Melihat gaya hijab digayakan pelakon serta pengacara popular, Neelofa begitu terletak kemas dan cantik. Idea yang disumbangkan penata hijabnya menjadikan selebriti ini tampil menarik dengan pelbagai gaya menarik. Lain orang lain cita rasanya. Bagi penyanyi yang pernah bergelar juara dalam pertandingan One In The Million (OIAM), Ayu Damit yang mula berhijab tiga tahun lalu selesa menggayakan hijab hasil kreativiti suaminya sendiri sebagai stylist atau perunding imejnya.

Menurut penyanyi kecil molek ini, dia sebenarnya mula berhijab sejak 2015 lalu dan semua bermula dengan suruhan suaminya sendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norayu Damit (@ayudamit) on

“Sebenarnya saya baru tiga empat tahun memakai hijab. Memang sudah lama pasang niat berhijab tetapi masih belum ada seru. Hinggalah satu hari kebetulah suami suruh jadi saya cakap boleh pakai tudung tapi daddy kena beri pada saya.

“Saya kata lebih bermakna rasanya kalau daddy yang belikan hijab dan beri saya pakai. Waktu itu pula saya baru sahaja habis pantang anak ketiga,” ujar Ayu menceritakan pengalamannya berhijab.

Walau bagamanapun, sebelum berhijab memang ada sedikit keraguan dan berfikiran negatif bagaimana penerimaan orang padanya nanti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norayu Damit (@ayudamit) on

“Awalnya memang saya ragu-ragu dan berfikiran negatif takut bila pakai tudung nanti ada lagi ke tawaran. Atau orang kenal saya ke nanti dan macam-macam soalan lain bermain di fikiran.

IKLAN

“Tetapi suami cakap jangan takut sebab kalau ada rezeki adalah. Jadi suami kemudian mula beli hijab dan daripada situ saya mula memakainya hinggalah sekarang.  Alhamdulillah sejak itu saya kekal memakainya hinggalah sekarang,” tambahnya yang cukup beruntung apabila suaminya sendiri yang menjadi penata gaya hijabnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norayu Damit (@ayudamit) on

“Apa yang lebih bermakna adalah suami saya sendiri yang pakaikan atau style kan untuk saya. Dia rajin lihat cara pemakaian artis lain yang bertudung. Kadang-kadang dia lihat di youtube dan cuba idea kreatif yang difikirkan cantik untuk saya.

“Suami juga selalu ikut saya ke mana sahaja show memandangkan kami tak ada pembantu rumah. Jadi sama-sama uruskan kerjaya seni ini.

IKLAN

“Dia suka lihat gaya hijab seperti Neelofa dan beberapa artis lain dan cuba padankan apa yang bersesuaian dengan imej saya,” jelas Ayu lagi yang mengakui walaupun jarang muncul di kaca tv, namun tawaran menyanyi tidak terhenti malah dia tetap aktif di luar sana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norayu Damit (@ayudamit) on

“Kalau dulu selalu rasa tak keluar tv, show merudum kerana orang tak panggil. Sebenarnya itu semua atas diri sendiri. Kalau kita tak aktif dan keluar depan khalayak orang takkan tahu  saya masih ada di dalam industri ini. Populariti atau keluar atau tidak di kaca tv itu bergantung pada diri kalau di tv tetapi tak ada show tak berbaloi juga kan.

Mengakui suaranya sedikit hilang ‘original’ usai melahirkan anak,  Ayu Damit yang juga dipanggil Ayu One In Milion  tidak menyesal dengan keputusan mendirikan rumah tangga.

IKLAN

“Sya menyanyi kerana minat dan tak penat walaupun terpaksa struggle. Saya pernah ‘stop’ jadi suara asal tu dah ‘hilang’ jadi saya kena selalu berlatih untuk dapat kembali suara asal. Sebab itu saya terima semua tawaran tak kisah berapa yang diberi asalkan saya boleh berlatih menyanyi,” ceritanya yang kini turut sibuk menguruskan keluarga kecilnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norayu Damit (@ayudamit) on

Menurut Ayu dia juga turut mengakui suaranya hilang disebabkan faktor melahirkan anak sebelum ini.

“Kalau sebut bab kahwin dan dapat anak antara sebab saya hilang suara original, memang kadang rasa rugi tapi bila difikirkan kelebihan lain yang diperoleh saya rasa keputusan saya ambil tepat. Saya boleh pelbagaikan range, mungkin sekarang kekuatan saya di bawah low note. Saya kena berlatih lagi jika mahu dapat kembali original note.

“Soal takut tu tak timbul cuma mungkin tanggapan orang bahawa saya boleh menyanyi note tinggi. Tapi sekarang mereka kena tahu saya juga boleh nyanyi low note.

“Kalau lepas ini diberikan lagi rezeki mengandung anak keempat saya tetap terima cuma buat masa sekarang fokus lebih kepada kerjaya,” ujar Ayu Damit atau nama sebenarnya Norayu Damit  yang ditemui dalam majlis pelancaran program Pencarian Model Realiti Online Miss Pinkylady anjuran Pink Lady dan diterbitkan oleh ICube Studio.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM AYU DAMIT

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI