara mendapatkan nutrien boleh membantu badan untuk terus membakar lemak dan mengurangkan berat badan.

Jika anda ingin menghidupkan selera, cuba lihat pasar tani tempatan anda untuk mendapatkan bahan-bahan baharu untuk dimasak atau cuba perkhidmatan penghantaran makanan. Kit makanan ini adalah cara yang bagus untuk mencuba makanan baharu yang boleh anda cipta semula kemudian.

Berhenti Makan Hidangan Yang Sama! Pengamal Diet Sihat, Anda Mungkin Menjejaskan Kesihatan

Pokoknya, mewujudkan diet daripada keseluruhan makanan yang pelbagai bukan sahaja dapat memastikan badan anda mendapat semua nutrisi yang diperlukan, tetapi ia memastikan perut dan otak anda berpuas hati. Menyediakan pelbagai makanan sihat boleh menyihatkan badan dalam beberapa cara dan ia akan terus mengekalkan waktu makan yang menarik. Walaupun anda ingin menjimatkan masa untuk penyediaan makanan, anda masih boleh mengubahnya dengan apa yang disediakan supaya anda sentiasa memberikan badan apa yang diperlukan.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/YhOhB30V6d0

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI