‘Sleep call-mu’ atau aktiviti di telefon pada waktu malam sehingga anda tertidur menjadi trend. Kebiasaannya, panggilan tidur lewat malam dibuat oleh pasangan kekasih untuk sekadar berbual sehingga terlena. Walau bagaimanapun, walaupun orang yang tidak mempunyai pasangan kini boleh membuat panggilan tidur.

Trend yang tular di Indonesia pada masa ini, penyedia perkhidmatan ‘sleep call-mu’ semakin berkembang pesat di media sosial. Bukan sahaja menyediakan perkhidmatan ‘sleep call-mu’, pembekal perkhidmatan juga menawarkan perkhidmatan lain, seperti rakan untuk curhat, sekadar berbual rakan, peringatan makan, kepada teman wanita maya pada pelbagai kadar. Dengan perkhidmatan ini, sesiapa sahaja boleh berseronok berkomunikasi dengan seseorang walaupun mereka tidak menjalinkan hubungan.

Peneman “Sleep Call-mu” berbakat

‘Sleep Call-Mu’ Perkhimatan Tular Di Indonesia, Siap Boleh Curhat Ala Pasangan Maya!

Fahrija (20), penduduk Cilegon, Banten, merupakan salah seorang penyedia perkhidmatan tersebut. Melalui perkhidmatan yang dinamakan “Sleep Call-mu”, Fahrija mempunyai 44 bakat lelaki dan wanita yang sedia menemani hari-hari anda. Fahrija berkata, perkhidmatan sleep call miliknya menyediakan perkhidmatan panggilan dan sembang pada kadar berbeza-beza bermula dari IDR 5,000 (RM1.50) hingga IDR 300,000 (RM86). “Perniagaan yang saya jalankan saat ini bergerak dalam bidang curhat dan kaunseling berkaitan dengan masalah keluarga, perhubungan dan masalah peribadi,” kata Fahrija ketika bercakap dengan salah satu portal di Indonesia.

ARTIKEL BERKAITAN: Lepaskan Kerinduan, Whatapp Dah Boleh ‘Video Call’ Sehingga 8 Orang. Macam Ni Cara Nak Aktifkan!

‘Sleep Call-Mu’ Perkhimatan Tular Di Indonesia, Siap Boleh Curhat Ala Pasangan Maya!

Fahrija berkata, setiap pelanggan boleh memilih bakat yang akan melayannya dengan menelefon atau berbual, berdasarkan suara yang dipaparkan pada akaun Instagram ‘sleep call-mu’, @sleepcallmu_. Walau bagaimanapun, pelanggan tidak dapat melihat foto profil bakat kerana ia adalah privasi yang dijaga oleh pembekal perkhidmatan. Oleh itu, Fahrija tidak menyediakan perkhidmatan panggilan video (video call).

IKLAN

Topik lucah dilarang

Bukan semua topik boleh dibawa bincang di dalam perkhimatan ini, walaupun pelanggan boleh membuat permintaan khas yang berkaitan dengan watak bakat tersebut dan topik perbualan, selagi mereka tidak melanggar peruntukan. Salah satu yang dilarang ialah membincangkan topik lucah. “Boleh request nak bakat macam mana, akan dikendlikan,” kata Fahrija.

‘Sleep Call-Mu’ Perkhimatan Tular Di Indonesia, Siap Boleh Curhat Ala Pasangan Maya!

Fahrija berkata, pernah seorang pelanggan meminta bakat untuk menjadi cerewet seperti bekas kekasihnya. Mungkin sebab perwatakan itu membawa memori pelanggan dan perkhimatan ‘sleep call-mu’ tidak melarang permintaan itu. Selain itu, terdapat juga pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ‘sleep call-mu’ untuk berkongsi beban mereka.

Menurut Fahrija, selain berkongsi aduan, ada juga pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ‘sleep call’ anda untuk melepaskan geram. Bakat juga mesti bersedia untuk menjadi sasaran. “Kadang-kadang, sebagai contoh, dia membuat onar dengan teman lelakinya, tidak mungkin dia marah kepada teman lelakinya, akhirnya dia mengeluarkannya kerana bakat. Jika anda berada dalam kedudukan itu, ada cara untuk bakat menanganinya. dengan pelanggannya,” katanya.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Ria Ricis Dikenali Ratu Media Sosial Di Indonesia, Tersenarai Top 2 Youtuber. Betul-Betul Next Level!

Bukan mudah menjadi ‘bakat’

‘Sleep Call-Mu’ Perkhimatan Tular Di Indonesia, Siap Boleh Curhat Ala Pasangan Maya!

Selain privasi peribadi ‘bakat’ di jaga, Fahrija menjelaskan, calon bakat juga ditapis berperingkat. Bakat perlu mengisi beberapa data dan menjawab beberapa soalan untuk melayakkan mereka ditawarkan jawatan ini.

IKLAN

Bagaimanapun, akaun media sosial yang disenaraikan oleh bakat adalah akaun alternatif, akaun boleh digunakan untuk melayani pelanggan. Bakat juga tidak menyertakan foto profil pada akaun media sosial yang digunakan untuk berinteraksi dengan pelanggan itu adalah sebahagian daripada privasi.

‘Sleep Call-Mu’ Perkhimatan Tular Di Indonesia, Siap Boleh Curhat Ala Pasangan Maya!

Selepas bergelar bakat, kata Fahrija, bakat itu tidak langsung melayan pelanggan. Namun, mereka diuji terlebih dahulu dengan pesanan palsu. “Biasanya awal-awal dia buat kerja, dua minggu awal kita bagi dia order palsu, client palsu. Kadang-kadang bila dah 1-2 bulan kita bagi juga arahan palsu untuk pantau. Pesanan palsu masih dikira. kerja dia (bakat tetap dapat bayaran),” jelas Fahrija.

Melayan ramai pelanggan Walaupun perniagaan Fahrija boleh dikatakan masih di peringkat awal sejak ia bermula pada awal Julai 2022, akaun Instagram @sleepcallmu_ sudah mempunyai lebih daripada 7,500 pengikut. Dalam tempoh tiga bulan pertama sejak ia dimulakan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/DhL0vDMINks