Bagi lelaki, senaman malam menawarkan lebih banyak manfaat. Bagi wanita, jawapannya berbeza-beza, bergantung kepada sama ada matlamatnya adalah untuk membakar lemak atau membina otot.

Tidak ada masa yang salah untuk bersenam, tetapi mungkin ada masa yang lebih tepat daripada yang lain. Masa terbaik dalam sehari untuk bersenam boleh bergantung pada jantina anda dan juga sama ada ngin membakar lemak atau menjadi lebih kuat.

Menurut kajian, ia mendapati bahawa, bagi wanita, senaman pagi mengurangkan lemak perut dan meningkatkan tekanan darah lebih baik daripada latihan lewat hari. Bagi lelaki, senaman petang membawa kepada pembakaran lemak yang lebih besar dan kawalan tekanan darah yang lebih baik. Senaman malam juga menguatkan faedah latihan kekuatan, tetapi lebih-lebih lagi untuk wanita.

Kajian tentang masa senaman adalah sebahagian daripada sains kronobiologi yang sedang berkembang, yang memfokuskan pada cara jam dalaman mempengaruhi hampir setiap aspek fisiologi kita.

Kajian manusia tentang masa senaman lebih bercanggah. Sesetengah individu menunjukkan membakar lemak tambahan dan menurunkan lebih banyak berat badan dengan bersenam lebih awal, terutamanya sebelum sarapan pagi, sementara yang lain mencadangkan kita mendapat manfaat kesihatan yang lebih besar daripada senaman petang atau malam.

Kajian dunia sebenar tentang masa senaman

Para penyelidik menguji kesihatan, kekuatan dan kecergasan sukarelawan, secara rawak membahagikan mereka kepada dua kumpulan, dengan bilangan lelaki dan wanita yang sama. Satu kumpulan diminta bersenam empat kali seminggu pada waktu pagi, antara 6 pagi dan 8 pagi.

Kumpulan yang lain diarahkan bersenam pada waktu malam, antara 6:30 dan 8:30 malam. Setiap kumpulan mengambil bahagian dalam senaman yang sama. Sekali seminggu, mereka mengangkat beban. Keesokan harinya, mereka melakukan kira-kira 35 minit latihan seperti berlari, berenang atau berbasikal selama kira-kira seminit, berehat dan mengulanginya. Pada hari lain, mereka melakukan yoga atau Pilates. Mereka mengakhiri minggu dengan kira-kira sejam berlari, berbasikal atau senaman aerobik lain.

IKLAN

Kumpulan mengekalkan rutin ini selama 12 minggu, kemudian kembali ke makmal untuk ujian semula. Semua orang dalam kajian itu lebih kurus, lebih pantas, lebih cergas, lebih kuat, lebih sihat dan lebih fleksibel, sama ada mereka bersenam awal atau lewat.

Perbezaan manfaat senaman pagi dan petang bagi perempuan dan lelaki

PEREMPUAN

Bagi wanita, lemak dibakar lebih baik pada waktu pagi. Wanita yang bersenam awal menurunkan, secara purata, kira-kira 3 peratus lebih jumlah lemak badan daripada yang bersenam malam, dengan banyak kehilangan datang dari pinggang mereka. Mereka yang bersenam pagi membuang kira-kira 7 peratus lebih banyak lemak perut daripada wanita yang bersenam pada waktu petang. Tiada satu pun daripada jumlah berat badan yang turun, kerana otot terbina dengan kehilangan lemak.

ARTIKEL BERKAITAN: Impikan Pinggang Secekak, Tukar Rutin Dengan 4 Senaman Hula Hoop Mampu Kempiskan Lemak Perut

IKLAN

Senaman pagi juga menurunkan tekanan darah pada wanita yang bersenam jauh lebih baik daripada senaman yang sama pada waktu petang. Manakala senaman petang oleh wanita, meningkatkan kekuatan otot. Secara keseluruhannya, mereka yang bersenam malam meningkatkan kekuatan bahagian atas badan mereka sebanyak 7 peratus lebih daripada kumpulan pagi dan mereka juga melakukan lebih banyak sit-up dan tekan tubi.

LELAKI

Senaman malam adalah pemenang yang jelas dari segi kesihatan. Mereka yang bersenam pada waktu petang menurunkan paras kolesterol dengan ketara, manakala yang bersenam pagi, secara mengejutkan, menaikkan sedikit paras kolesterol mereka. Senaman pada waktu petang juga membakar lemak lelaki. Menjelang akhir kajian, badan lelaki yang bersenam malam telah membakar kira-kira 28 peratus lebih banyak lemak semasa latihan berbanding pada mulanya, perubahan yang boleh mendorong kehilangan lemak badan. Pembakaran lemak kumpulan pagi hanya meningkat sedikit.

IKLAN

Walau bagaimanapun, bila-bila adalah masa yang sesuai untuk lelaki meningkatkan kekuatan dan kecergasan mereka. Di kalangan lelaki, senaman pagi dan petang seperti senaman  bench press, leg press, sit-up, push-up dan kekuatan terbaik yang lain pada tahap yang sama, sama ada mereka bersenam awal atau lewat.

Maksud kajian ini dari segi praktikal ialah wanita yang mempunyai matlamat kesihatan atau kecergasan tertentu mungkin ingin memperkemaskan masa latihan mereka. Jika anda seorang wanita yang berharap untuk kehilangan beberapa inci di bahagian tengah, pertimbangkan senaman pagi. Jika matlamat anda adalah kekuatan, senaman malam mungkin lebih berkesan.

ARTIKEL BERKAITAN: Senaman Mudah 3 Minit Sebelum Tidur Dan Selepas Bangun Tidur Untuk Melangsingkan Kaki

Bagi lelaki, bersenam awal atau lewat nampaknya setanding dengan kekuatan dan kecergasan, tetapi senaman malam boleh memberi kelebihan istimewa untuk kesihatan. Namun, ia adalah hari awal lagi berkenaan dengan menyediakan preskripsi individu untuk masa yang optimum dalam sehari untuk bersenam.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI