Menggunakan solekan apabila anda mengayakan cermin mata boleh jadi rumit. Pelapik hidung boleh meninggalkan sedikit lekukan pada asas, pandangan mata yang anda lakukan dengan usaha yang serius mungkin kelihatan pudar di sebalik kanta dan bulu mata yang bermaskara mungkin mengenai kanta lalu comot.

@victorialyn Makeup for Glasses‼️😎💄Try these tips! #makeup #beauty #lipstick #glasses ♬ Lo-fi hip hop – NAO-K

Tetapi dengan sedikit kemahiran ini, anda boleh menggunakan solekan supaya ia benar-benar bertahan di belakang spesifikasi anda. Dalam TikTok baru-baru ini, pencipta kandungan digital Victoria Lyn berkongsi beberapa petua terbaiknya untuk memakai solekan di bawah cermin mata. Menarik bukan, jom hijabi yang berkaca mata cuba trik ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Solekan Mata Ringkas Tak Semestinya Membosankan, Ada Cara Untuk Dipelbagaikan.

Cara memakai solek di bawah cermin mata

1. Sapukan asas dari luar muka

Anda boleh memakai apa sahaja asas yang anda mahukan. Kunci utama untuk mengekalkannya ialah bekerja dari luar ke dalam, menyelamatkan hidung untuk yang terakhir. Gunakan apa sahaja yang tinggal pada berus anda untuk memastikan ia ringan bagi mengelakkan cermin mata anda tenggelam.

Tidak kira sama ada memakai cermin mata atau tidak, anda tidak perlu meletakkan produk kulit tebal di seluruh muka. Gunakan asas dan concealer dengan berhati-hati dan hanya liputan penuh di tempat yang anda perlukan.

2. Gunakan bedak pada penutup hidung

Solekan Tahan Lama Dan Tak Bersepah, 9 Petua Hebat Serlahkan Mata Anda Di Bawah Cermin Mata

Walaupun dengan sapuan ringan pada hidung, anda masih boleh mendapatkan lekukan kecil di mana penutup hidung anda. Untuk mengelakkan ini, anda disyorkan memakai bedak tabur, hanya tepuk jari anda perlahan-lahan di atasnya dan asas akan sebati semula.

IKLAN

3. Sapukan pemerah pipi dengan cermin mata

Solekan Tahan Lama Dan Tak Bersepah, 9 Petua Hebat Serlahkan Mata Anda Di Bawah Cermin Mata

Pakai pemerah pipi dengan bingkai anda. Ini benar-benar membantu anda melihat pemerah pipi anda ia seperti peletakan tersuai pada bingkai anda.

4. Hadkan produk yang boleh menyentuh kanta

Satu masalah yang akan anda hadapi apabila memakai cermin mata, apabila mempunyai pipi yang begitu besar, iaitu apabila tersenyum kadang-kadang solekan di pipi berpindahkan ke kanta. Jadi ia pastinya tentang memahami bagaimana cermin mata seseorang itu sesuai dengan wajah mereka. Dan cuba mengehadkan jumlah produk di kawasan di mana cermin mata anda bersentuhan dengan kulit anda.

ARTIKEL BERKAITAN: Tip Pilih Kaca Mata Ikut Bentuk Muka, Supaya Tudung Tak Kembang, Wajah Tak Nampak Pelik. Barulah On Point!

5. Seimbangkan solekan di mata

Solekan Tahan Lama Dan Tak Bersepah, 9 Petua Hebat Serlahkan Mata Anda Di Bawah Cermin Mata

IKLAN

Mata anda hilang sedikit dalam bingkai besar, jadi gunakan warna neutral untuk menyerlahkan bentuk wajah, garis mata bersayap dan nude di garis air dan sudut dalam akan menjadikan mata anda kelihatan lebih besar. Jika kanta anda membesar, cuba solekan mata smokey.

6. Pastikan bulu mata anda lentik dan lebat

Solekan Tahan Lama Dan Tak Bersepah, 9 Petua Hebat Serlahkan Mata Anda Di Bawah Cermin Mata

Lentikkan bulu mata anda apabila memakai cermin mata. Ya, anda akan tampak lebih wow walau pun berkaca mata. Sesetengah orang bulu mata terlalu panjang sehingga menyentuh bahagian dalam kanta, jadi lentikkan adalah idea yang baik.

Selain itu, cari ‘volumizing mascara’ untuk memanjangkan bulu mata. Ia memastikan bulu mata anda lentik dan bukan cermin depan mengelap pada kanta. Anda boleh memakai bulu mata palsu, pastikan ia pendek dan lebat.

IKLAN

7. Berani dengan kening yang lebat

Brows bingkai bingkai anda, jangan takut untuk mengisi sedikit dan lebatkan lebih gelap lebih baik.

8. Pasangkan solekan dengan bingkai

Solekan Tahan Lama Dan Tak Bersepah, 9 Petua Hebat Serlahkan Mata Anda Di Bawah Cermin Mata

Jika anda mempunyai bingkai berwarna, anda boleh menyelaraskan solek anda dengan kanta. Pandangan yang padan adalah tampak neutral dan sekata.

9. Bawa kain kanta

Walaupun anda mengambil semua langkah berjaga-jaga yang diperlukan, anda mungkin mendapat sedikit solekan pada kanta. Sentiasa bawa kain kanta dengan untuk menjaga sebarang kotoran pada kanta dan bingkai.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/0HOPQxwiQWE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI