Sofeashra atau lebih dikenali sebagai Sofea merupakan figura yang tidak asing lagi di aplikasi Tiktok yang sering mencipta kandungan fesyen dan kecantikan sehingga kini digelar sebagai ‘TikTok Famous’.

Bermula sebagai hobi kini, mencipta kandungan (content creator) menjadi pekerjaan sepenuh masa bagi Sofea yang mempunyai personaliti disenangi iaitu seorang peramah, bersemangat dan juga cantik membuatkan dirinya mudah mengumpul pengikutnya yang tersendiri!

Namun, siapa sangka gadis ceria dan periang ini juga tidak terlepas dari mempunyai masalah kulit seperti hijabista diluar sana. Tapi menariknya, Sofea mempunyai sudut pandang serta ‘remedy’ yang tersendiri untuk mengatasi masalah kulitnya, disini Hijabista kongsikan sudut pandang Sofea untuk anda!

“Kulit Tak Perfect, Ada Hadapi Masalah Juga,” – Sofeashra

Sofea Ashra Kongsi ‘Skincare Remedy’, Khas Buat Hijabi Yang Mahu Kulit ‘Bebas Masalah’

Meski sentiasa tampil menawan dan jelita dihadapan lensa kamera, siapa sangka bahawa gadis manis ini juga tidak terlepas dari mengalami masalah kulit wajah.

Menurut Sofea, kesan dari pemakaian Make-up setiap hari membuatkan kulit wajahnya juga mengalami masalah dan tidaklah halus licin sempurna atau memiliki glass skin. Ini respon beliau ketika Hijabista bertanyakan adakah dia pernah mengalami masalah kulit wajah.

“Eh pernah! Tengok la, kulit Sofea tak perfect pun sekarang. Kita masih ada masalah tinybumps. Setiap hari kena pakai make-up apa semua kan terutamanya bila dihadapan kamera, mesti ada masalah kulit juga.

IKLAN

“Kalau kulit okay pun, dia hanya okay seminggu je, hari berikutnya tu kulit saya tak memberi kerjasama. Jadi, kalau Sofea pergi facial atau jaga macam mana pun, tinybumps ni tetap akan naik juga,” katanya.

Ketika disoal bagaimana dia mengatasi rasa malu untuk keluar atau berhadapan dengan khalayak umum ketika kukit wajahnya sedang bermasalah. Sofea menegaskan bahawa dia sering mengambil pendekatan positif dan tak pernah merasa malu terhadap apa jua kondisi kulitnya sebagai ‘remedy’ terbaik tanpa perlu merasa hilang keyakinan diri!

90 Peratus Wanita Malaysia Mempunyai Masalah Kulit, Buat Apa Nak Malu?

Sofea Ashra Kongsi ‘Skincare Remedy’, Khas Buat Hijabi Yang Mahu Kulit ‘Bebas Masalah’

“Kalau ada masalah kulit, benda tu Sofea rasa tak perlu malu pun. Sebab 90 peratus, wanita di Malaysia memang ada masalah kulit. Lagi 10 peratus tu sangat bertuah sebab mempunyai genetik yang best!

“Tambahan dalam industri ini, bila semua orang selalu pakai make-up, memang semua orang akan ada masalah kulit. Jadi, ia perkara biasa. Bila Sofea rasa benda tu normal, saya tak rasa saya seorang sahaja yang tak cantik,” jelasnya.

IKLAN

Menurut Sofea, masalah sebenarnya berpunca dari cara berfikir dan cara kita melihat sesuatu masalah yang kita hadapi itu. Jika kita melihatnya dengan cara postif ia tidak akan memberi kesan kepada diri kita.

Artikel berkaitan: Jom ‘DIY’ Masker Yoghurt Di Rumah & Peroleh 3 Manfaat Ini Untuk Kulit Anda!

“Usually, we are our biggest critic. Jadi bila kita terlalu fokus pada satu masalah, contohnya maslaah kulit, kita akan rasa rendah diri, tak nak keluar rumah. Ini tak sepatutnya berlaku. Bagi Sofea, kita patut berlapang dada dan lepaskan semua perkata yang buat kita tertekan.

“Kita tak boleh lari dari ketidak seimbangan hormon, jadi mempunyai masalah kulit adalah normal. Just take comfort knowing that you’re not alone and that is the best remedy,” ujarnya.

IKLAN

Sekadar info, Sofea berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Sambutan Ulangtahun ke-50 Kao Malaysia yang berlangsung di salah sebuah Pusat Beli-belah di Ibu Kota baru-baru ini.

Pada Majlis berkenaan Sofea hadir diatas kapasiti beliau sebagai duta bagi produk Laurier yang bernaung di bawah lembayung Kao Malaysia.

Bersempena ulangtahun yang ke-50, Kao Malaysia mengesahkan komitmen mereka untuk menjaga dan melindungi rakyat Malaysia dengan pelbagai inisiatif menerusi kempen ‘Together For Tomorow’ yang berlangsung pada 4 hingga 9 Julai lalu.

Artikel berkaitan: Dambakan Kulit Sihat & Mulus Persis Jennie Blackpink? Ini Dua Rahsianya!  

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI